Kinijos specialistai sukūrė galingiausią superkompiuterį pasaulyje, o tai dar kartą įrodo šalies pirmavimą technologijų sektoriuje, praneša agentūra "China Daily". 

Kaip pareiškė vienas iš projekto dalyvių, kompiuteris, sukurtas Kinijos nacionaliniame gynybinių technologijų universitete, yra galingiausias superkompiuteris pasaulyje: jo galingumas beveik dukart viršija dabartinio lyderio - kompanijos "Cray" sukurtą kompiuterį, įrengtą Ouk Ridžo fizikos laboratorijoje Jungtinėse Valstijose. Didžiausias kompiuterio "Cray", kuris priklauso Tenesio valstijoje esančiai Ouk Ridžo nacionalinei laboratorijai, greitis yra 1,75 petaflopo. Vienas petaflopas yra lygus 1000 trilijonų skaičiavimų per sekundę. Jį naudoja mokslininkai, atlikdami tyrimus astrofizikos, klimato pokyčių ir branduolinės energijos srityse.

Kaip praneša agentūra, į Kinijos superkompiuterį, pavadintą "Tianhe-1A", instaliuoti mikroprocesoriai, kurių bendras galingumas siekia 2,5 petaflopo.

"Tianche-1A" įrengtas valstybiniame Tiandžino superkompiuterių centre. 

Pastebima, kad po naujojo superkompiuterio prezentacijos į galingiausių pasaulyje skaičiavimo sistemų trejetuką iškart įeis dvi sistemos iš Kinijos. Naujausią "500 galingiausių superkompiuterių " sąrašo versiją organizacija ISC turėtų paskelbti 2010 m. lapkritį.
Eltos inf.
Į viršų