Pelno nesiekianti organizacija Nyderlanduose ketina 2023 metais Marse įkurti žmonių koloniją ir ieško šiai misijai savanorių, informuoja "The Cleveland Leader".

Registruotis gali visi Žemės gyventojai, kurie atitinka pagrindinius reikalavimus. Organizacija "Mars One" savanoriams keliamus reikalavimus paskelbė antradienį. Kandidatai privalo "turėti tikslą, norėti kurti ir išlaikyti sveikus santykius, turėti introspekcijos gabumų ir pasitikėjimą kitais". Kandidatai taip pat turi mokėti prisitaikyti, būti smalsūs, kūrybingi, atsparūs ir išradingi. Be to, jie turi būti ne jaunesni nei 18-os. Maksimalus kandidatų amžius nėra nustatytas.
Atranka vyks pirmoje 2013 metų pusėje. "Mars One" ekspertai ir "pasaulinės, per televiziją transliuojamos laidos" žiūrovai rinks kandidatus. Atrinktieji bus padalinti į keturių asmenų grupes. Iki misijos pradžios 2022 metų rugsėjo mėnesį turi būti paruoštos mažiausiai šešios komandos.
Pirmiausia į Marsą skris tik viena komanda. Ji bus renkama demokratiškai. "Mars One" tinklalapyje teigiama, kad pirmuosius "Žemės ambasadorius Marse" rinks Žemės gyventojai. Vėliau kas dvejus metus į Marsą bus siunčiamos kitos komandos. Prieš skrydį mažiausiai aštuonerius metus vyks treniruotės. "Mars One" ketina nuo 2016 metų į Marsą skraidinti atsargas. Žadama ten nugabenti du marsaeigius ir gyvenamųjų patalpų dalis, kurias vos atvykę žmonės galėtų sujungti ir pastatyti bazę.
Skrydis į Marsą turi tik vieną trūkumą - nebus jokios galimybės grįžti į Žemę.  

Pagal ELTA informaciją parengė Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Į viršų