Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad dėl Kinijoje aptikto naujo paukščių gripo panikuoti nereikia, praneša "Reuters". Kol kas virusu užsikrėtė 21 žmogus ir šeši iš jų mirė.

PSO gyrė Kiniją, kuri sutelkė visos šalies pajėgas kovai su virusu H7N9 ir sunaikino dešimtis tūkstančių paukščių bei atidžiai stebi šimtus žmonių, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiaisiais.
"Kol kas iš tikrųjų turime tik pavienius retos ligos atvejus ir galbūt viskas taip ir liks. Taigi dar ne laikas perdėtai reakcijai ar panikai", - sakė PSO atstovas Kinijoje Maiklas Olieris.
Per bendrą spaudos konferenciją su Kinijos vyriausybės atstovais M. Olieris sakė, kad šiuo metu tikrai nėra žymesnio pavojaus visuomenės sveikatai. Tačiau jis perspėjo, kad mokslininkai apie šį virusą turi dar nedaug informacijos. M. Olieris sakė, kad vertinant virusą H7N9 negalima pasikliauti informacija, kurią mokslininkai žino apie kitus virusus. H7N9 virusu žmonės užsikrėtė pirmą kartą ir šio viruso elgesys gali skirtis nuo kitų gripo virusų. M. Olieris sakė, kad kol kas liga nebuvo nustatyta už Kinijos ribų.
Kol kas nežinoma, kaip žmonės užsikrečia H7N9 virusu, bet nepastebėta, kad jis plistų tiesiogiai tarp žmonių. Kitos paukščių gripo atmainos, pavyzdžiui H5N1, egzistuoja jau daug metų ir plinta tarp paukščių. Žmonės šių atmainų gripu gali užsikrėsti nuo paukščių, bet jis paprastai neplinta tiesiogiai tarp žmonių.

Pagal ELTA pranešimus parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų