80-metis japonas Juichiras Miura siekia Gineso rekordo. Jis ketina tapti vyriausiu žmogumi, įveikusiu Everestą, praneša agentūra AFP.

Kopti į aukščiausią pasaulio kalną senolis pradėjo ketvirtadienį ir po savaitės ketina pasiekti jo viršūnę. "Mes planuojame stovėti viršūnėje gegužės 24 dieną", - rašo jis žinutėje, penktadienį paskelbtoje jo portale.
J. Miura jau 2003-iaisiais buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip vyriausias žmogus, įkopęs į Everestą. Tačiau 2007-aisiais rekordą pagerino kitas japonas, įveikęs 8 848 metrų kalną būdamas 71-erių. Dabartinis rekordas priklauso nepaliečiui Minui Bahadurui Šerchanui. Jis kalno viršūnę 2008-ųjų gegužę pasiekė būdamas 76-erių.
J. Miura jau 1970-aisiais sulaukė didelio dėmesio, kai tapo pirmuoju žmogumi, nušliuožusiu nuo Everesto slidėmis. Šis jo nuotykis 1975 metais buvo įamžintas kino juostoje, laimėjusioje "Oskarą" geriausio dokumentinio filmo kategorijoje.
Everesto viršūnė iki šiol pakluso daugiau kaip 3 000 žmonių. Tačiau per ekspedicijas neišvengiama ir aukų. Pavojus dėl permainingų orų neretai kyla ir labai patyrusiems alpinistams.

Pagal ELTA parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų