kalvyste

Kalvystė yra vienas senoviškiausių amatų, dovanojantis mums įstabaus grožio metalo dirbinius. Šiuo metu kalvystei priskiriamas metalo apdirbimas, tačiau visai neseniai šis amatas apimdavo ir rūdos paiešką bei metalo lydymą. Be to, šiandien kalviai dirba su geležimi ir plienu, o neseniai darbams buvo naudojamas ir auksas, sidabras, varis, žalvaris bei bronza.

Kalvystės istorija
Pirmasis metalas, kurį žmonės apdirbo, buvo auksas. Patys seniausi aukso dirbiniai, pagaminti prieš aštuonis tūkstančius metų, buvo rasti Egipte. Netrukus šaltuoju būdu buvo apdirbtas ir sidabras, varis bei geležis. Iš tiesų apie tikrąjį metalo amžių reikėtų kalbėti prisimenant terminio metalo apdirbimo pradžią. Mokslininkai tvirtina, kad seniausi metalo gaminiai buvo sukurti prieš 4 000 metų.
Metalų apdirbimo technika išsivystė panašiu metu (maždaug prieš 3 000 metų) įvairiose pasaulio vietovėse. Tiesa, Europoje ir kai kuriose Rytų šalyse metalo amžius atėjo keliais šimtmečiais vėliau. Nepaisant to, visame pasaulyje kalviai buvo gerbiami ir vertinami bendruomenės nariai, kurių darbui buvo suteikiama magiškų galių. Gebėjimu apdirbti metalą buvo apdovanoti ir garsiausi atskirų religijų dievai.

Kalvystė šiandien
Ilgą laiką metalo gaminiai buvo naudojami svarbiausiems ūkio ir buities darbams atlikti, aplinkos (interjero ir eksterjero) puošybai. Šiandien kalvis atlieka kur kas paprastesnius metalo apdirbimo darbus – klientams siūlomos metalinės tvoros, tvirti vartai, retais atvejais – išradingos skulptūros bei metaliniai suvenyrai. Metalo gaminiai yra tvirti, ilgaamžiai, lengvai prižiūrimi ir estetiškai patrauklūs, juos renkasi meniškos prigimties žmonės, vertinantys senovės tradicijas, papročius ir kultūrą.
Metalas vis dažniau naudojamas puošybai – įvertinus konkretaus žmogaus poreikius, kuriamos išskirtinės formos ir skirtingo dydžio dekoracijos. Be kalvio paslaugų neišsiversite ir įrengdami senovinio stiliaus rąstinius namus – medis ir metalas yra puikus derinys, kuriantis archajišką nuotaiką. Tautine simbolika spinduliuoja ir tokie metalo gaminiai kaip žvakidės, gėlės, židinio įrankiai ar smulkios skulptūrėlės – puiki dovana įvairiausiomis progomis. Vertinant praktinę pusę, metalo dirbiniais vis dažniau puošiamas interjeras – šio tipo baldai atitinka aukščiausius estetikos reikalavimus, yra tvirti, patikimi ir ilgaamžiai.

Metalo gaminių priežiūra
Jei norite džiaugtis ilgaamžiais ir patikimais metalo gaminiais, privalote skirti laiko jų priežiūrai. Metalui didžiausią grėsmę kelia korozija, tačiau jos galima išvengti. Vienas populiariausių būdų – gaminio dengimas cinku. Jei jums nepatinka cinko spalva, dirbinį galite perdažyti. Gaminį galima dengti ir metalo gruntu. Dar viena priemonė, efektyviai kovojanti su korozija, yra metalo dažymas milteliniu būdu. Tiesa, naudojant šią techniką, galima pakenkti estetikai, kadangi bus sunku padengti sunkiai prieinamas vietas (šios gali tapti korozijos židiniais). Vertinantiems paprastumą, siūlome leisti metalui pasidengti korozijos sluoksniu – natūrali korozija suteikia unikalumo ir apsaugo metalą nuo tolimesnio jo irimo. Tiesa, atsiradus korozijai, rekomenduojame metalinio dirbinio paviršių įtrinti vašku – tai padės išvengti liūdnesnių pasekmių.

Bendradarbiaukite su patikimu kalviu
Jei norite džiaugtis ilgaamžiu, patvariu ir dailiu gaminiu, bendradarbiaukite su patikimu ir savo darbą išmanančiu meistru. Tik atidžiai jūsų besiklausantis ir savo darbą mylintis kalvis sukurs visus jūsų lūkesčius atitinkantį metalo dirbinį. Modernios technologijos leidžia įgyvendinti pačias novatoriškiausias idėjas, todėl nebijokite svajoti – namų ir kiemo erdvę puoškite archajiškais ir įstabiais metalo gaminiais.

 

Į viršų