2014-11-20 10

L. Lekienė: rankų darbo skara – ir puošnumui, ir šilumai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Dina RAKAUSKIENĖ
Artėjant žiemos šalčiams ir speigams norisi kuo šilčiau apsikaišyti ir, žinoma, gražiai atrodyti. Tiek į elektronines, tiek į prekybos centrų parduotuves plūsta naujausių žiemos kolekcijų megztukai, kepurės, šalikai ir kt. Tačiau verta nepamiršti, kad rankų darbo mezginiai ar nėriniai, papuošti raštais ir ornamentais – visada išliks madingi. O lygiai tokio paties daikto neturės niekas kitas.

Megztų ir nertų drabužių įvairovė
Pasikalbėjus su tekstilininke Liucija Lekiene ir išvydus jos darbus teko įsitikinti, kad mezginiais ir nėriniais galima ne tik sušildyti atšiauriausią žiemą, bet ir pasidaryti praktiškų dalykų ir net papuošti Kalėdų eglutę.
Skaros, kepurės, riešinės, megztiniai, šlepetės, pirštinės ir net papuošalai, tviskantys karoliukų įvairove... Kuo jie traukia akį? L. Lekienė sako, kad ne tik dėl grožio ir jaukumo.
„Vienas dalykas, tai lietuvių liaudies paveldas. Juk kurį laiką tokie dalykai buvo gerokai pamiršti. Paskui kažkieno rankose tokie darbai atgimė ir netrukus visi pamilo nėrinius ir mezginius. O kai pradedi dirbti, tai čia kūryba, kaip ir bet kurio meno, – dirbdamas niekuomet nepadarysi tokio paties daikto. Nes šiais laikais yra daugybė raštų ir ornamentų pavyzdžių, jų derinių. Neįtikėtinai daug siūlų – ne tik faktūros, bet ir spalvų gausos prasme“, - sako L. Lekienė
Pasak tekstilininkės, kiekvienas Lietuvos etnografinis regionas turi savo savitumus – audimo technikas, spalvų derinius, raštus, siuvimo, puošybos ypatumus. „Kiek teko domėtis, Šiaulių kraštui būdinga raudona, mėlyna ir juoda juostos, einančios lygiagrečiai. Bet štai riešinėms jos greta viena kitos nelabai tinka. Tad šiandien yra pasirinkimo laisvė – prie tautinių rūbų tinka raudonos ir baltos riešinės, o prie įvairių rūbų jau galima rinktis spalvą, kokią tik nori“, - sako L. Lekienė.
Megztus ar nertus daiktus visuomet galima išardyti ir iš naujo kurti, o jeigu kur „pabėgo“ viena akis – visuomet pataisyti. „Tad megzti ir nerti yra kur kas lengviau, nes kartą iškirpus ne taip medžiagos atraižą – jos jau nebepataisysi“, - sako L. Lekienė.
Norintiems itin šilto ir minkšto megztuko puikiai tiks pynės, kurios gražiau atrodo su storesniais siūlais. „Skaros, austos ant didelių rėmų, tikrai sušildys ir suteiks kur kas didesnį jaukumo jausmą nei parduotuvinės. Tiesa, nerti drabužiai mažiau tamposi, nei megzti“, - priduria L. Lekienė.

Iš siūlų – ir snaigės
Pasak L. Lekienės, net ir nerti rankinukai, mobiliųjų telefonų dėklai, maišeliai gali atrodyti originaliai, o svarbiausia, kad jie – patvarūs. Be to, ir kalėdinę eglutę galima papuošti nertais žaislais – burbulais, snaigėmis, kurie niekuomet nesuduš.
„Mes gyvename nuolatiniame daiktų pertekliuje, žmonės viską lengvai gauna. Čia pat nuo šito jie ir pavargsta. Tuomet jie atsisuka į savo praeitį ir ieško vienetinių darbų. Iš naujo dviračio neišrasi – tačiau žmonės, pirkdami sau ar dovanodami tokius daiktus, žino, kad autorius į juos įdėjo daug pastangų, šilumos ir geros energijos“, - sako L. Lekienė.
Pasak jos, rankdarbiai madai yra atsparūs. Štai mados minusas, kad ji nuolatos keičiasi, diktuoja tendencijas, su kuriomis ne visada spėji, o ir ne visada nori suspėti. „Nunertas ar numegztas daiktas yra tuo ir gražus, o žmonės iki šiol domisi darbais iš siūlų. Viskas gražu – kostiumėliai, liemenės, kojinės, pirštinės. Kas ypač aktualu – neišskirsi, čia priklauso, ko žmogui tuo metu reikia. Švelnumas, dailumas, rūpestingai padarytas darbas traukia žmones“, - sako tekstilininkė. O štai darbe atsidūrę raštai suteikia ypatingą jausmą – juk tai atėjo iš mūsų protėvių.
Tiesa, tokius daiktus pamilsta ne visi. Yra moterų, kurioms tiesiog norisi be perstojo pirkti ir kurios neturi savo mėgstamo rūbo. Už mažą kainą galima įsigyti ir labai madingą akrilo siūlų megztuką. Tačiau tuoj pat pajusite pagrindinį trūkumą – jis prastai sugers ir neišgarins drėgmės. Todėl pritrūks jaukumo, patogumo, kurio taip norisi žiemą – atrodysite gražiai, tačiau jausitės suvaržyta ir peršilusi.

2014-11-20 11

Nedūžtančios kalėdinės eglės puošmenos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2014-11-20 09

Iš siūlų ir karoliukų – originalūs papuošalai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų