Detroito didmiestis JAV Mičigano valstijoje oficialiai pasiskelbė bankrutavęs. Tai rodo teismo dokumentai, kurie buvo paskelbti ketvirtadienį. Tai yra pirmas kartas JAV istorijoje, kai bankrutuoja tokio dydžio miestas, praneša agentūra AFP.

Bankroto paskelbimas yra "vienintelis galimas kelias į stabilų ir solidų Detroitą", pareiškė Mičigano gubernatorius Rikas Snaideris. Jis teigė pradžioje tikėjęs, kad bankroto pavyks išvengti, tačiau dabar esą metas pasakyti tiesą. "Miestas nebegali laiku apmokėti savo skolų. Jis yra nemokus", - pabrėžė R. Snaideris.
Detroitas, kažkada buvęs JAV automobilių pramonės centru, turi 18,5 mlrd. dolerių skolų. Birželį buvo sustabdytos išmokos kreditoriams.
Anot R. Snaiderio, miestas dėl teisinių priežasčių negali toliau didinti mokesčių. Be to, gyventojai ir nepakeltų didesnių išlaidų.
Detroitas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje buvo ketvirtas pagal dydį JAV miestas. Jame gyveno 1,8 mln. žmonių. Dabar čia likę tik 685 000 gyventojų, trečdalis jų gyvena skurde. Automobilių pramonė perkėlė savo filialus, daug fabrikų buvo uždaryta, į viršų šovė nedarbas ir nusikalstamumas. Šiandien Detroite 78 000 pastatų stovi tušti, nešviečia 40 proc. gatvių žibintų.

Pagal ELTA parengė Lina ABROMAVIČIENĖ

Į viršų