facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

Jei šiandien pietums suvalgiau pyragėlį, vakarienei – du šaukštai grikių. O tu pažiūrėk, kokia ji putlutė... Sportuoti ir atsisakyti riebaus bei kaloringo maisto! Sportuoti ir formuoti! Nepasiduoti pagundoms! Kokio dar šokolado?!

Nuo ryto iki vakaro mus persekioja gražaus kūno kultas – per žurnalus ir televiziją, per prabangių kvepalų ir kitų daiktų reklamas. Dietos, mitybos planai, į socialinius tinklus keliamos nuotraukos su sėkmės istorijomis ir visa, kas tik susiję su kūnu, vienaip ar kitaip paliečia tiek savo kūno linijomis patenkintą, tiek jomis nusivylusį adresatą. Bet juk pasaulis pilnas nuostabiausių patiekalų, o dienotvarkė – netikėtumų. Tad kaip gyventi, kaip susitaikyti su maistu ir su savimi? Taikos metas tarp jūsų ir maisto gali ilgainiui ateiti – jei mokėsite pažinti save per intuityvų valgymą. Išsamiau apie jį ir kalbame su intuityvaus valgymo propaguotoja Audra Radavičiene.

Šiuolaikinė visuomenė ir geidžiamas tobulas kūnas
„Į intuityvaus valgymo kelią atėjau per savo pačios patirtį. Visada dirbau grožio srityje su įvairiausiais grožio produktais, vėliau pradėjau verslą, kuris ir dabar teikia grožio paslaugas. Mane visada supa grožiui neabejingos moterys, kurios rūpinasi savo išvaizda, veido oda bei kūnu.  

Perskaičius pirmąjį straipsnį apie intuityvų valgymą buvo kartu ir keista, ir labai gera, kad mitybos būdas, kuriuo maitinausi visą gyvenimą yra patvirtinta ir moksliškai įrodyta teorija. Tuomet pradėjau daugiau gilintis, ieškoti informacijos intuityvaus valgymo tema, atradau straipsnių, keletą knygų. Susitikau su Aušra Jauniškyte – intuityvaus valgymo pradininke Lietuvoje, kuri pagal išsilavinimą yra dietologė. Su ja bendradarbiaujame, diskutuojame, dalijamės patirtimi“, – sako A. Radavičienė. Pasak jos, iš esmės intuityvus valgymas prieštarauja mitybos planams, maisto ribojimui, iš anksto nustatytoms taisyklėms. „Tai yra visiškai revoliucinis, netradicinis požiūris į mitybą ir į maistą“, – sako moteris, subūrusi į grupeles, kuriose mokomasi naujo požiūrio į maistą, save bei dalijamasi patirtimi.

A. Radavičienės teigimu, žmogaus organizmas veikia kaip vientisa sistema. Būtent žmogaus poreikis, individualus noras parodo, ką ir kada jis turėtų valgyti. „Intuityvus valgymas yra ugdomas žingsnis po žingsnio: alkio bei sotumo pojūčių atradimai iš naujo, susitaikymo su maistu etapas, emocinio valgymo žalos įsisąmoninimas, požiūrio į savo kūną keitimas. Visa tai liečia daug žmogaus psichologinių aspektų. Pratindamiesi intuityviai valgyti turime atmesti visas dietas, visus standartus, kurie guli mūsų pasąmonėje“, – teigia A. Radavičienė.

Šiandieniniai mitybos įpročiai labai atitolina nuo to, ko iš tikrųjų mes norime ir ko reikia mūsų kūnui. Apie sveiką mitybą žinome labai daug, informacijos tikrai apstu, bet nuo žinojimo  problemos, susijusios su mityba, tik didėja.
„Atsiranda antsvorio problemos, sveikatos negalavimai, nesusitvarkant su požiūriu į save pasireiškia įvairūs mitybos sutrikimai – anoreksija, bulimija. Tai yra šiuolaikinės visuomenės mitybos padarinys, kai vyrauja idealaus žmogaus kūno kultas, gražios moters standartai ir dažnai nepagrįsti reikalavimai, koks tavo kūnas turi būti“, – mano A. Radavičienė.

Koks principas?
Koks tada intuityvaus valgymo principas, jeigu vieną akimirką noriu visos plytelės šokolado? „Štai jūs ir ribojate save tomis išankstinėmis nuostatomis, kad jūs negalite sau šito leisti. O kai jūs negalite kažko, tai norite dvigubai daugiau. Intuityvaus valgymo pagrindinis principas yra – valgai, kai esi alkanas, ir sustoji valgyti ir nebevalgai, kai esi sotus. Problema yra ta, kad mes dažnai nebeskiriame, kada esame šiek tiek praalkę arba „sveikai“ alkani. Smegenys signalą apie alkį „praneša“ tik tada, kai mes esame gerokai išalkę. Kai tokiu atveju atsidarome šaldytuvą, mums atrodo, kad pusę čia esančio maisto galime suvalgyti. Kai esame peralkę, pajausti sotumą ir nepersivalgyti tampa tikrai sunki užduotis. Skubant numalšinti alkį, nesusikoncentruojame į maistą, valgome greitai. Nepajaučiame kada sustoti ir „stop“ įsijungia tik tada, kai skrandis prikimštas.

Nuo tikrojo alkio pažinimo prasideda kelias į intuityvų valgymą. Kitas žingsnis – suvokti, pajausti, kada sustoti valgyti ir nebevalgyti, kai esame sotūs“, – sako A. Radavičienė.

Intuityvaus valgymo propaguotoja pasakoja, jog intuityvus valgymas teigia, kad maistas yra energijos šaltinis, o kartu galimybė turėti „didelį malonumą“. „Malonumo jausmas, patiriamas bevalgant, daro šį valgymo būdą dar patrauklesnį. Kada tu valgai tai, ko iš tiesų nori, kada tu suvoki, ką valgai, skiri tam procesui pakankamai laiko ir dėmesio, vadovaujiesi savo organizmo poreikiais – tai yra tikriausias malonumas mūsų kūnui bei sielai. Po tokio valgymo mūsų organizmas kaip dėkingumą išskiria ir laimės hormoną, apie kurį irgi visi kalba. Jo stoka, kaip žinote, sukelia depresiją, liūdesį, nerimą, abejingumą ir kitus negatyvius jausmus“, – paaiškina A. Radavičienė.

Taigi – nusistovėjusios mitybos taisyklės ir apribojimai atitolina nuo to, ko mums iš tiesų reikia. Štai mitybos plane parašyta: rytą reikia suvalgyti avižinės košės, o jūs ją valgydama ne tik nenorite jos, bet ir nejaučiate jokio malonumo. Greitai ir vėl norėsite kažko užkąsti, nes jūsų organizmas patenkino fiziologinį maisto poreikį, bet jūs negavote iš maisto malonumo, nepajautėt valgymo džiaugsmo.

Tiesa, jeigu turite virškinimo sutrikimų ir gydytojas jums nurodė dėl ligos riboti tam tikrą maistą, teks bandyti intuityviai maitintis iš gydytojo rekomenduojamų produktų sąrašo.

Tyrimai, kurie atveria akis
Intuityvus valgymas nėra tiktai būdas mesti svorį. Pirmiausia tai yra meilė sau, savęs gilesnis pažinimas, pasitenkinimas maistu ir kitas požiūris į mitybą, maistą. Tai mokymasis būti čia ir dabar, mėgautis valgomu kąsniu. Drauge mokotės gerbti savo kūną, jo poreikius. Visi dalykai, apimantys intuityvų valgymą, veikia tarsi vieninga sistema.

A. Radavičienė papasakoja apie atliktą tyrimą. Tiriamoji vyrų grupė tris mėnesius maitinosi normaliai –  valgė tai, ką norėjo, kada norėjo, ir per dieną kiekvienas suvartodavo apie 3500 kalorijų. Vėliau pusei metų gyveno tam tikru režimu – kalorijų kiekis sumažintas perpus, maistas buvo ribojamas. „Be kitų pasekmių, pagrindinis ir liūdniausias dalykas buvo tas, kad praėjus šešiems mėnesiams tiriamųjų vyrų medžiagų apykaita sulėtėjo 40 proc. Organizmas pradėjo kaupti medžiagas tam atvejui, jei vėl atsirastų maisto nepritekliaus periodas. Vyrus pradėjo kankinti įkyrios mintys apie maistą ir t. t. Pradėjus maitintis įprastai, tik po 5 mėnesių jie grįžo į normalų mitybos režimą, medžiagų apykaita normalizavosi. Taip galima paaiškinti nepageidaujamą vadinamąjį „jojo“ efektą, kai laikantis dietų ir numetus svorio bei pradėjus maitintis įprastai svoris ne tik grįžta, bet dažnai keliais kilogramais ir padidėja“, – sako A. Radavičienė.

Intuityvaus valgymo esmė – gerai jaustis
Kaip sako intuityvaus valgymo propaguotoja, neretai mes užkandžiaujame ir dėl neigiamų emocijų, išgyvenimų, pykstame, norime nusiraminti, prastumti laiką, nerimaujame. Dauguma žmonių pripažįsta, kad pagalbą ir paguodą sau pirmiausia teikia su maistu. Tad kartais nutinka ir taip, kad suvalgome daug nereikalingo, dažnai ir nesveiko maisto. Intuityvaus valgymo metodika  moko atkreipti dėmesį ir šį vadinamąjį emocinį valgymą.
Pasakodama apie intuityvų valgymą A. Radavičienė minėjo pseudodietas. Kaip jas atpažinti – teiraujamės.

Dažnai moterys net nežino, kad laikosi dietos. Pseudodieta ar „netikra dieta“ vadiname tai, kai savo sukurtomis taisyklėmis ribojame mitybą. A. Radavičienė pateikia kelis pavyzdžius.

Galvojame, kad teisinga valgyti tik „gerus“ produktus. „Gerų“ produktų sąrašas pas kiekvieną gali būti skirtingas. Saldumynas – „blogas“ produktas, sakysite, bet juk nedidelė porcija suteikia energijos bei malonumo jausmą, kurio neretai dienos metu tikrai pritrūkstame.

Populiaru valgyti tam tikru dienos metu, nesvarbu, ar esi alkanas, ar ne. Bet ar visada tiksliai jaučiatės tuo metu išalkęs?

Bausti save suvalgius „blogo“ maisto – irgi netinkamas požiūris. Pavyzdys galėtų būti toks: jei pusryčiams suvalgiau pyragėlį, tai pietūs turėtų būti kuklesni, mažiau kaloringi. Bet juk gali būti taip, kad būtent tą dieną jums reikia daugiau energijos.

Užimti, skubantys žmonės dažnai kava ir gaiviais gėrimais bando malšinti alkį, manydami, kad dar palauks, atsigers kavos, parūkys ir šitaip alkį atidės vėlesniam laikui.

Tai tik dalelė to, ką aptarėme su A. Radavičiene – analizuoti ir iš naujo pažinti save laiko atžvilgiu gali užtrukti skirtingai: vieniems trumpiau, kitiems ilgiau. Įsisavinti ir intuityviai maitintis gali prireikti ir kelerių metų. Tai labai individualu. Tobulėjimo greitį pasirenkame patys. Vis dėlto akivaizdu, kad gyvenimas maitinantis intuityviai gali atnešti kur kas daugiau laimės.

12 23 2015 05

A. Radavičienė: „Intuityvus valgymas yra ugdomas žingsnis po žingsnio: alkio bei sotumo pojūčių atradimai iš naujo, susitaikymo su maistu etapas, emocinio valgymo žalos įsisąmoninimas, požiūrio į savo kūną keitimas. Visa tai liečia daug žmogaus psichologinių aspektų. Pratindamiesi intuityviai valgyti turime atmesti visas dietas, visus standartus, kurie guli mūsų pasąmonėje.“
Asmeninio archyvo nuotr.

Į viršų