Šių metų pirmąjį spalio savaitgalį, 2 – 4 dienomis, Lietuvos ornitologų draugija (LOD) tradiciškai kviečia visus gamtai ir paukščiams neabejingus žmones prisijungti prie gausaus stebėtojų būrio iš daugiau kaip 30-ties Europos šalių ir išlydėti išskrendančius paukščius.

Tūkstančiai žmonių tomis dienomis stebės ir mėgins suskaičiuoti daugelyje Europos vietų stebimus migrantus. Vėliau tarptautinė paukščių apsaugos organizacija „BirdLife International“, kurios partnerė yra Lietuvos ornitologų draugija, apibendrins ir paviešins šios Europinės akcijos rezultatus, kurie parodys ir kiekvienos šalies indėlį. Šis tarptautinis visuotinas renginys skaičiuoja jau 22-uosius metus.
Lietuvoje organizuojama Paukščių palydų šventė, kasmet sulaukia didelio Lietuvos gyventojų dėmesio. Paukščių palydos (angl. EuroBirdwatch) ne tik visoje Europoje, bet ir Lietuvoje jau tapo tradicine švente. Tai puiki galimybė skirti laiką dar gausių migruojančių paukščių stebėjimams, susitikti su bendraminčiais, aplankyti paukščiams svarbias teritorijas ar tiesiog dar vieną dieną praleisti rudenėjančioje gamtoje. Nesvarbu, ar esate patyręs stebėtojas, ar tiesiog norite geriau pažinti paukščius stebint juos natūralioje aplinkoje, nepriklausomai nuo amžiaus ir profesijos – prisijunkite prie šalyje organizuojamų Paukščių palydų ir kartu su tūkstančiais kitų dalyvių, palinkėkite mūsų šalį paliekantiems sparnuočiams laimingo kelio ir tuo pačiu juos suskaičiuokite.
Visus norinčius savarankiškai organizuoti Paukščių palydas savo apylinkėse LOD kviečia užregistruoti renginį, nesvarbu, ar tai bus ekskursija po apylinkes, ar renginys su specialia programa, skirta paukščių pažinimui, ar grupės bendraminčių pasivaikščiojimas po rudenėjančią gamtą. Renginį reikėtų užregistruoti el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., atsiunčiant renginio registravimo anketą.
Lietuvoje Paukščių palydas nuo 1994 m. organizuoja Lietuvos ornitologų draugija (LOD).
2014 m. nuo Portugalijos iki Kazachstano, nuo Maltos iki Norvegijos daugiau nei 23 000 žmonių dalyvavo 895 renginiuose. Bendrai stebėta beveik 2,5 milijonai paukščių!
Pernai metais stebėta net 180 614 sparnuočių, priklausančių net 156 paukščių rūšiai. Tai oficialūs rezultatai. Ne visi stebėtojai spėjo pateikti laiku rezultatus. Gausiausiai Lietuvoje skrido paprastieji kikiliai – 31 987, ilgauodegės zylės – 25 544 ir didžiosios zylės – 25 434. Be šių, gausiai skrido: didieji kormoranai (23 918), paprastieji varnėnai (15 984), paprastųjų pempių (9731), didžiųjų ančių būriai. Vėlyvos rūšis: juodoji žuvėdra, baltasis gandras, mažoji krakšlė, paprastasis kūltupys.

Pagal LOD informaciją parengė Laima TRUMPYTĖ

 

Į viršų