Šių metų birželio mėnesį planuojamas JAV kompanijų vizitas, kuris kaip sertifikuota prekybos misija bus rengiamas pirmą kartą Baltijos regione. Jo metu stambios amerikiečių kompanijos Lietuvoje dairysis partnerių informacinių technologijų, programinės įrangos, bioenergetikos technologijų, biomasės ir bioplastmasės gamybos bei plėtros srityse.

Ketvirtadienį Vyriausybėje Premjeras Andrius Kubilius drauge su JAV nepaprastąja ir įgaliotąja ambasadore Lietuvoje Ana Dersė (Anne Derse) aptarė planuojamo oficialaus JAV verslo atstovų vizito Lietuvoje sąlygas. Amerikiečių kompanijų vizitas numatomas jau šių metų birželį, o balandžio mėnesį ketinama įvardinti ir konkrečias bendroves, kurių iš už Atlanto ketinama sulaukti apie penkiolika.

Po pasitarimo JAV ambasadorė teigė, jog šiuo metu yra dedamos didžiulės pastangos, kad vizito metu tarp Lietuvos ir amerikiečių kompanijų būtų pasiekti konkretūs susitarimai.

"Tikimės, kad kompanijoms pavyks pasiekti konkrečių sandorių ar net, pavyzdžiui, įsteigti Lietuvoje savo teritorinius padalinius. Jūsų šalis turi daug pranašumų, kurių vienas pagrindinių yra jos geografinė padėtis. Iš čia galima pasiekti ir Europos Sąjungos, ir Rytų šalių rinkas. JAV kompanijoms turėtų būti puikios galimybės čia plėtoti verslą, orientuojantis į eksporto bei investicijų plėtrą", - teigė A. Dersė.

Pasak Amerikos prekybos rūmų valdybos nario Tado Vizgirdos, susitikimo metu didžiausią dėmesį ruošiamasi skirti su finansinėmis paslaugomis susijusių informacinių technologijų ir programinės įrangos sritimis, taip pat biomasės ir bioplastmasės gamybos sektoriui bei, pagal Vyriausybės strategiją, saulės baterijų technologijų plėtrai.

"Mes ieškome ir dairomės tarp 10-15 konkrečių amerikiečių kompanijų, kurios čia turėtų atvykti ne atostogauti, o pasirašyti prekybos ir bendradarbiavimo sutartis. Iš Lietuvos pusės mes tikimės pamatyti apie 30 kompanijų. Visas darbas prasideda dabar, kadangi mes turime sudaryti sąlygas kompanijų suvedinėjimui", - pažymėjo T. Vizgirda.

Ministro Pirmininko patarėjo ekonomikos ir finansų klausimais Mykolo Majausko teigimu, tai bus pirmoji sertifikuota JAV verslininkų prekybos misija Baltijos regione.

"Tikimės, kad bus nemažas susidomėjimas. Planuojame, kad misija įvyks jau šių metų birželio mėnesį, o konkrečias kompanijas ketiname įvardinti jau balandžio mėnesį. Siekiame stiprinti ekonominį bendradarbiavimą tiek prekybos, tiek investicijų, tiek bendrų projektų srityse. Turime labai neblogų pavyzdžių ir jais remiantis ketiname plėstis toliau", - sakė M. Majauskas.

Eltos inf.
Į viršų