Škotijoje įkurta nauja bendrovė, kurios paskirtis - sukomercinti biokuro gamybą iš viskio šalutinių produktų, skelbia BBC.

Edinburgo Napiero universiteto bendrovė "Celtic Renewables" pirmiausia sutelks dėmesį į 4 mlrd. svarų vertės Škotijos salyklinio viskio pramonę ir iš jos šalutinių produktų kurs biobutanolį ir kitas chemines medžiagas. Bendrovė teigia, kad biobutanolį galima naudoti kaip tiesioginį iškastinio kuro pakaitalą. Be to, ši technologija turi didžiulį potencialą ir gali būti pritaikyta kuro gamybai iš kitų biologinių šalutinių produktų.

Šiuo metu "Celtic Renewables" bendradarbiauja su "Scottish Enterprise" ir bando pritaikyti biokuro gamybą pramoniniam mastui. Biobutanolis gaminamas iš dviejų pagrindinių viskio šalutinių produktų: variniuose distiliavimo induose liekančių nuosėdų ir panaudotų grūdų. Kasmet Škotijos viskio pramonėje atlieka 1 mlrd. 600 mln. litrų nuosėdų ir 500 tūkst. tonų panaudotų grūdų.

Teigiama, kad biobutanolis išskiria 25 proc. daugiau energijos nei įprastai naudojamas bioetanolis. Be to, kitaip nei etanolį, butanolį galima naudoti neperdarytuose benzinu varomuose varikliuose arba maišyti su dyzeliu ir biodyzeliu.

Eltos inf.
Į viršų