Berlyno laisvojo universiteto Meteorologinė tarnyba parduoda 2013 metų ciklonų pavadinimus, praneša dpa. Ši paslauga kainuoja 199 eurus ir siūloma vyrams, kurie sutinka sumokėti už tai, kad žemojo atmosferinio slėgio zonos būtų pavadintos jų vardu ar pravarde.

2013 m. anticiklonus leista pavadinti moteriškais vardais. Šie pavadinimai jau beveik visi parduoti, nors yra brangesni ir kainuoja 299 eurus.
Užtat ciklonų pavadinimus pirkėjai vis dar gali įsigyti, nes kai kurios abėcėlės raidės liko nepanaudotos. Jeigu pirkėjų surasti nepavyks, meteorologai pardavinės pavadinimus per internetinį aukcioną "Ebay".
Universiteto meteorologinė stotis iš lėšų, gautų pardavus ciklonų ir anticiklonų pavadinimus, finansuoja savo stebėjimus. Pirkėjai gauna specialų sertifikatą, kuriame nurodyta, kur ir kada užfiksuotas reiškinys, pavadintas jų garbei.
Tradicija ciklonams suteikti pavadinimus kilo Vokietijoje dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai smarkios sniego audros buvo pavadintos Vivian (Vivian) ir Vibkės (Wiebke) vardais. Tokie pavadinimai nėra griežtai moksliniai, tačiau juos priimta naudoti visus metus oficialiose orų prognozėse.

Pagal ELTA ir „Šiaulių naujienų“ informaciją parengė Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Į viršų