Nepriklausomi informacinių technologijų (IT) specialistai patvirtino, kad techninės galimybės leidžia uždrausti prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių www.bwin.com, www.unibet.com, www.triobet.com, www.sportingbet.com, www.bet365.com. 

Trečiadienį antstoliai šią išvadą įteiks Lietuvos interneto tiekėjams - "Teo LT", "Baltnetos komunikacijos", "Bitė Lietuva", "Omnitel", "Mikrovisatos TV", "Penki kontinentai", "Baltikum TV", "Lietuvos energija", "Nacionalinis komunikacijų tinklas" ir KTU Informacinių technologijų plėtros institutui.

Dėl prieigų prie lažybas internetu organizuojančių svetainių blokavimo į teismą kreipėsi asociacija "Lažybų organizatorių aljansas" ir bendrovės "TopSport" bei "Orakulas". Ieškinio suma siekia 1,096 mln. litų. Vilniaus apygardos teismas liepos pradžioje paskelbė laikinąsias apsaugos priemones, leidžiančias blokuoti prieigas prie svetainių. Taip pat leista areštuoti įmonių, kurioms priklauso svetainės, kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Pasak ieškovams atstovaujančios advokatų kontoros "Nordia Baublys & Partners" teisininko Karolio Vinciūno, nors interneto tiekėjai teigė neturį techninių galimybių užblokuoti prieigą prie pateiktų interneto tinklalapių ir tokie sprendimai pareikalautų didžiulių investicijų, nepriklausomų specialistų parengta išvada patvirtina, kad yra būdų, kaip tą galima atlikti gana nedideliais kaštais. "Su interneto tiekėjais siekėme geranoriškai susitarti dėl galimybių įvykdyti teismo sprendimą, bet to padaryti nepavyko. Todėl, jei ir toliau bus nevykdoma teismo nutartis, ketiname imtis visų įmanomų teisinių priemonių", - sako K. Vunciūnas.

Pasak K. Vinciūno, blokuojant prieigas prie lažybas internetu siūlančių svetainių, siekiame apsaugoti besilažinančius šalies gyventojus, kurie gali ir negauti laimėtų pinigų iš savo veiklai būtinos licencijos neturinčių užsienyje registruotų bendrovių ir apginti teisėtai bei skaidriai veiklą vykdančių Lietuvos įmonių interesus, o ne įvesti interneto cenzūrą. 

Pasak ieškovams atstovaujančios advokatų kontoros "Nordia Baublys & Partners" partnerio Evaldo Rapolo, blokuoti internetu lažybas organizuojančių bendrovių svetaines yra vienintelė galimybė apsaugoti besilažinančius šalies gyventojus ir apginti teisėtai bei skaidriai veiklą vykdančių Lietuvos įmonių interesus.

Pasak jo, skirtingai nuo Lietuvoje registruotų įmonių, organizuojančių lažybas, šias paslaugas tik internetu teikiančios bendrovės yra registruotos kitose šalyse ir ne tik nemoka jokių mokesčių į valstybės biudžetą, bet ir neturi savo veiklai būtinos licencijos. Skaičiuojama, kad dėl šių priežasčių vien ieškovai, Lietuvoje veikiančios bendrovės, patyrė 1,096 mln. litų. Valstybei padaryta žala gali siekti dar didesnes sumas.

"Šios bendrovės įžūliai ignoruoja Lietuvoje nustatytą lažybų organizavimo tvarką. Jos bando teigti, kad jos yra užsienyje registruotos įmonės ir todėl joms neprivaloma ši tvarka, tačiau savo paslaugas reklamuoja lietuviškose interneto svetainėse, nors tai yra draudžiama, o pačios svetainės yra lietuvių kalba, jose siūloma lažintis ir dėl Lietuvoje vykstančių lažybų", - sakė advokatas E. Rapolas.
ELTA 
Į viršų