Niujorkas, sausio 8 d. (ELTA).
Amerikiečių fantasto Filipo Diko (Philip Dick) šeima ketina paduoti į teismą JAV kompaniją "Google" dėl neteisėto sausio 5 d. pristatyto naujojo savo telefono "Nexus One" pavadinimo naudojimo, rašo "The Times".

F. Diko dukters duktė Izos Dik Heket (Isa Dick Hackett) teigimu, "Google" telefono pavadinimo idėją paėmė iš jos tėvo romano "Ar androidai sapnuoja elektrines avis?", pagal kurį buvo pastatytas garsus Ridlio Skoto (Ridley Scott) filmas "Bėgantis skustuvo ašmenimis".

Minėtame romane žodis "nexus" reiškia androidų modelį. Anot I. Dik Heket, būtent jos tėvo romanas paskatino "Google" savo naują telefoną pavadinti "Nexus One". Moteris taip pat pažymi, kad ryšį tarp jos tėvo romano ir telefono "Nexus One" rodo ir tai, kad "Nexus One" operacinė sistema pavadinta "Android".

Tuo tarpu "Google" atstovai teigia, kad I. Dik Heket pretenzijos yra nepagrįstos, nes F. Dikas savo romane žodį "nexus" naudoja bendrine prasme. Rašytojas taip pat neužregistravo androidų pavadinimo ir savo romano kaip prekės ženklo.

1982 metais mirusio rašytojo F. Diko šeimos nariai ketina artimiausiu metu kreiptis į teismą dėl teisių į pavadinimą "Nexus One".

Paminėtina, kad panašus atvejis buvo kilęs dėl "Motorola" mobiliojo telefono "Droid". Žodį "droid" sugalvojo režisierius Džordžas Lukas (George Lucas) filmui "Žvaigždžių karai". Šis žodis yra bendrovės "Lucasfilm" registruotas prekės ženklas, todėl prieš pradedama prekiauti telefonais "Droid" "Motorola" turėjo su "Lucasfilm" sudaryti licencinę sutartį.

Į viršų