07-22-2015 17

Visiems europiečiams, planuojantiems keliones žemyne ir už jo ribų, pateikiame keletą patarimų, ką daryti, jei keliaujant iškiltų problemų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Lupikiškos telefono sąskaitos gali sužlugdyti atostogų biudžetą. Kaip keliaujant jas sumažinti?
ES jums padeda taupyti, kai keliaujate ir naudojatės judriuoju tarptinkliniu ryšiu. Europos Komisija jau kelerius metus dirba, kad sumažintų viršutinę tarptinklinio ryšio kainų ribą (didžiausią tarptinklinio ryšio kainą, kurią moka tokiu ryšiu besinaudojantis ES vartotojas). Nuo 2016 m. balandžio mėn. tarptinklinis ryšys dar labiau atpigs, o nuo 2017 m. birželio mėn. tarptinklinio ryšio mokesčių išvis nebeliks. Toliau pateikiamoje lentelėje matyti, kaip mažėjo tarptinklinio ryšio mokesčių viršutinė kainų riba pastaruosius dvejus metus. Nepamirškite - vis daugiau judriojo ryšio tinklo operatorių Europoje leidžia už fiksuotą sumą dieną, savaitę ar mėnesį naudotis ryšio paslaugomis užsienyje. Tokie pasiūlymai kur kas dažnesni vasaros atostogų laikotarpiu, tad būtinai pasiteiraukite operatoriaus, ar nėra specialių pasiūlymų. Jei šią vasarą keliausite į kitas ES šalis, galėsite atostogomis mėgautis neprarasdami ryšio su šeimynykščiais ir draugais, o sąskaita už skambučius tikrai nesužlugdys atostogų biudžeto.
Per atostogas nusipirkau naujus batus, tačiau po savaitės jie suplyšo. Kaip atgauti pinigus? Kokios taisyklės taikomos?
Nesvarbu, kurioje ES šalyje apsiperkate, visur galite pasinaudoti pagrindinėmis vartotojo teisėmis. Pagal 2014 m. įsigaliojusias naujas ES taisykles vartotojams užtikrinama teisė panorėjus per 14 dienų grąžinti prekę, įsigytą internetu, paštu ar telefonu.
ES vartotojams suteikiama dvejų metų garantija – pardavėjas privalo prekes su trūkumais nemokamai pataisyti ar pakeisti. Jei to padaryti per deramą laikotarpį arba be nepatogumų neįmanoma, galite paprašyti grąžinti pinigus arba sumažinti kainą.
Pinigus už kitoje šalyje įsigytą nekokybišką produktą galite atgauti atlikę tris paprastus veiksmus pagal Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūrą. Tai – dažniausia ir visose ES šalyse, išskyrus Daniją, taikoma procedūra . Ši sparti ir nebrangi įprastinio teismo proceso alternatyva šiuo metu gali būti naudojama komerciniams sandoriams, įskaitant vartotojų sandorius iki 2 000 EUR. Pakanka kompetentingam teismui pateikti standartinę formą.
Planuoju atostogas prie jūros. Ar galiu būti tikras, kad vanduo bus švarus ir saugus?
Kasmet prieš prasidedant vasarai ES paskelbia Europos maudyklų vandens kokybės vertinimo ataskaitą. Tikrinama 21 000 maudyklų visose 28 ES valstybėse narėse, taip pat Albanijoje ir Šveicarijoje. 2014 m. maudyklų vanduo buvo gana aukštos kokybės: 95 proc. maudyklų atitiko ES teisės aktuose nustatytus minimalius vandens kokybės standartus. Daugelyje miestų nuotekos jau yra tvarkomos tinkamai, todėl į jūrų vandenis patenka mažiau nitratų, o mūsų upės yra švarios kaip niekad iki šiol. Tad jei ketinate vasarą leisti paplūdimyje, žvilgtelkite į ataskaitą. O tada atsipalaiduokite.

Pagal Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje informaciją parengė Laima TRUMPYTĖ

 

Į viršų