Nebūtina skubėti įsigyti brangiai kainuojančių batų priežiūros priemonių, kai jų galima rasti namuose. Ant spalvotos avalynės atsiradusią dėmę galima pamėginti nutrinti muiluotame vandenyje pavilgyta vata, perpjautu svogūnu arba citrinų sultyse sudrėkintu skudurėliu. Riebalų dėmes iš odinių batų galima išvalyti amoniako tirpalu (šaukštelis pusei stiklinės vandens), vėliau šią vietą nutrinkite minkštu sausu skudurėliu, o sukietėjusias vietas galite patepti šviežiu pienu.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Avalynė taip greitai neperšlaps, jeigu ją išilgai siūlių keletą kartų ištepsite sėmenų aliejumi arba ricina. Taip pat veiksmingai veikia lygiomis dalimis sumaišytas vaško ir riebalų mišinys. Šaltu ir drėgnu oru natūralios odos batai sukietėja ir ima trūkinėti. Lygios odos batus valykite šiurkščiu šepečiu, paskui įtrinkite batų kremu, kurio pagrindą sudaro lanolinas ar bičių vaškas - tokia priemonė ne tik gerai nuvalys avalynę, bet ir paminkštins batų odą. Lakinius batus valykite drėgnu skudurėliu ar kempine. Jei po ranka neturite specialių priežiūros priemonių, lygios ar lakuotos odos avalynės priežiūrai galite naudoti net vazeliną ar actą. Batų oda suminkštės, jei įtrinsite paprastu, jokių priemaišų neturinčiu vazelinu, o po kelių valandų nuvalysite kaip įprastai. Ant odos atsiradusias baltas dėmes galima panaikinti jas patrynus 9 proc. actu. Kad nesiraukšlėtų ir netrūkinėtų lakuota avalynė, ją retkarčiais patepkite glicerinu, vazelinu, ricina arba plaktu kiaušinių baltymu. Taip pat sudžiuvusias lakuotos avalynės vietas galite patrinti perpjautu svogūnu ir išblizginti aksomo skiaute. Patrynus svogūnu ar citrina iš odinių batų galima panaikinti net druskos žymes.
Zomšiniams batams prižiūrėti naudokite minkštą guminį šepetį arba specialų trintuką. Nederėtų nešioti tokių batų drėgnu oru. Jeigu jus lauke netikėtai užklupo lietus, labai svarbu zomšinius batus gerai išdžiovinti. Dėmes iš zomšinių batų išimsite karštame vandenyje pavilgyta vata. Rudus zomšinius batelius gerai išvalysite kavos tirščiuose pavilgytu šepečiu, o kai jie pradžius, pavalykite sausu šepečiu. Zomšinės avalynės plaukelius atnaujinsite, jeigu batus kelias minutes palaikysite virš garų. Vandens žymes iš zamšo batų pašalinsite valgomąja druska. Įtrinkite druskos ant tokių žymių ir po kelių valandų atsargiai nuvalykite švelniu šepečiu. Tai tik keletas būdų, kaip galima naminėmis priemonėmis prižiūrėti batus.

Į viršų