Trečiadienį, Tarptautinę saugesnio interneto dieną, jauniesiems internautams Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai dalija patarimus neatskleisti savo gyvenamosios vietos, telefonų numerių, kitos savo asmeninės informacijos, gimimo dienos. Patariama neviešinti, kada vykstate atostogauti, būti atsargiam žaidžiant siūlomus žaidimus ar pildant klausimynus, nerodyti savo nuotraukų visam pasauliui, nepateikti savo visos pavardės ir vardo.

"Savo gyvenimo be naujųjų technologijų neįsivaizduoja jau daugelis iš mūsų. Ypač - vaikai ir jaunuoliai. Vis dėlto kaip naudotis teikiamais interneto privalumais ir išvengti bėdų, reikia žinoti kiekvienam", - sako biuro psichologė Rasa Vaitkienė.

Vasario mėnesį miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras Kauno mokyklose organizuoja akciją "Saugus internetas". Ji pirmiausia skirta moksleiviams.

Anot psichologės R. Vaitkienės, staigus naujų technologijų įsiveržimas į žmogaus asmeninę erdvę pakeitė ne tik jo buitį, bet iš dalies - ir žmonių santykius. Tai labai jaučiama šeimose, kai dar vienu "šeimos nariu" tampa kompiuteris. Vieni tėvai skatina ir džiaugiasi, kad vaikas greitai įsisavina šiuolaikines technologijas, kiti tampa pernelyg griežti ir kategoriški.

Pastarojo meto tyrimai rodo, kad vidutinis pradedančiųjų internautų amžiaus Lietuvoje yra 8 metai. Vaikai aktyviai bendrauja internetiniuose socialiniuose tinkluose, dauguma turi savo asmeninį socialinį profilį. Gaila, bet nemaža dalis tėvų nežino, kuriuose tinklalapiuose lankėsi jų vaikas, su kuo bendravo ir susirašinėjo.

Trečiadienį, Saugaus interneto dieną, dar kartą žadama priminti Kauno bendrojo lavinimo mokyklų auklėtiniams apie įvairias grėsmes internete. Be to, bus diskutuojama, kaip tų grėsmių išvengti. O pasibaigus diskusijoms, moksleiviai galės pažiūrėti filmą "Tinklas", teikiantį naudingų žinių interneto vartotojams.

ELTA
Į viršų