alt

Žurnaluose ir kituose patarimų portaluose moterims nuolat skaitome straipsnius, kad namuose galima pasidaryti natūralų kremą ar kaukę. Taip, galima. Tačiau suradus tinkamų produktų ir pagaliau priėjus prie gamybos proceso nelabai drąsu – o kas parodys, kaip iš tikrųjų reikia tai daryti. Tačiau jau ir Šiauliuose galime daugiau sužinoti apie natūralios kosmetikos gamybą ir netgi dalyvauti šiame procese. Pasak kosmetikos gamintojos Alvydos, natūrali kosmetika dar ne viskas – reikia domėtis, ar, pavyzdžiui, aliejus yra pirmo spaudimo, ar ant natūralios kosmetikos produktų pakuočių yra specialus ženklas, bylojantis apie ekologiją ir kokybę.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ

Verta susidomėti natūralia kosmetika

Pasak natūralios kosmetikos gamintojos Alvydos, šiais laikas žmonės pradėjo domėtis ne tik sveika mityba, bet ir ekologija, kuri jau tapo nebe mada, o gyvenimo būdu. „Darosi nebe vis vien, kuo maitini savo organizmą, bet ir ką tepi ant odos – juk šios išorinės priemonės irgi tarsi maistas odai“, – sako Alvyda.
Dabar žmonės jau suvokia, kad tepti ant veido ar kūno odos, plaukų neapsimoka to, ko nedrįstumei suvalgyti. Ne tik veido ar kūno kremai, bet ir kūno šveitikliai („pylingai“), vonios bombos, vonios pienas – šie produktai gali būti labai malonūs būdami tiesiog natūralios kilmės. Ir, be abejo, ekologiški, sertifikuoti aliejai, kurie pamaitins, nuramins, jaunins.
„Tad tik jums bus geriau, jei rasite ekologinį ženkliuką ant produkto pakuotės. Šio ženklo imti ir nusipirkti neįmanoma. Tai ką gi reiškia ekologija. Ogi tai, kad aliejai švarūs be pesticidų ir sunkiųjų dalelių“, – sako Alvyda. O visos kosmetikos, kurią norisi vadinti tiesiog švaria, puokštės viršūnę puošia ir eteriniai aliejai.
Bet Alvyda sako, kad pirkėjas turėtų neišsigąsti, jei sudėties aprašyme jis aptiktų konservantą – iš natūralios kosmetikos gamintojų reikalaujama jo šiek tiek įdėti į produktą, kitaip jis galios tik dvi savaites. Ir konservantai naudojami tokiais santykiais, kad nekenktų žmogaus organizmui.

Kosmetikos gaminimo pamokėlės

Pasak Alvydos, kosmetikos gamybos pamokėlės – tai galimybė šviesti žmones ir parodyti, kad nebūtinai iš brangių medžiagų gimsta natūrali ir drauge kokybiška kosmetika.
„Galima net ir namų sąlygomis pasidaryti kūno priežiūrai skirtą produktą, o veidui – apsauginį mišinį. Natūrali kosmetika daroma namų sąlygomis nėra brangi. Pamokėlėse žmonės mato, kad tai, ką darome čia ir dabar, yra tikra – viskas gimsta jų rankose. Tai ir žmonių sveikatinimo principas“, – teigia Alvyda.
Pamokėlės – tai ir bendravimo forma, kur randama bendrų interesų. Ir per mergvakarius moterys, merginos nebenori šėlti triukšmingai ir audringai, tad jos ieško galimybės sužinoti ne tik kažką nauja, bet ir vertingo būtent sau.
Štai pamokose galima išmokti išvirti muilo. Tačiau Alvyda tikrai nerekomenduoja to daryti patiems namuose – labai pavojinga. Reikia turėti įrankių, visas apsaugines priemones – pirštines, akinius ir netgi respiratorių. „Kaitinant ir pilant natrio šarmą į vandenį išsiskiria nuodingi garai, ir jeigu pasilenkęs įkvėpsi šitų nuodingų garų be respiratoriaus, gali nudeginti savo kvėpavimo sistemą“, – sako Alvyda. Natrio šarmas užtiškęs ant odos gali ją nuplikyti.

Gudrybės jūsų odai

Sakoma, kad riebi oda ir aliejus negali draugauti. „Riebios odos ph yra nuo 6 iki 7, tad ji linksta į šarminę pusę. Aliejai gali subalansuoti, kad ph lygis būtų 5,5 , t. y. normalus. Tai aliejai, reguliuojantys hidrolipidinę plėvelę: medetkų žiedų fitolis, tamanų aliejus arba visi sėklų ir riešutų aliejai“, – sako Alvyda, primindama, kad jie turi būti būtinai pirmo spaudimo, sertifikuoti.
Pasak jos, verčiau nuo sintetinės kosmetikos prie natūralių kremų pereiti pamažu, kad iš odos sklandžiai pasišalintų sintetinės medžiagos – iš pradžių naudoti savo odai pritaikytus aliejus ir po to – jau natūralius kremus.
Po žiemos dažniausiai oda būna išsausėjusi, ji netenka labai daug drėgmės. Tad efektyviai atgaivinti ir sudrėkinti odą padeda alijošius. Šiuo grožio receptu Alvyda dalijasi su mumis. „Galima iš alijošiaus išskaptuoti visą masę ir ištepti veidą. Alijošiaus masę galima papildyti įlašinant vitamino E, vieną lašelį eterinio aliejaus (daugiau jokiu būdu negalima!), dar įmaišyti savo mėgstamo aliejaus. Arba netgi sumaišyti su avokado minkštimu ir palaikyti ant odos. O kas neturi laiko – bent jau supjaustytu alijošiaus lapu apdėlioti veidą ir pabūti 15-20 min.“, – aiškina Alvyda. O alijošiaus galima rasti parduotuvėse, didesniuose gėlių skyriuose. Jeigu per mėnesį tokias procedūras pakartosite kelis kartus – oda bus jums labai dėkinga.

Į viršų