Stambi internetinio saugumo bendrovė kritikuoja socialinį tinklalapį "Facebook" už tai, kad šis atskleidė įtariamus "Koobface" virusą sukūrusios grupuotės narius, informuoja "telegraph.co.uk".

Praėjusį mėnesį "Facebook" įvardijo šešis rusus, kurie neva prieš trejus metus pradėjo maždaug 8 mln. litų vertės suktybę prieš socialinio tinklalapio lankytojus. Tinklalapis paviešino grupuotės narių nuotraukas ir atskleidė, kad jų būstinė yra Sankt Peterburgo centre. Didžiausias pasaulyje socialinis tinklalapis teigė, kad taip pasielgė, nes nusivylė teisėsaugos institucijomis, kurios nesiėmė tirti "Koobface" gaujos.

Antivirusinių programų bendrovė "Kaspersky Lab" per kibernetinio saugumo konferenciją sukritikavo "Facebook" strategiją. "Kaspersky Lab" saugumo ekspertas sakė, kad dėl gaujos narių demaskavimo jie greičiausiai niekada nebus suimti už nusikaltimus, kuriais yra įtariami. Kai informacija apie juos pasirodė viešai, "Koobface" gauja ištrynė visus internetinius pėdsakus, kuriais pareigūnai galėjo juos susekti. Todėl net jei ir pavyks gaujos narius suimti, bus labai sunku rasti įkalčių.

Neaišku, kodėl teisėsauga nepradėjo tyrimo dėl "Koobface" gaujos, nors "Facebook" ir internetinio saugumo bendrovės surinko daug informacijos ir ją perdavė Vakarų bei Rusijos pareigūnams.

"Koobface" virusas atsirado 2008 metais. Jis plito iš užkrėstų kompiuterių, siųsdamas netikras žinutes draugams "Facebook" tinkle. Žinutėmis buvo siūloma parsisiųsti "Adobe Flash" programinės įrangos atnaujinimą. Aukos, kurios užkibo ant šio triuko, parsisiuntė programą, leidžiančią gaujai valdyti jų kompiuterius.

"Facebook" teigia, kad naujos saugumo priemonės sustabdė "Koobface" plitimą dar prieš atskleidžiant gaujos narių tapatybes, o juos demaskavus buvo išjungtas užgrobtiems kompiuteriams valdyti naudotas serveris.

Eltos inf.
Į viršų