2014-10-01 08

Tatuiruočių meistrai Denis ir Urtė rekomenduoja tatuiruotės spontaniškai nesirinkti.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Tatuiravimo meistrai Urtė Žukovienė ir Denis Piatych pripažįsta, kad tatuiruotės pasirenkamos keliais būdais: vienas jų - racionalus, kitas – kiek paviršutiniškesnis.
„Žmonės visuomet mato, kokias tatuiruotes darosi užsienio įžymybės, tad itin dažnai renkasi tai, ką renkasi žvaigždės. Kaip ir visur kitur, taip ir tatuiruotėse egzistuoja tendencijos“, - teigia Urtė. Bet štai gerai apgalvota tatuiruotė, ant kūno atsidūrusi tik gerokai pasvarsčius – pasirinkimas, kuris jos šeimininkui išliks kur kas mielesnis.

Pasirinkti protingai
Populiariomis iki šiol išlieka smulkios, mielos tatuiruotės, kurios piešiamos mažiau matomose kūno vietose. Tačiau tokio tipo tatuiruotes, pasak Urtės, dažniau renkasi moterys, kad esant reikalui jas būtų galima nesunkiai paslėpti.
O štai vyrai drąsesni – jie dažniausiai renkasi didesnius kūno piešinius matomesnėse vietose. „Dabar populiarūs, bet tikriausiai nebegrįš kaip tendencija paukščių siluetai, begalybės ženklai“, - priduria Denis.
Kai klientas darosi pirmąją tatuiruotę, jis nori, kad ji būtų nedidelė, su smulkiomis detalėmis.
„Tai yra didelė klaida. Automatiškai ją kur kas sunkiau padaryti, be to, laikui bėgant ji ima lietis. Dažniausiai į tatuiruočių saloną užeinantys žino, ko nori, tačiau kartais jų norus tenka pakoreguoti“, - sako Urtė.
Pasak jos, pirmiausia tenka išsiaiškinti, kurioje vietoje klientui reikia daryti tatuiruotę, kokio dydžio, tada galima siūlyti variantus ir kantriai laukti, kol klientas pamatys kažką sau patrauklaus ir artimo.
„Visuomet geriausia pasikalbėti, išsiaiškinti kliento psichologinį portretą, pabendrauti tiesiogiai. Konsultacija neturi būti skubota, nes tatuiruotė ant kūno atsiras visam gyvenimui, todėl sprendimas turi būti racionalus. O šio proceso nepagreitinsi, tam reikia laiko. Tad pirmasis apsilankymas tatuiruočių salone gali būti tik konsultacija – po jos žmogus dar pagalvoja, pasvarsto“, - aiškina Denis.
Tatuiruočių meistrai iš savo praktikos jau gerai žino: kartą pasidaręs tatuiruotę, sunkiai atsispirsi pagundai imtis dar vienos. Kone 9 iš 10 klientų „suserga“ tatuiruočių manija. O jeigu vienas kuriam laikui ir atsispyrė, anksčiau ar vėliau jis vis tiek sugrįš į tatuiruočių studiją dar vienos tatuiruotės.

2014-10-01 09

Vyrai drąsesni – jie dažniausiai renkasi didesnius kūno piešinius matomesnėse vietose.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Kodėl žmonės nori piešinių ant kūno
Pasak Urtės, tatuiruočių žmonės trokšta dėl labai skirtingų priežasčių – vieni nori gražiau atrodyti sau ir kitiems, siekia įamžinti reikšmingas gyvenimo akimirkas. Kiti kūno piešiniais, ženklais, žodžiais save motyvuoja, stiprina, tam tikra prasme apsaugo.
„Kiek žmonių – tiek tatuiruočių, tiek istorijų. Dažnai būna atvejų, kai klientas, sulaukęs 18 metų, nori įamžinti akimirką, kad gali daryti savarankiškus sprendimus ir tokiu būdu pajausti laisvę“, - teigia Urtė.
Pasitaiko, kad į tatuiruočių studiją ateina įsimylėję žmonės, kurie nori išsitatuiruoti vienas kito vardus, bet tokiais atvejais dažniausiai Urtė ir Denis klientus įkalba šito nedaryti.
„Galiu patvirtinti, kad jau daugybę kartų teko koreguoti, piešiniais užmaskuoti tokias tatuiruotes“, - patikina Denis.
Kalbėdamas apie stereotipišką požiūrį į tatuiruotus žmones Denis patikina, kad šis būdingas tik vyresnio amžiaus žmonėms.
„Vis dėlto žmogus, kuris savo kūną puošia tatuiruotėmis, yra lygiai toks pats, kaip ir tas, kuris neturi nė vienos tatuiruotės“, - sako tatuiruočių meistras.
O štai Urtė teigia, kad ne kartą būta situacijos, kai vyresnio amžiaus žmonės visiškai pakeičia neigiamą požiūrį į tatuiruotes. „Pavyzdžiui, mama, atlydėjusi pilnametį savo vaiką, prašo, kad mes atkalbėtumėme jį nuo tatuiruotės. Deja, atkalbėti nepavyksta, bet štai kas įdomu: praeina kiek laiko, grįžta ta pati mama – tik šįkart pati pageidauja tatuiruotės“, - šypsosi Urtė.

Tatuiruotės priežiūra – nesudėtinga
Šviežia tatuiruotė pirmosiomis dienomis būna tarsi atvira žaizda – tad būtina saugoti nuo nešvarumų, sąlyčio su karštu vandeniu. Po tatuiravimo specialistai visuomet rekomenduoja raminamąjį tepalą, kuriuo ištatuiruotą plotą reikia tepti kelis kartus per dieną. Tatuiruotę saugoti nuo saulės spindulių reikėtų maždaug mėnesį.
Pasak tatuiruočių meistrų, jei žmogus vis dėl to išdrįsta darytis kūno piešinį ir po saulės vonių, procedūra būna itin skausminga. „Žmonės, turintys odą su išsiplėtusiais kapiliarais ar labai šviesią odą, tikrai gali darytis tatuiruotes. Ant šviesios odos jos ypač gražiai atrodo – ryškesnės ir efektingesnės“, - teigia Urtė.
Vėliau tatuiruotei nereikia ypatingos, papildomos priežiūros – jeigu jos neblukinsite nuolatinėmis saulės voniomis, tuomet nereikės jos ryškinti.
Po procedūros klientas paprastai gauna instrukcijas, kaip prižiūrėti ištatuiruotą odos plotą, o nepatogumai labiausiai jaučiami pirmąsias dešimt dienų.
„Ištatuiruota oda visiškai atsinaujina per du mėnesius. Tačiau net ir tuomet, kai oda atsinaujina, vis tiek reikėtų vengti ultravioletinių spindulių, ypač kai tatuiruotė spalvota: spalvos kur kas lengviau blunka nuo saulės“, - sako Denis.

Sleeve tattoos

Į viršų