2010 m. kovo 16 d. Lietuvos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pranešė Europos Komisijai (EK) atšaukianti siūlytą tinklo infrastruktūros prieigos rinkų reguliavimo priemonę. Naudodamiesi šiomis prieigos paslaugomis, alternatyvūs operatoriai užtikrina, kad jų paslaugų gavėjams būtų teikiamos tokios telekomunikacijų paslaugos, kaip telefono ir interneto ryšys.


Šio mėnesio pradžioje Komisija pareiškė labai abejojanti, ar siūlyta reguliavimo priemonė atitinka Europos Sąjungos (ES) konkurencijos teisės principus ir ES telekomunikacijų taisykles, ir pradėjo dviejų mėnesių trukmės tyrimą. Dabar RRT informavo Komisiją ketinanti persvarstyti savo išvadas ir pranešti Komisijai apie persvarstytą priemonę.

"Atšaukusi šią priemonę, Lietuvos reguliavimo institucija galės atsižvelgti į Komisijos pastabas. Kartu su RRT spręsime šį klausimą ir sieksime, kad telekomunikacijų rinkoje nebūtų varžoma konkurencija ir nenukentėtų Lietuvos vartotojai", - sakė ES skaitmeninės darbotvarkės komisarė Nelė Kroe )Neelie Kroes).

2010 m. sausio 11 d. Lietuvos telekomunikacijų reguliavimo institucija pranešė Komisijai ketinanti reguliuoti atsietosios prieigos prie vietinių linijų, t. y. telekomunikacijų tinklo "paskutinės mylios" iki paslaugų gavėjo, rinką. Linija, kuria konkretus paslaugų gavėjas jungiasi prie tinklo, techniškai gali būti atsieta nuo kitų linijų (linijų grupės), kurios paprastai priklauso rinkos senbuvei, ir naudojama alternatyvių operatorių plačiajuosčio ryšio ir fiksuotojo telefono ryšio paslaugoms tam paslaugų gavėjui teikti.

Lietuvos nacionalinė telekomunikacijų reguliavimo institucija atskyrė varinės vytos poros linijomis ir vietinėmis šviesolaidinėmis ryšio linijomis iki galutinio paslaugų gavėjo teikiamą atsietąją prieigą ir apibrėžė atskiras prieigos varinių laidų linijomis ir FTTH prieigos rinkas. Be to, RRT pasiūlė nepriskirti šviesolaidinėmis ryšio linijomis iki pastato teikiamos atsietosios prieigos nė vienai iš šių dviejų rinkų.

Susirūpinusi, kad RRT pateikta rinkos apibrėžtis neatitinka konkurencijos teisės principų ir ES telekomunikacijų taisyklių, Komisija paprašė RRT ir rinkos dalyvių išsamiau paaiškinti rinkos apibrėžtis ir pateikti daugiau duomenų.

Dabar Lietuvos reguliavimo institucija pasiūlytąją priemonę atšaukė. RRT persvarstys savo išvadas ir apie persvarstytą priemonę vėliau praneš Komisijai.

 

ELTA

Į viršų