Didysis hadronų greitintuvas (Large Hadron Collider, LHC) „išėjo atostogų“ - mokslininkai šio dalelių greitintuvo veiklą pristabdė iki 2015 metų. Per 20 mėnesių bus atliktas greitintuvo modernizavimas, po kurio šio aparato bendroji veikimo energija bus net du kartus didesnė už dabartinę, rašo newsru.com.

„2012 metais veikla baigiama. Vėl trumpam pasimatysime 2013 metais, vykdant protonų ir branduolių susidūrimus. Didelės energijos protonų-protonų susidūrimai bus atnaujinti 2015 metais“, - rašoma greitintuvo būseną nurodančioje svetainėje patalpintame pranešime.
Po Kalėdų atostogų greitintuve per trumpą laiką bus atliktas protonų ir švino branduolių susidūrimų seansas – eksperimentas truks nuo 2013 metų sausio 14 iki vasario 10 dienos. O po atnaujinimo darbų 2015 metais, kaip tikisi mokslininkai, bendra protonų susidūrimų energija turėtų pasiekti nuo dabartinių 8 teraelektronvoltų iki 14 teraelektronvoltų. Tai specialistams suteiks galimybę stebėti retus reiškinius – tikimasi, kad taip bus sugebėta užfiksuoti ir Higgso bozono gimimą. Be to, aparatūros patobulinimas suteiks daugiau galimybių ir ieškant „naujos fizikos“, netelpančios į Standartinio modelio rėmus, apraiškų.
„Iki pasimatymo ir ačiū už visas žuvis“, - juokavo mokslininkai, panaudoję citatą iš Douglaso Adamso knygos „Keliautojo kosmostopu vadovas po galaktiką“. Taip prieš Žemės sunaikinimą sakė delfinai, paliekantys žūčiai pasmerktą planetą.
Greitintuvas buvo sustabdytas likus kelioms dienoms iki seniai žadamos ir sumaištį visuomenėje keliančios pasaulio pabaigos datos – kai kurie ezoterinių teorijų mėgėjai įsitikinę, kad mūsų visų nebeliks jau šių metų gruodžio 21 dieną. Lengviau nepatikrintomis teorijomis tikėti linkę žmonės net apsirūpino maisto produktų, žvakių ir degtukų atsargomis ilgesniam laikui – jie tikisi, kad tai padės išgyventi apokaliptinį laikotarpį.
Kai kurios teorijos byloja, kad pasaulio pabaiga gali užklupti būtent dėl Didžiojo hadronų greitintuvo veikimo, mat susiduriant protonams, esą, gali susidaryti juodoji skylė, kuri sugebėtų suryti visą Žemę. Lengvatikiai iki šios dienos nesiliauja tikėti, nepaisant to, kad per trejus metus naudojimo ir nuolatinio galios didinimo taip ir nepavyko pastebėti bent menkiausios juodosios skylutės požymių. Bet dabar norintieji palaikyti neišvengiamos netrukus įvyksiančios pasaulio pabaigos teoriją gali ramia sąžine išbraukti hadronų greitintuvą iš hipotetinių apokalipsės priežasčių sąrašo.
Didysis hadronų greitintuvas 100 metrų gylyje po žeme buvo pastatytas 2008 metais, jis yra tiesiai po Prancūzijos ir Šveicarijos siena. Tai yra žiedinis 27 kilometrų ilgio tunelis, kuriame sumontuotas krūvį turinčių dalelių greitintuvas, sugebantis priešpriešinius dalelių srautus įgreitinti beveik iki šviesos greičio. Pasiekus tokį milžinišką greitį priešingomis kryptimis judantys dalelių srautai suartinami į vieną liniją, todėl kai kurios dalelės susiduria tarpusavyje, o tokio susidūrimo metu turėtų gimti naujos elementarios dalelės.

Pagal Delfi.lt informaciją parengė Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Į viršų