Jei su vienu bilietu būtų galima keliauti kelių rūšių transportu – lėktuvu, traukiniu, autobusu bei laivu, o persėdimai būtų užtikrinti, keleiviai dažniau naudotųsi viešuoju transportu. Tai sakoma rezoliucijoje, kurią antradienį didele balsų dauguma priėmė Europos Parlamentas (592 balsai už, 62 prieš, 52 susilaikė).

Europos Parlamentas (EP) nariai ragina vežėjus ir keleivinio transporto planuotojus kurti integruotų bilietų sistemas, skirtas „tarpvalstybinėms kelionėms daugiarūšiu transportu“. Savo ruožtu Europos Komisija kviečiama imtis būtinų priemonių palengvinti tokių paslaugų teikimą ir pasiūlyti privalomas taisykles, jei iki 2020 m. šioje srityje nebūtų didesnės pažangos.
ES šalys raginamos ne vėliau kaip iki 2020 m. atnaujinti tvarkaraščių ir tarifų informacijos sistemas, o iki 2024 m. jas sujungti į tarpvalstybinį tinklą. Svarbu keliautojams teikti išsamią, suprantamą, neutralią ir patikimą informaciją, kuri „suteiktų realią ir prieinamą galimybę pasirinkti tvariausią, pigiausią ar greičiausią transportą“, pažymi europarlamentarai. Šiame kontekste Europos Komisija raginama pasiūlyti atitinkamą teisės aktą, taip pat iki 2017 m. pabaigos pasiūlyti Keleivių teisių chartiją ir į ją įtraukti skyrių apie keliones daugiarūšiu transportu.
„Iki šiol gana sunku, o kartais – neįmanoma gauti bilietus tarpvalstybinėms kelionėms, ypač jei norima vykti skirtingų rūšių transportu, pavyzdžiui, traukiniu ir autobusu. Šiais skaitmeninės rinkos laikais turime sugebėti pasiūlyti labiau integruotus bilietus. Tai labai padėtų keliautojams. Nepalikime tai svajonėms, o imkimės darbo“, – ragino EP pranešėjas Dieter-Lebrecht Koch (Europos liaudies partija, Vokietija).

Pagal EP Informacijos biuro Lietuvoje informaciją Lietuvoje parengė Laima TRUMPYTĖ

Į viršų