08-11-2015 01

Klausimas: Gyvename ne Palangoje, tačiau norėtumėme santuoką registruoti būtent Palangoje. Ar tam nebus jokių kliūčių?
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis: „Liepos 10 dieną įsigaliojus Civilinio kodekso pataisoms ir pakeitus Civilinės metrikacijos taisykles, civilinę santuoką galima įregistruoti bet kurioje civilinės metrikacijos įstaigoje, todėl dėl santuokos įregistravimo drąsiai galite kreiptis į Palangos civilinės metrikacijos įstaigą.
Iki šių pataisų civilinę santuoką buvo galima registruoti tik toje savivaldybėje, kurioje vienas ar abu būsimieji sutuoktiniai ar jų tėvai buvo deklaravę savo gyvenamąją vietą, todėl tuoktis kitur nebuvo galimybių.
Valstybinės rinkliavos mokestis asmenims, norintiems tuoktis, nesikeičia (jis yra 20 eurų).
Taip pat noriu priminti, kad civilinės santuokos ceremonija gali vykti ne tik civilinės metrikacijos įstaigose, bet ir savivaldybės tarybos nustatytose reprezentacinėse vietose santuokoms registruoti. Jeigu reprezentacinės vietos nėra nustatytos, santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama norinčių susituokti pasirinktoje vietoje, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai. Tokiu atveju būsimieji jaunavedžiai turėtų kreiptis į tos savivaldybės, kurios teritorijoje yra pasirinkta reprezentacinė vieta, civilinės metrikacijos skyrių.
Tokia galimybe kasmet pasinaudoja po kelis šimtus jaunavedžių porų. Santuokos ceremonijos vyksta parkuose, muziejuose, botanikos soduose, pajūryje, kitose gražiose vietose. Už tokią ceremoniją nustatytas valstybinės rinkliavos mokestis siekia 60 eurų.

Pagal Teisingumo ministerijos informaciją parengė Laima TRUMPYTĖ

 

Į viršų