Karalienės universitete Kanadoje atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad naudoti saulės energiją yra daug pigiau nei mano daugelis analitikų, informuoja "Science Daily".

"Daugybė analitikų numato didesnes išlaidas gaminant saulės fotovoltinę energiją, nes jie neatsižvelgia į technologijų pažangą ir sumažėjusias kainas. Senesni saulės fotovoltinės energijos išlaidų nustatymo modeliai yra pernelyg atsargūs", - teigia universiteto Mechaninės ir medžiagų gamybos fakulteto profesorius adjunktas Džošua Pyrsas (Joshua Pearce).

Jis mano, kad saulės fotovoltinės sistemos beveik pasiekė "virsmo tašką" ir netrukus jos galės gaminti energiją už maždaug tokią pat kainą kaip kiti tradiciniai energijos šaltiniai.

Kad nustatytų saulės fotovoltinių sistemų kainą vartotojams, analitikai atsižvelgia į daugybę niuansų, tokių kaip įrengimo ir priežiūros išlaidos, finansinės išlaidos, sistemos ilgaamžiškumo tikimybė ir gaminamos elektros kiekis.

Dr. Dž. Pyrsas taip pat pažymi, kad rengiant kai kuriuos tyrimus neatsižvelgiama į tai, kad saulės plokščių kaina nuo 2009-ųjų sumažėjo 70 proc. Be to, remiantis naujausiais tyrimų duomenimis, kokybiškiausių saulės plokščių našumas kasmet sumažėja vos 0,1-0,2 proc., o tai daug mažiau nei daugybėje kainų analizių nurodomas 1 proc. rodiklis.

Įrenginių išlaidos skaičiuojamos doleriais už vatą. Pernai atliktame tyrime nurodyta, kad vato kaina lygi 7,61 JAV dolerio, o viename 2003 m. tyrime nurodoma 4,16 JAV dolerio už vatą kaina. Anot dr. Dž. Pyrso, šiemet tikroji kaina didmenomis pasaulio rinkoje pirktoms saulės plokštėms siekia mažiau nei 1 JAV dolerį už vatą, tačiau jis pažymi, kad sistemos ir įrengimo išlaidos labai skiriasi.

Eltos inf.
Į viršų