2013-03-25 17

Mirė rusų oligarchas Borisas Berezovskis. Milijardieriaus advokato Aleksandro Dobrovinskio duomenimis, jis nusižudė.
EPA-ELTA nuotr.

Rastas negyvas šeštadienį
Mirė rusų oligarchas 67 metų Borisas Berezovskis. Jam buvo 67 metai. Milijardieriaus advokato Aleksandro Dobrovinskio duomenimis, jis nusižudė.
"Aš sulaukiau skambučio iš Londono. Man buvo pasakyta, kad B. Berezovskis nusižudė", - pasakojo advokatas šeštadienį stočiai "Rossia 24". Jis neatskleidė, kas jam skambino iš Londono. B. Berezovskis pastaruoju metu buvo "siaubingos būklės" ir "visiškai prasiskolinęs", sakė A. Dobrovinskis. Jis buvo priverstas parduoti meno vertybes ir kitą turtą. Iš draugų jis esą norėjo pasiskolinti pinigų lėktuvo bilietui.
B. Berezovskio šeimos nariai, anot Rusijos valstybinės žiniasklaidos, apie oligarcho mirtį pranešė šeštadienį. Milijardierius mirė šeštadienį savo namuose Sario grafystėje Pietų Anglijoje.
2000-aisiais prie Rusijos vairo stojus Vladimirui Putinui, B. Berezovskis persikėlė į Didžiąją Britaniją. Po trejų metų jam buvo suteiktas politinis prieglobstis.
B. Berezovskis iš Londono aktyviai rėmė Rusijos opoziciją, o tai nepatiko rusų žinyboms. Maskva, be kita ko, kaltino jį daugybe ekonominių nusikaltimų ir daug metų reikalavo Londono jį išduoti. Britanija su tuo nesutiko. Dėl B. Berezovskio pašlijo Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykiai.
B. Berezovskis turtus susikrovė per privatizaciją dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai šaliai vadovavo Borisas Jelcinas. Prezidentaujant B. Jelcinui jis buvo laikomas Kremliaus pilkuoju kardinolu, tačiau į Kremlių patekus V. Putinui, užsitraukė jo nemalonę.
Prancūzijoje prieš B. Berezovskį vyko tyrimas dėl spėjamo pinigų plovimo.

Paskelbtas priešmirtinis interviu
Rusų kalba leidžiamas žurnalas "Forbes" paskelbė interviu, kurį prieš pat savo mirtį davė rusų oligarchas Borisas Berezovskis. "Mano gyvenimas nebeturi prasmės", - teigia jame Kremliaus kritikas.
"Aš nenoriu dalyvauti politikoje. Aš nežinau, ką turiu daryti. Man 67 metai. Ir aš nežinau, ką turėčiau veikti ateityje", - penktadienio vakarą kalbėjo B. Berezovskis.
Šis "Forbes" žurnalisto Iljos Džegulovo interviu greičiau buvo neformalus pokalbis, kuris nebuvo įrašytas ir nebuvo skirtas publikuoti. Tačiau po B. Berezovskio mirties žurnalistas vis dėl to nusprendė jį paviešinti.
"Aš nieko nenoriu labiau, kaip grįžti į Rusiją, - kalbėjo B. Berezovskis. - Aš nepakankamai įvertinau, kaip labai esu prisirišęs prie Rusijos ir kad aš negaliu būti emigrantas".

Britų policija tiria
Britų policijos ekspertai tiria, ar rusų oligarchas Borisas Berezovskis netapo išpuolio auka. Pareigūnai, kurie specializuojasi atominio, biologinio ir cheminio pavojaus srityse, apžiūrėjo jo namą netoli Londono, nes netrukus po to, kai buvo paskelbta apie 67 metų B. Berezovskio mirtį, prasidėjo spėlionės, nuo ko jis galėjo mirti.
Tai, kad išpuolio galimybė negali būti atmesta, nėra iš piršto laužta. Jau prieš šešerius metus esą ketinta pasikėsinti į B. Berezovskio gyvybę. Oligarchas turėjo būti nušautas, tada sakė vienas liudytojas. Britų agentai perspėjo B. Berezovskį, kuris tada laikinai paliko šalį.
B. Berezovskis vienu savo patikėtinių laikė buvusį rusų šnipą Aleksandrą Litvinenką, kuris 2006-aisiais Londone buvo nunuodytas radioaktyviu poloniu 210. 2012 metų pabaigoje A. vienas Litvinenkos mirties aplinkybes tiriančios valstybinės komisijos narys pareiškė, kad britų vyriausybė turi įrodymų, jog Rusijai tenka atsakomybė dėl Kremliaus kritiko mirties.
B. Berezovskis ne kartą kaltino Kremlių sąsajomis su mįslinga A. Litvinenkos mirtimi. Maskvą kaltino ir A. Litvinenkos našlė.

Į viršų