Vyriausybė pritarė rinkimų tvarką reglamentuojančių įstatymų pataisoms, užtikrinančioms galimybę balsuoti ne tik tradiciniu, bet ir elektroniniu būdu. Taip siekiama įteisinti naujas, šiuolaikinėmis technologijomis pagrįstas balsavimo formas bei skatinti rinkėjus aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose ir referendumuose.

Jei Seimas pritars minėtoms įstatymų pataisoms, balsuoti internetu bus galima Lietuvoje vyksiančiuose Prezidento, Europos Parlamento, Seimo, savivaldybių tarybų rinkimuose ir referendumuose.

Balsavimas internetu - vienintelis būdas padidinti rinkėjų aktyvumą, jis taip pat sutaupytų rinkimams skiriamų lėšų, žmogiškųjų išteklių ir laiko bei būtų vienas didžiausių žingsnių įgyvendinant e-valdžios koncepciją Lietuvoje, pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Tikimasi, kad įteisinus elektroninį balsavimą piliečiams bus sudarytos platesnės ir palankesnės galimybės dalyvauti rinkimuose ir referendumuose, sumažės prielaidos rinkėjų balsų papirkinėjimui ir korupcijos galimybėms, bus skatinamas informacinių technologijų naudojimas. Balsavimas internetu neribos galimybės balsuoti ir tradiciniais būdais bei atitiks visus teisės aktų nustatytus reikalavimus ir principus.

Išankstiniais vertinimais, balsavimui internetu įgyvendinti gali prireikti apie 7 mln. litų.

Apklausų duomenimis, galimybės balsuoti internetu jau laukia Lietuvos gyventojai: 78 proc. piliečių pritaria balsavimo internetu įteisinimui, o 41,4 proc. rinkėjų patys pasinaudotų tokia galimybe.

Balsavimą internetu sėkmingai taiko Estija - čia vyko jau keleri rinkimai, kuriuose buvo galima balsuoti ir internetu.
ELTA 
Į viršų