Vokietijoje buvo suimti trys Jungtinių Valstijų kompanijos "Hewlett-Packard" darbuotojai tiriant bylą dėl kyšių, kuriuos "Hewlett-Packard" neva mokėjo Rusijos valdininkams, rašo JAV dienraštis "The New York Times", remdamasis Vokietijos prokuratūros atstovais.

"Hewlett-Packard" padalinio vadovai įtariami mokėję stambius kyšius tam, kad Rusijoje būtų pasirašyta 35 mln. eurų vertės sutartis. Manoma, kad kyšių suma galėjo siekti 8 mln. eurų.

Kiek anksčiau JAV laikraštis "The Wall Street Journal", remdamasis savais šaltiniais, gerai informuotais apie tyrimą, pranešė, kad "Hewlett-Packard" mėgino gauti užsakymą tiekti biuro techniką Rusijos generalinei prokuratūrai.

Tiriant šią bylą trys minėti "Hewlett-Packard" darbuotojai buvo suimti dar praėjusių metų gruodį Vokietijoje ir Šveicarijoje. Vėliau jie buvo paleisti už užstatus. Du darbuotojai vėliau iš kompanijos išėjo. Ar trečiasis vis dar dirba bendrovėje Vokietijos prokuratūros atstovas Volfgangas Klainas (Wolfgang Klein) nesakė. Asmenų, kurie buvo suimti, pavardės taip pat neskelbiamos.

V. Klainas taip pat pažymėjo, kad prokuratūra bendrovę "Hewlett-Packard" laiko jos darbuotojų auka. Vokietijos prokuratūra mano, kad trys darbuotojai veikė savarankiškai ir neinformavo kompanijos vadovybės. Kokius postus užėmė trys minėti darbuotojai neskelbiama.

Tiriant "Hewlett-Packard" bylą buvo įtariami 9 kompanijos darbuotojai. Dar trys rusai ir trys vokiečiai dirbo nedidelėje firmose, per kurias buvo atliekamos abejotinos transakcijos. Jie nebuvo suimti. Panašios struktūros, anot V. Klaino, naudojamos mokėti kyšius, tačiau kol kas neaišku, kam būtent buvo skirti kyšiai.

Balandžio 14 d. "Hewlett-Packard" atstovybėje Maskvoje buvo atliktos kratos gavus Vokietijos teisinės pagalbos prašymą.

Jungtinėse Valstijose esanti pagrindinė "Hewlett-Packard" būstinė įvykių nekomentuoja. Kompanija žada atlikti vidinį tyrimą. Žinoma, kad Rusijoje kompanijai "Hewlett-Packard" nėra iškelta byla.

"Hewlett-Packard" yra didžiausia pasaulyje asmeninių kompiuterių gamintoja, kuriai pernai teko 19,8 proc. pasaulinės rinkos.
ELTA 

Į viršų