Nagų lūžinėjimas, sluoksniavimasis, lėtas augimas, pakitusi nagų spalva pažįstama daugeliui žmonių. Nagų problemos gali būti susijusios su eile faktorių - sveikatos būkle, aplinkos poveikiu, nepilnaverte mityba, nekokybiška kosmetika. Stiprūs ir sveiki nagai yra pasiekiamas tikslas - tereikia pašalinti juos žalojančias priežastis ir papildomai palepinti procedūromis.

Nagus pažeidžiančios ligos
Nagų būklei daugiausia įtakos turi įvairūs odos susirgimai – grybelinės infekcijos, dermatitai, žvynelinė, alopecija ir kitos įgimtos ligos. Šių ligų atveju nagai ne tik silpni, linkę greitai lūžti, sluoksniuotis, bet ir auga nelygūs, grublėti, pagelsta, oda aplink juos parausta, gali skaudėti. Pastebėję nago pageltimus, nago plokštelės sustorėjimą ar, atvirkščiai, suplonėjimą, nago plokštelei atšokus ar pradėjus trupėti, pajutę niežulį, deginimą turėtumėte nedelsiant kreiptis į gydytoją ar vaistininką. Nagų grybelis gydomas vaistais ar tepalais, gydymas gali užtrukti iki 3 mėnesių, o normalią išvaizdą nagai atgauna po 6-9 mėnesių.
Retais atvejais nagų būklės pokyčius gali lemti odos uždegimai, įvairių tipų dermatitai, kada jų bėrimai pasireiškia ant rankų. Skirtingų tipų dermatitus gali sąlygoti tiek alerginės reakcijos, tiek paveldėjimas, tiek ir nusilpęs organizmas. Prasidėjus bėrimui, paraudimui, pajutę niežulį turėtumėte nelaukti, kol jis ims plisti ir pažeis didesnį odos plotą ir, galiausiai, nagus. Kreipkitės į gydytoją, kuris paskirs niežulį stabdančių antihistamininių vaistų bei padės atkurti barjerinę odos funkciją.
Dalis lėtinių, paveldimų odą ir plaukus pažeidžiančių ligų gali pabloginti ir nagų būklę – sergantieji žvyneline, alopecija neretai susiduria ir su nagų silpnėjimu, skilinėjimu, trupėjimu, nuo itin retos ektoderminės displazijos kenčiančiųjų nagai iki galo nesusiformuoja. Gydant (jeigu gydymas egzistuoja) šias ligas sustiprėja ir nagai.

Skilinėja nagai dėl nevisavertės mitybos
Viena pagrindinių priežasčių, kodėl nagai nusilpo, nevisavertė mityba bei organizmo išsekimas. Dažnai pradėjus normaliai maitintis, pakankamai laiko skiriant poilsiui, esant būtinybei vartojant maisto papildus ir vitaminus, bendra organizmo būklė gana greitai pagerėja, o kartu sustiprėja ir nagai.
Nagų skilinėjimas ir sluoksniavimasis dažniausiai parodo kalcio arba geležies trūkumą. Reikėtų vartoti pakankamai pieno produktų, žuvies, mėsos patiekalų, valgyti daugiau šviežių špinatų bei kitų žalių lapinių daržovių, pasmaguriauti riešutais.
Lūžinėjantys nagai - vitamino A arba B grupės vitamino trūkumo atspindys. Būtina valgyti pakankamai raudonos ir oranžinės spalvos vaisių bei daržovių, vartoti žuvų taukus, ruošti patiekalus su žuvų ir galvijų kepenimis, valgyti kiaušinius. Esant magnio trūkumui nagų paviršius tampa nelygus, lyg banguotas (žinoma, tai gali būti susiję ir su mechaniniais pažeidimais). Valgykite kepinius, makaronus iš rupaus malimo miltų, nepamirškite košių, patiekalus papildomai praturtinktie sėlenomis (tinka įmaišyti į kepinius, košes, salotas, trintus vaisių ir daržovių kokteilius). Magnis yra žaliojo augalų pigmento chlorofilo sudedamoji dalis, tad reikėtų valgyti pakankamai žalios spalvos daržovių, ypač daug magnio turi petražolės, krapai, špinatai, rūgštynės.

Žalingas aplinkos poveikis
Nagai, kaip ir visas žmogaus organizmas, gan jautriai reaguoja į neigiamus aplinkos reiškinius. Jiems ypač kenkia nekokybiški nagų lakai bei jų valikliai. Rinkitės kuo natūralesnę, kokybiškesnę kosmetiką. Padarykite pertraukas tarp nagų lakavimo, leiskite jiems pailsėti ir atsigauti. Ne ką mažesnė problema yra buitinės chemijos priemonės, kurios, tiesiogine tų žodžių prasme, graužia nagų paviršių, dirgina odą, ilgam pažeidžia kutikulę, o tai sąlygoja ne tik prastą nagų būklę ir išvaizdą, bet ir ženkliai sulėtina nagų augimą. Rinkitės kuo natūralesnes, odą ir nagus saugančias buitinės chemijos priemones, buities darbus atlikite mūvėdami pirštines. Kruopščiai nusiplaukite rankas odos nesausinančiu muilu ir pasitepkite kremu.

Nagų stiprinimo būdai
Norėdami puikuotis tvirtais, gražiais nagais turėtumėte pirmiausiai pašalinti juos žalojančius veiksnius - gydyti nagų ir odos susirgimus, pilnaverčiai maitintis, atsakingai rinktis ir atsargiai naudoti buitinės chemijos priemones bei kosmetiką.
Nagus taip pat naudinga papildomai palepinti sveikatinančiomis procedūromis, kurias nesunkiai atliksite ir namuose bei įprasti juos teisingai prižiūrėti.
Kirpdami nagus stenkitės neužgauti ir neatlaužti nago plokštelės, jokiu būdu neįlenkite nago. Kirpdami ilgus nagus nebandykite nukirpti viso nago iškart, tą padarykite dalimis. Nagus būtinai apsidildinkite – nebeliks aštrių, išlendančių gabaliukų, kurie gali užkibti už drabužių ar kitų daiktų ir lūždami stipriai sužaloti likusį nagą. Teisingas nagų dildinimas reikalauja trupučio įgūdžių – dildinti reikia tik viena kryptimi, pirmiausia dildinkite vieną nago pusę, o tuomet kitą.
Nepamirškite ir nagų poliravimo – specialia dilde poliruojant nagus jie ne tik atrodo dailiau, blizga, bet ir pagerėja kraujotaka, gyvnagiai efektyviau aprūpinami maisto medžiagomis ir deguonimi.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

Į viršų