09-09-2015 08

S. Lukošaitienė: „Renkantis produktą, rekomenduotina žiūrėti, kad juose būtų mažiau konservantų, dažiklių, kvapiklių, nes kai kurie ingredientai gali sukelti alergiją.“
Redakcijos archyvo nuotr.

Diana JANUŠAITĖ
Po vasaros vieni džiaugiamės pagerėjusia odos būkle, o kiti skundžiamės dėl atsiradusių naujų spuogelių arba pagilėjusių raukšlių. Respublikinės Šiaulių ligoninės dermatovenerologės Sigitos Lukošaitienės teigimu, viskas priklauso nuo to, kaip žmogus prižiūri odą, kokias priemones naudoja, ką valgo, kiek juda.

Viskas priklauso nuo odos tipo
Vasarą odos būklė paprastai pagerėja turintiems riebią spuoguotą odą. Deja, pagerėjusia odos būkle ne visiems tenka džiaugtis ilgai. Saulė ne tik sausina odą, bet ir suaktyvina riebalinių liaukų veiklą. Todėl rudenį, kai saulės lieka mažiau, odos būklė suprastėja. Kartais dėl to žmogui prireikia atidesnės priežiūros ar rimtesnio gydymo.
Vasarą nenaudoję apsauginių kremų nuo saulės sausos odos savininkai taip pat neišvengia padarinių. Jų oda dar labiau išsausėja, atsiranda raukšlių, pigmentinių dėmių. Todėl rudenį odą reikia labiau gaivinti, maitinti, galbūt net atlikti atitinkamas procedūras kosmetikos kabinetuose.
Be to, ruduo pats tinkamiausias laikas kovoti su pigmentinėmis dėmėmis, naudoti balinančius kremukus ir pan.
„Kol yra ankstyvas ruduo, labai ypatingo dėmesio odai skirti nereikia. Užtenka ją pamaitinti, drėkinti ir kovoti su bėdomis, kurias išprovokavo vasara“, – sako S. Lukošaitienė.

Būtina nuvalyti, atgaivinti, drėkinti
Įdomu, kodėl vieniems odos priežiūrai reikia skirti daugiau dėmesio, kitiems mažiau? Kodėl kai kuriems žmonėms užtenka tik pasitepti kremuku, o tretiems – naudoti daug įvairių specialių priemonių?
Dermatovenerologė atsako, kad tam įtakos turi genai: „Tai įgimtas dalykas, odos tipą mes paveldime. Turintiems normalų odos tipą užtenka tik pasirinkti tinkamas valymo priemones bei drėkinantį/maitinantį kremą. O probleminės odos savininkams kartais prireikia ir atskiro gydymo.“
Vis dėlto egzistuoja kelios pagrindinės taisyklės, kurias reikia žinoti visiems. Pirmiausia, pagal odos tipą, būtina pasirinkti tinkamą valymo priemonę. Nuvalius odą, patartina naudoti toniką ir vėliau ją patepti drėkinamuoju kremu.
Svarbu neužmiršti, kad dekoratyvinę kosmetiką taip pat reikia pirkti ne bet kokią. Pavyzdžiui, paprasta kompaktinė pudra netiks riebiai, spuoguotai odai. Reikia ieškoti tokios, kuri turėtų antibakterinių savybių, nekimštų odos porų.

Galima naudoti ir namines priemones
Veido odą galima lepinti ir natūraliomis priemonėmis, tačiau vien tik jomis nereikėtų apsiriboti.
„Galite naudoti namuose gamintas kaukes, tačiau be kremo jūs vis tiek neišsiversite. Po naminių kaukių būtinai reikia pasitepti drėkinamuoju kremu. O vakare jei norite labiau pamaitinti odą – maitinamuoju“, – pataria specialistė.
Negalintiems apsispręsti, kokį produktą pasirinkti: įprastą ar ekologišką, dermatovenerologė rekomenduoja rinktis ekologišką. Tačiau čia pat priduria, jog tą daryti reikia itin atidžiai.
„Renkantis produktą rekomenduotina žiūrėti, kad juose būtų mažiau konservantų, dažiklių, kvapiklių, nes kai kurie ingredientai gali sukelti alergiją. Patarčiau perkant naują produktą, pirmiausia naudoti jo mėginėlį ir po to, jeigu nedirgina odos, įsigyti visą pakuotę“, – reziumuoja S. Lukošaitienė.

 

Į viršų