Prieš kelerius metus buvo labai populiaru savo šypseną papuošti blizgančiais kristalais, tačiau dabar vis  labiau vertinami sveiki ir balti dantys, kurių puošti papildomai žibančiais kristalais jau nebereikia. Pastaruoju metu galima pamatyti šypseną su blizgučiais tik tas moteris, kurios jais pasipuošė jau seniau. Dabar labai reta kuri pageidauja savo baltą šypseną papildomai puošti.

Dantų papuošalų pasirinkimas
Burnos higienistai sako, kad ilgalaikiai papuošalai yra tvirtinami intaktinio danties paviršiaus specialiais surišikliais nepreparuojant, o tik ėsdinant dantų paviršių arba ant plombos. Dantų papuošalai laikosi nuo mėnesio iki metų ir ilgiau. Dažniausiai dantų papuošalai gaminami iš metalo (aukso, platinos lyginių), gali būti ir nemetaliniai – iš deimantų, rubinų, safyrų, smaragdų, koralų, cirkonio kristalų ir kt. Papuošalai gaminami ir kombinuoti, pavyzdžiui: aukso lydiniai su įvairiais akmenimis. Taip pat yra trumpalaikiai papuošalai – specialūs dantų lipdukai, gaminami iš tam tikros plastmasės arba popieriaus, kuris yra atsparus seilėms.
Papuošalai ant vainikėlių taip pat gali būti kelių rūšių. Keraminius vainikėlius galima puošti įvairiais piešiniais, kurie tapomi vainikėlio gamybos metu ir padengiami permatomu keramikos sluoksniu. Į auksinius lietus vainikėlius liejimo metu galima įtvirtinti brangakmenius. Šis metodas netinkamas norint įlieti brangakmenio imitaciją, pavyzdžiui: cirkonio kristalą, nes dėl aukštos liejimo temperatūros jis išsilydo. Tokius akmenis galima prie vainikėlio pritvirtinti gamintojų siūlomais klijais, prieš tai išėsdinus metalinį ar keraminį vainikėlį specialiai jiems skirtais ėsdikliais.

Dantų puošybos populiarumas krenta
Šiuolaikiniai dantų papuošalai populiariausi tarp jaunų žmonių. Dantų puošyba turi gilias tradicijas Afrikoje ir Pietų Afrikoje, kai kuriuose Pietryčių Azijos regionuose.
„Dantų puošimo ritualas turėjo labai daug reikšmės ir dažnai buvo atliekamas kaip žmogaus brandos įrodymas. Dabar savo brandos nereikia įrodinėti papuošalais ant dantų. Manau, šiai dienai dantų puošyba nėra tokia jau populiari, nes žmonės labiau pradėjo vertinti natūralumą ir savo grožį stengiasi pabrėžti kitais būdais“, – sako higienistė.
Vis tik, Lietuvoje dantų papuošalai populiaresni daugiau tarp moterų nei tarp vyrų. Dažniausiai teigiama, kad papuošalai nėra rizikingi ir kenksmingi, tačiau po tvirtinimo procedūros dėl dantį veikiančių rūgščių jis gali tapti jautrus. Esant nepakankamai burnos higienai ties papuošalu gali greitai išsivystyti ėduonis, nes papuošalas sudaro geras sąlygas kauptis bakterijoms. Jei papuošalas blogai pritvirtintas, jį galima praryti ar jis gali patekti į kvėpavimo takus.
Metaliniai dantų papuošalai gali blokuoti rentgeno spindulių perdavimą. Tam, kad specialistai galėtų įvertinti burnos būklę, būtinos aiškios rentgeno nuotraukos, o dantų papuošalai gali sutrukdyti pastebėti tokius pakitimus kaip cistos, abscesai. Pasak specialistų, jei papuošalas laikosi daugiau nei metus, rūkantiems ar daug kavos bei arbatos vartojantiems pacientams galimi estetiniai pokyčiai. Ilgainiui žmogaus dantys keičia spalvą, o po papuošalu ji išlieka nepakitusi, tad nuėmus jį gali matytis baltesnė dėmė, kurios spalva laikui bėgant susilygina su visų dantų spalva, tačiau iš pradžių pacientas gali būti nepatenkintas dėl prastesnė bendro estetinio vaizdo.

Bloga burnos higiena – papuošalams ne
Papuošalo nepatartina tvirtinti pacientams, kurių nepakankama burnos ertmės higiena, nes papuošalai kaupia apnašą. Taip pat su papuošalais negalima slėpti kariozinių dantų defektų – tokiu atveju pirmiausia reikia gydyti ėduonį ir tik vėliau tvirtinti papuošalą.
Prieš tvirtinant papuošalą danties paviršius nuvalomas poliravimo pasta be fluoro, nuplaunamas, izoliuojamas kad nepatektų seilės ir nuvalomas 3 proc. vandenilio peroksidu. Tuomet apie 30 sekundžių danties paviršius ėsdinamas 37 proc. fosforo rūgštimi, gerai nuplaunamas vandeniliu ir nusausinamas.
Turint papuošalą ant danties, reikia ypač gerai valyti dantis daugiau dėmesio skiriant tai vietai, kur pritvirtintas papuošalas. Burnos higienistai įspėja, jog pastebėjus ar liežuviu pajutus nedidelį tarpelį tarp papuošalo ir danties reikėtų kreiptis į odontologą arba atsargiai nuimti papuošalą nagu. Tokiu atveju jį galima pritvirtinti iš naujo. Norint, kad papuošalas laikytųsi ilgiau, patariama saugoti vietą, kur jis pritvirtintas: atsargiai valgyti kietesnį maistą, ar saldumynus, kurie turi lipnios karamelės, galinčios išjudinti dantų papuošalą.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

 

Į viršų