07-01-2015 07

Dizainerės D. Nevedomskytės gyvenimo devizas – geriau mažiau, bet kokybiškiau.
Redakcijos archyvo nuotr.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
Grožis – visų laikų kultas ir didžiausias moterų galvos skausmas. Dar nesutikta tokia, kuriai nerūpėtų, kaip ji atrodo – visos stengiasi gražesnį rūbą apsirengti, puikesnį kuodą ant pakaušio susukti. Vyrų numylėta moteriška elegancija – aukštakulniai, sijonai ir suknelės. Tačiau dabartinis mados šauksmas deda ženklą STOP – aukitės sportinius batelius ir marš į gatvę. Sportinis stilius maišomas su klasika – traukia akį ir labai patogu. Ši tendencija atakuoja mūsų širdis, tačiau vakare moterys išlieka kerinčiai žavios.
Pasak rūbų dizainerės Dianos Nevedomskytės, visi galvas lenkia 6 dešimtmečio stiliui – ilgoms šilkinėms suknelėms ir smailianosiams bateliams. Tai moteriškumu kvepiantis įvaizdis, kuris išliks ilgam.

– Ką privalu turėti šią vasarą savo garderobe?
– Manau, kad turbūt madingiausi dabar yra sportiniai bateliai, sutrinti džinsai. Jeigu kalbame apie gatvės stilių, tai švarkelis gali būti ir klasikinis. Labai tinka didelis arba netgi per didelis rankų darbo megztinis, bobutės megztas, vintažinis. Manyčiau, jog čia yra šios vasaros topas, tokios lietuviškos vasaros, žinoma. Jeigu bus karštos dienos, tai vertėtų moterims turėti ir baltą suknelę – lininę ar medvilninę ir, žinoma, basutes per pirštą.

– Ar maža balta suknelė virs klasika, kaip ir juoda?
– Ji, kaip bebūtų, jau yra klasika, tik tiek, kad ji dažniau vilkima karštesniuose kraštuose – Italijoje, Ispanijoje. Ten ji – ir klasikinė, ir net vakarinė, o pas mus karščiai labai retai būna, bet jeigu bus karšta, kaip pranašaujama, tai manyčiau, kad balta lininė suknelė – klasikinė, kaip maišiukas – yra labai patogus ir labai gražus suknelės variantas. Žinoma, gal į darbą ji netinka, ji skirta daugiau vakarui, laisvalaikiui.

– Kaip sportiniai bateliai tapo tokie populiarūs?
– Jų bumas jau anksčiau prasidėjo, tik į Lietuvą dabar atnešė šią madą. Manau, kad jie ilgam išliks, nes tokia avalynė patogi ir graži, o kaina nedidelė. Tokios tendencijos atkeliauja iš mūsų fabrikų, kurie prekiauja avalyne, jie perka puslapius žurnaluose, reklamuojasi, deda gražias mergaites su gražiais bateliais ar sportbačiais. Tokia sistema – sportiniai bateliai išeina į gatvę ir arba prigyja, arba ne. Jeigu prigyja gatvėje, tai tokia tendencija tampa mada. Patys žmonės madą daro.

– Kokios batelių spalvos madingiausios?
– Čia yra skonio reikalas. Mada įvairiai eina – ji nediktuoja spalvų. Nebe tie laikai – dabartinis individualumas yra labai ryškus. Labai ryški tendencija – tai savito stiliaus paieškos, o tai labai šaunu, labai smagu. Madų tendencijos ne tiek iš kitų šalių atkeliauja, kiek iš žurnalų ir interneto. Žmonės sėdi prie interneto, mato viską. Pasaulyje jau seniai tai yra – derinami sportiniai bateliai ir klasikinis stilius. Tai yra labai gražu, ypač jeigu šauniai mokama suderinti. Laisva apranga kartu su tokiu „biznio“ moters įvaizdžio detalėmis.

– O jums ar toks stilius patinka?
– Taip – man toks stilius labai patinka. Jis labai patogus. Nors aš ir šiaip labai mėgstu jaunatvišką gatvės stilių: plačius megztinius, džinsus, sportinius batelius, o klasikinio stiliaus per daug nemėgstu. Tačiau visai kitas etapas, jeigu eini į vakarėlį – ten vilkimos suknelės.

– Gėlėtos suknelės – kaip vertinate šią tendenciją?
– Man negražu ir labai mažai kam tinka. Čia garsūs mados ženklai „brendai“ darė kolekcijas, kitaip sakant, smegenis pripudravo visiems, kad pirktų. Bet šiaip nesu mačiusi gražių gėlių ant audinio. Toks audinys labai, labai mažai kam tinka – turi būti labai aukšta. Tai, ko gero, modeliams ir tetinka.
Gėlės didina, platina, moteris su jomis atrodo didžiulė. Manau, kad gėlės netgi užgožia žmogaus asmenybę, kuri šiais laikais yra svarbiausia. Yra moteris, o ne jos suknelė. Žinoma, suknelė taip pat pabrėžia individualumą, bet ji neturėtų užmušti, užgožti. Todėl esu prieš gėlėtas sukneles. Bet čia tik mano nuomonė, toks požiūris. Kai kam patinka ir tinka. Tie dizaineriai, kuriems patinka, jie mato grožį, bet aš vis vien manau, kad čia buvo taip – greičiausiai fabrikai kūrė audinius, susitarė su garsiais „brendais“, kurie padarė kolekcijas ir dabar įteigia, jog gėlėti rūbai gražu ir madinga. Nors Italijoje moterys labai nemėgsta gėlių, bet jų pačių dizaineriai „kala“ į galvas, kad tai gražu. Tačiau italės sako – „fui“, tai užuolaidos.

– O kaip lietuvės? Joms įtiko gėlėtos suknelės?
– Matot, aš kažkaip nenužvelgiu žmonių ir nekritikuoju, net nepastebiu jų gatvėje. Iš tikrųjų manyčiau, kad gal vyresnio amžiaus moterys dažniau apsivelka gėlėtas sukneles. Kažkaip visada gėlėtus rūbus daugiau nešioja vyresnės ir nežinau kodėl – jos tada atrodo dar senesnės ir baisesnės. O jaunų merginų suknelių kuklesnės, smulkesnės gėlytės – gražu ir tinka. Aš, pavyzdžiui, parduotuvėse nesu mačiusi gražios gėlėtos suknelės. Žinoma, kalbu apie didelius raštus ir keistas spalvas: geltoną, mėlyną. Tokie subtilūs prabangių prekių dalykai, su mažomis gėlytėmis gal ir nieko, bet aš vis tiek niekada nesiūlau savo klientėms gėlėtos suknelės.

– Ar lietuvės nepamirš aukštakulnių atsiradus sportbačių bumui?
– O jeigu mažiau nešios, tai gerai – kojas mažiau luošins, būsime sveikesnės, gražesnės. Aukštakulniams yra šventė, vakaras, kai užsivelkame šilkines sukneles. Man vis tiek kvailai atrodo, kai viduryje dienos moteris eina su vakariniais bateliais per bulvarą – susidaro įspūdis, kad žmogus grįžta tik dabar iš puotos.

– Kokios vakarinio stiliaus tendencijos?
– Dabar vakariniame stiliuje gana ryškus yra 6 dešimtmetis, jis labai moteriškas. Matyti tokią persvarą iš gatvės stiliaus, iš tokios vyriškumo tendencijos į vakarinį stilių – puiku. Vakariniai moterų rūbai yra labai gražūs: šilkinės suknelės – ilgos, žemiau kelių, labai aiškiai pabrėžtas liemuo, o plaukai į kuodą susukti, visaip išraityti, smailianosiai bateliai.
Tokios suknelės yra be perdėto atvirumo, bet kartu paryškina moters figūrą. Tokia suknelė tinka ir stambesnei moteriai, ir lieknai merginai. Iš tikrųjų 6 dešimtmetis yra toks holivudinis ir, manau, jis niekada neišeis iš mados, nes moterys su tokiomis suknelėmis yra tikros moterys.

– Kaip derinti makiažą su apranga?
– Tai priklauso nuo to, kur eini. Jeigu į fotosesiją, tai reikėtų ryškiau dažytis, jeigu į gatvę, tai išvis nesuprantu, kam makiažas reikalingas vidury dienos. Aš esu už sveiką odą ir sveiką maistą – kai yra graži oda, nereikia jos slėpti, galima nebent tušu blakstienas paryškinti.
Vakare, žinoma, galima pasidažyti, bet žiūrint, kur eini. Jeigu šiaip kažkur, tai makiažas gali būti ryškesnis, lūpos padažytos, šiek tiek kreminės pudros užtepta, bet lengvos, vasarinės. Šiaip vasarą makiažo per daug nereikia – oda būna gražesnė, saulės pabučiuota. Tačiau proginiams vakarams makiažą vertėtų derinti su apranga. Yra vakariniai makiažai, bet manau, kad nereikia rizikuoti pačioms juos darytis – tai yra atskira tema, veido modeliavimas. Iš tikrųjų kuo mažiau pudros ant savęs, tuo geriau, o jaunos merginos ir taip be galo gražios, kam joms pudra išvis nereikalinga.

– Bet dabar daugelis jaunų merginų naudoja pudrą.
– Žiūrėkit, ką rašo žurnalai merginoms. Kaip joms aiškina, ką tepti, kokius tepti – tai yra rinka, tai yra biznis. Toks uždaras ratas. Manyčiau, kad reikia sąmoningumo turėti naudojant tokias priemones, nebūti reklamos aukomis. Reikia turėti pakankamai sąmoningumo, kad nepakliūtum į šiuos spąstus. Tiesiog reikia mylėti save daugiau ir savo odą, galvoti, ką tepamės, ką rengiamės – geriau mažiau, tai visada yra daugiau. Štai toks devizas.

 

Į viršų