alt

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Akiniai – ne tik pagalba akims, bet ir madinga stiliaus detalė. Šį sezoną itin madingi griežtos, kvadratinės, masyvūs, „katės akių“, retro stiliaus rėmeliai, tačiau visada madinga ir klasika.
Vyrai jau trečius metus iš eilės renkasi plastikinius, masyvius rėmelius su vadinamąja rakto skylute – kai virš nosies ir akinių centro lieka tarpelis.

Mada tinka ne visiems
Optikos salono vadovė Lina ir konsultantė Aurelija sako, kad optikos salonas gali pasiūlyti tiek plastikinių, tiek metalinių rėmelių, kurie vienodai masyvūs – juk tokie šiuo metu yra „ant bangos“. Viskas, kas buvo madinga 1950-1958 metais, dabar vėl mados viršūnėje.
Akinių spalvų paletė itin plati, o dekoratyvios detalės, papildytos imitaciniais ir kitais raštais, žadina fantaziją ir kelia nuotaiką. Vis dėlto ir jaunimas yra praktiškas, nesiblaškantis tarp spalvų: itin paklausios yra juodos, rudos, tamsios spalvos.


Ne visada madingi akinių rėmeliai puošia
„Mada yra mada, bet ne visi nori tų masyvių, ryškių rėmelių. Tada žmogui pasiūlai kiek siauresnius. Jeigu veidas yra ovalus, tada reikia pailgų stikliukų, o siauram, smulkiam veidui tinka apvalesni rėmeliai. Ovaliam veidui gali tikti ir dabar madingi drugelio formos rėmeliai. Plastikiniai rėmeliai dažnai neturi kojelių su noselėmis, kurios prilaiko akinius. Jeigu žmogus neturi nosies, t. y. ji yra labai maža, tuomet akinių nėra kur padėti ir jie gali remtis į žandus“, - paaiškina optikos salono vadovė. Tuomet būtina rinktis akinius su noselėmis, kad akiniai nesmuktų.
„Aišku, labai svarbu dydis – rėmeliai kaip ir drabužiai turi dydžius, išmatavimus. 50-51 dydis – smulkesniam veidui, 52-53 – vidutinio dydžio veidukui, 54-55 –  stambesniam veidui. Klientas kartais ateina žinodamas savo dydžius. Tiesa, kojelės ilgis taip pat svarbus renkantis akinius. Būna, kad kojelė per trumpa, ar ji neužeina už ausies“, - teigia Lina.
Optikos salono konsultantė Aurelija sako, kad dėl storo plastikinio rėmelio iš pradžių jaučiamas didelis diskomfortas regėjimo lauke – matosi visas rėmas, bet prie to vėliau priprantama.

alt

Optikos salono vadovė Lina sako, kad optikos salonas gali pasiūlyti tiek plastikinių, tiek metalinių rėmelių, kurie vienodai masyvūs – juk tokie šiuo metu yra „ant bangos“.


Tvirtumo dėsniai
Renkantis akinius pravartu rinktis rėmelius su fleksinėmis kojelėmis - su amortizatoriumi, nes tokios yra patvaresnės ir ne taip greitai lūžta.
„Tai svarbu žmonėms, kurie nelabai moka tausoti savo akinius. Itin svarbu akinius nusiimti ir užsidėti abiem rankomis. Jeigu akinius nuimi viena ranka – pamažu išsikraipo rėmelis. Tad galima prarasti ir akinių garantiją, nes nesilaikote instrukcijos“, - aiškino Lina.
Rėmelių tvirtumas , be abejo, itin priklauso nuo gamintojo, todėl vardiniai rėmeliai pasižymi kur kas didesniu patvarumu.
O plastikas ir metalas skiriasi ir dar keliais niuansais. „Metalinį rėmelį lengviau pataisyti – jį galima lituoti, virinti. Jei rėmelis sulūžtų ir per pusę, jį meistras suvirintų, o štai plastikiniam perlūžus nieko padaryti neįmanoma. Tik kai rėmeliai yra vardiniai, tereikia duoti užklausą į gamyklą ir galima užsakyti klientui reikiamų detalių –  juk būna, kad šuniukas pagauna akinius, ar kažkas ant jų atsisėda, ir detalė tampa nebefunkcionali“, - sako optikos salono vadovė.
Optikos salono konsultantė Aurelija primena: ant galvos akinių negalima nešioti, nors daug kas mėgsta šitaip dėvėti akinius. „Nors ir patogu, vis dėlto kojos išsiplečia, ypač ši tendencija akivaizdi su saulės akiniais, kuriuos žmonės nešioja kaip lankelius“, - teigia Aurelija
Be to, pasak optikos salono vadovės Linos, kokybiškus akinius įsigyti už 300 litų tikrai galima, tereikia pasinaudoti nuolaidomis, kai rėmelius galima įsigyti, pavyzdžiui, už vieną litą. Nors žinoma, verta įsigyti ir vardinius rėmelius, kurių kaina prasideda nuo 350 litų.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų