Dohoje, Katare, vykusi Jungtinių Tautų (JT) klimato konferencija baigėsi, informuoja BBC. JT narės pirmą kartą susitarė, kad turtingos šalys turėtų kompensuoti nuostolius, kuriuos dėl klimato kaitos patiria neturtingos valstybės.

Besivystančios šalys teigia, kad tai didelis laimėjimas, bet kritikuoja atskirtį tarp mokslo žinių apie klimato kaitą ir politinių bandymų su ja kovoti. Per konferenciją taip pat buvo susitarta pratęsti Kioto protokolo galiojimą. Kioto protokolas yra vienintelė teisiškai įpareigojanti sutartis dėl kovos su klimato atšilimu. Ji apima Europą ir Australiją, kurios bendrai į atmosferą išmeta mažiau nei 15 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio dujų. Be to, per konferenciją buvo atvertas kelias naujai sutarčiai, kuri nuo 2015 metų įpareigotų visas turtingas ir neturtingas šalis kovoti su klimato kaita.
JAV, Europos Sąjunga ir Kinija su tam tikromis išlygomis sutiko su JT klimato konferencijos susitarimu. Tuo tarpu mažose salose įsikūrusių valstybių, kurioms dėl klimato kaitos kyla didžiausia grėsmė, atstovas buvo nepatenkintas. Jis piktinosi, kad kol kas nedaroma nieko, kad būtų sumažintas išmetamų šiltnamio dujų kiekis, o tikimasi, kad tai pavyks išspręsti vėliau. Vis dėlto salų valstybės susitarimui pritarė, nes ir joms tai geriau nei nieko.

Pagal ELTA informaciją parengė Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Į viršų