2013-01-10 20

Archeologai teigia, kad skulptūros yra palyginti geros būklės, ir šį radinį vadina išskirtiniu.
EPA-ELTA nuotr.

Italijos archeologai teigia atradę labai svarbias Senovės Romos laikų skulptūras, pranešė BBC.
Septynios skulptūros buvo rastos už Romos miesto esančioje viloje, kuri priklausė garsiojo Romos poeto Ovidijaus (Ovid) mecenatui. Skulptūros vaizduoja išdidžios motinos Niobės (Niobe) mitą, kuris buvo užrašytas Ovidijaus poemoje "Metamorfozės" (Metamorphoses). Archeologų komanda skulptūras rado kadaise prabangiai išpuošto baseino dugne. Manoma, kad skulptūros ten pateko per žemės drebėjimą ir toje vietoje išgulėjo apie du tūkstančius metų.
Poemoje "Metamorfozės" Ovidijus užrašė daug mitų apie transformacijas. Niobė buvo 14 vaikų motina, kuri gyrėsi esanti vaisingesnė už deivę Letą (Leto). Niobė buvo nubausta už išdidumą. Letos vaikai Artemidė (Artemis) ir Apolonas (Apollo) nužudė jos vaikus. Iš sielvarto verkdama Niobė pavirto akmeniu.
Atradus skulptūras iškilo intriguojantis klausimas: kas atsirado anksčiau, skulptūros ar garsioji Ovidijaus poema? Galbūt vilos savininkas užsakė sukurti skulptūras pagal poeto kūrinį. O gal viskas buvo atvirkščiai - šios skulptūros įkvėpė Ovidijų parašyti poemą.

Pagal ELTA informaciją parengė Mindaugas LAURINAITIS

Į viršų