2014-09-18 13

Pasak A. Jonučio, klasika juvelyrikoje pozicijų neužleidžia niekam.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Šiauliuose esančių juvelyrikos namų kūrybos vadovas Vytautas Jonutis teigia, kad juvelyrikoje mada neegzistuoja. Tad renkantis papuošalą vertėtų gerai pagalvoti – kokia proga papuošalas ateina į mūsų gyvenimą, kuo patys šiandien gyvename, kokia mūsų būsena. Pravartu atkreipti dėmesį į specialisto rekomendacijas. Tinkamai išsirinktas juvelyrikos dirbinys ne tik papuoš, bet ir paveiks jus pačius. „Nešiokite bent jau pusės karato švarų gerą deimantą ant piršto ir jūs pamatysite, kaip jis jus veikia“, - teigia V. Jonutis.
– Ar juvelyrikoje egzistuoja mada?
– Galbūt tai pavadinčiau ne mada, o kūrėjų arba komersantų sukurta idėja, propaguojama kaip mada. Štai kažkas sugalvojo naują gaminių liniją – neseniai Europoje labai populiarūs tapo karoliukai, kuriuos kolekcionuodamas tu ant apyrankės tarsi „rašai“ savo gyvenimo istoriją. Buvo sukurta gera reklamos kampanija ir žmonės ja patikėjo. Mano manymu, tai yra komercija, siekis uždirbti pinigų.
O moterys visą laiką puošiasi ne pagal madą. Jos renkasi tai, kas tinka, kas gražu, prabangu ir kas sustiprina asmenybę. Manau, kad daugiausia mados galima pastebėti batuose. Nei kelnių, nei batų neišsirinksite tokių, kurie jums netiks. Pavyzdžiui, jeigu kojos trumpos, juk nedėvėsite bridžų. Žmogus puošiasi tuo, kas jam tinka, bet galimai stengiasi ir pritraukti mados tendencijas prie savęs. Vis dėlto jis puošis tuo, kas jam yra gražu, nepadarydamas kulto iš mados. Ir juvelyrikoje yra taip. Iš principo mane stebina tai, kad moterys juvelyrikai skiria mažiausiai dėmesio – ji tampa paskutinė po batelių, rūbų, dekoratyvinės kosmetikos.
– Bet yra ir tokių, kuriems juvelyrika – „ne paskutinėje vietoje“?
– Atsiranda vienetai žmonių, kurie skiria juvelyrikai daugiau dėmesio todėl, kad ji dažniausiai puikiai atspindi arba padidina žmogaus vertę. Deimantai moteriai suteikia daugiau pasitikėjimo. Nereikia didžiuotis pasipuošus. Tad juvelyrikos dirbinio niekada nepritrauksi prie madingumo. Kiek teko vadovauti savo kūrybinei grupei, mes visada dirbdami orientuojamės į tai, ko išties reikia žmogui, kokio papuošalo reikia tam tikra proga, kokia žmogaus būsena, ko šiandien ji nori ir kuo gyvena.
Jeigu šiandien madingi masyvūs auskarai ar perlai, bet ar moteriai jie netinka? Reikia kurti, kas žmogui tinka ir jį sustiprina visapusiškai.
– Tai ko moterys nori šiandien?
– Taip, galiu pasakyti, ko reikia būtent Šiaulių miesto, rajono klientams. Bet noriu akcentuoti, kad paprastai juvelyrikos tendencijas diktuoja didieji miestai. Kai dirbame Vilniuje, dažniausiai žmonės diktuoja savo valią. Ją vykdydami pastebime, kad žmonės tiesiog „rišasi“ prie briliantų. Jeigu vyras peršasi – reikia vieno brilianto ir kuo didesnio, ypač jauniems žmonėms. Visi įsivaizduoja, kad vestuvių žiedas turi būti su kuo didesniu deimantu – jo parametrai atspindi žmogaus padėtį visuomenėje, statusą. Tai merginos, kuriai pasipiršo, draugės pagal jos žiedą gali įvertinti, koks būsimo vyro potencialas ir galimybės. Bet klasika tiesiog neužleidžia niekam kitam pozicijų.
– Kaip nepralošti renkantis geidžiamą papuošalą?
– Žmogus iš principo gyvena, kad mokytųsi, tobulėtų, išmoktų vertybių. Tad reikia rinktis tokį papuošalą, kuris veiktų protą, pasitikėjimą, perspektyvas, dvasingumą. Kodėl moterys vaikšto po parduotuves – todėl, kad būna joms bloga nuotaika, slogutis, gal jaučiasi depresyvios. Apsipirkinėjimas – tam tikra psichoterapija. Jeigu ne moterys, nebūtų vartojimo ir juvelyrika būtų niekam nereikalinga. Tad joms mes ir turime būti kartais dėkingi, kad jos kartais neturi nuotaikos, būna dramatiškos, reiklios vyrams.
Paprasčiausiai papuošalą reikia rinktis tokį, kuris teisingai veiktų žmogaus protą. Papuošalas neturi būti toks, kad žmogus imtų atrodyti pigiai, kvailai, neskoningai ar jo statusą neteisingai įvertintų visuomenė. Žmogus pirkdamas daiktą turėtų visada žinoti, dėl ko jį perka.
– Tai tiesa, kad psichologiškai brangakmeniai veikia?
– Visu šimtu procentų. Štai nešiokite bent jau pusės karato švarų gerą deimantą ant piršto ir jūs pamatysite, kaip jis jus veikia. Nenešiokite bet ko. Be deimanto yra visų kitų gražių ir lygiai taip pat veikiančių brangakmenių, taip pat pusbrangių. Galima rinktis nuo safyrų iki turmalinų.
Netgi darbas su tauriaisiais metalais yra ypatingas – mus, juvelyrus, darbas su tauriaisiais metalais įprasmina, paveikia. Įsivaizduokite, jūs nuolat pilstote auksą, apdirbate deimantus... Pažįstu žmonių, kurie dirbdami metų metus tampa pranašais, pradeda gydyti žmones. Tai iš tiesų vyksta. Netgi pas mus viena mergina, pradirbusi 15 metų, paėmusi už rankos gali pasakyti, ką darei vakar, garbės žodis. Mano mokytojas, šiaulietis, pas kurį mokiausi juvelyrikos, dabar gydo žmones Londone.
Gal kažkam pasirodys ir keista, bet juvelyrikos versle dirbu jau 30 metų ir matau, kad taurieji metalai, brangakmeniai veikia tiek su jais dirbančius, tiek juos nešiojančius. Anksčiau stebėjausi, kad žmonės sau leidžia, investuoja į visa tai, šiandien sakau, kad jie protingai daro. Ypač turmalinas veikia žmogaus sveikatą, mąstymą, ramybę. O juk žmogui ramybė yra labai svarbi. Kai matau emocingesnį žmogų, visuomet jam pasiūlau būtent šį akmenį.
Buvo ir didieji reketo laikai – visi nusikalstamo pasaulio atstovai darydavosi nekuklias grandines. Dėl ko? Tai suteikdavo jiems stiprybės, atspindėdavo statusą.
– O kiti akmenys?
– Safyras ir rubinas taip pat turi teigiamą poveikį žmogui, bet ne visi gali sau leisti šiuos brangakmenius. Cirkonis daugiau skirtas jaunimui pasipuošti. Dabar jį gamina pagal labai aukštas technologijas, tad nuo deimanto labai sunkiai atskirsite. Bet jeigu abu akmenis palaikysite rankose ilgiau, pajausite, kuris iš jų – deimantas.
– Nepaminėjote perlų.
– Perlai nebeturi tokios vertės. Anksčiau, kai nebuvo perlų auginimo pramonės, tai natūraliai rasti perlai tikrai turėjo didžiulę vertę. Jie buvo šimtu procentų gryni, natūralūs, gal turėdavo kokį smiltelės dydžio svetimkūnį. Perlas taip pat turėjo ne tik teigiamą poveikį, bet turėjo ir tą vieneto vertę. Dabar jie gaminami masiškai, yra kokių tik nori. Visos komercinės struktūros naudojasi žmonių naivumu ir pardavinėja plastmasę perlų vardu. Perlai yra vertinami pagal išorinį vaizdą ir pagal tai, kiek jame yra tikro perlo sluoksnio. Būna, kad dešimties milimetrų perlas turi 9,5 mm plastmasės ir tik 0,5 m m perlo. Tai jau bus perlo imitacija. Apvaisino moliuską svetimkūniu įdėję 9 mm plastmasinį apvalų gabaliuką, moliuskas paaugina. Perlo vertė yra vertinama 1A-4A kategorijomis.
Mes prekiaujame dažniausiai 3A kategorijos perlais – tai reiškia, kad trys ketvirtadaliai yra būtent tikro perlo. Štai kitos komercinės struktūros naudoja tokius perlus, kuriuos moliuskas paaugino tik šiek tiek – tokie perlai yra tiesiog nelikvidūs, nekondiciniai, paprastai dedami į pigius sidabro, aukso gaminius.
Štai ir nusiperka žmogus už 200-300 litų gramą auksinio gaminio su perlu, kai vienas tikrai vertingas perlas kainuoja mažiausiai 1000 litų. Tad perlų pasiūla šiandien pakankamai iškreipta.
Iš karto matosi, kai moteris nufotografuota – jeigu perlas yra matinis, jis yra netikras. Nuotraukoje natūralus perlas blizga. Būna, kai perlu plastmasė yra tiesiog padengiama ir parduodama.
– Kaip prižiūrėti juvelyrikos dirbinius?
– Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad brangieji metalai nesibraižo. Bet juos reikia prižiūrėti, valyti kaip ir batus, automobilį ir bet ką kita. Jeigu nori, kad juvelyrikos dirbinys būtų stipresnis, reikia pirkti storesnį.
Bet kokiu atveju reikia juvelyriką atnaujinti. Sidabras turi tendenciją juoduoti. Bet dabar jau sidabras nebejuoduoja taip, kaip anksčiau. Kartais sidabras yra juodinamas specialiai – dengiamas juodu rodžiu.
Rasti kažkokį vaistą, kad juvelyrika visiškai nesusidėvėtų, nesulūžtų, neįmanoma. Žmonės turi žinoti pirkdami, kad reikia tą dalyką saugoti. Geriausia nepirkti tų lengvų, plonų, niekinių dirbinių. Juos tereikia atgaivinti, kad jie būtų blizgūs. Negatyvios, netaurios priemaišos visada lįs į viršų, oksiduosis, tad reikia nepagailėti 10-20 litų dirbinio atšviežinimui.
Jeigu norite, kad mažiau oksiduotųsi, reikia pirkti aukštesnės prabos metalą - tauresnį. Populiariausia praba yra 750, kuri neoksiduojasi. O 585 praba linkusi tamsėti. Kartais žmonės atneša senus daiktus ir nori kažko naujo. Bet kartais tu matai, kad atnešti išties geri gaminiai ir jų nereikia lydyti, perdaryti – juos tereikia atnaujini. Klientai išvydę atgaivintus savo papuošalus dažnai negali patikėti, kad čia jų senieji juvelyrikos dirbiniai, nes jie atrodo kaip nauji.

2014-09-18 14

Kai nebuvo perlų auginimo pramonės, natūralūs perlai tikrai turėjo didžiulę vertę.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų