Iranas nutraukė naftos ir dujų eksportą į Europos Sąjungos šalis atsakydamas į Europos valstybių ir JAV šaliai paskelbtas sankcijas. Apie tai pareiškė Irano naftos ministerijos atstovas Alireza Nikzadas Rahbaras, informuoja "Press TV".

Atstovas pridūrė, kad naftos ir dujų embargas galios tol, kol ES peržiūrės politiką Irano atžvilgiu. Pasak A. Nikzado Rahbaro, nepaisant ES ir JAV paskelbtų sankcijų, galiojančių jau beveik metus, Irano naftos tiekimas nenutrūko. Priešingai, Iranas pasirašė keletą kontraktų su užsienio kompanijomis dėl naftos ir dujų kondensato eksporto, pareiškė ministerijos atstovas nenurodydamas kompanijų pavadinimų.
Praėjusių metų vasarį Iranas sustabdė naftos ir dujų tiekimą Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai, o balandį verslo žiniasklaida paskelbė, kad tiekimas buvo nutraktas ir Vokietijai, Ispanijai ir Graikijai. Vėliau Iranas paneigė pastaruosius pranešimus, tačiau praėjusių metų spalį pagrasino apskritai sustabdyti naftos eksportą, jeigu Vakarai griežtins sankcijas Iranui.
Praėjusių metų gruodžio viduryje Irano ekonomikos ministras Šamsedinas Hoseinis pranešė, kad dėl ekonominių sankcijų Irano pajamos iš naftos 2012 metais, palyginti su praėjusiais metais, smuko du kartus. Dėl sankcijų valstybė patyrė užsienio valiutos deficitą, o Irano rialo kursas smarkiai krito.

Pagal ELTA informaciją parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų