Didžiosios Britanijos valdžia svarsto galimybę pradėti visuotinę kampaniją, siekdama perspėti Bulgarijos ir Rumunijos emigrantus apie gyvenimo Didžiojoje Britanijoje sunkumus, rašo "The Times".

"Prašome jus, nevykite į Didžiąją Britaniją, čia nuolat lyja lietus, o darbo mažai, be to, jis prastai apmokamas". Toks arba maždaug toks turėtų būti britų valdininkų sumanytos kampanijos, kuria siekiama sukurti neigiamą Britanijos įvaizdį Bulgarijos ir Rumunijos emigrantams, lozungas.
Apie tokią priemonę susimąstyta kaip tik tada, kai baigia galioti draudimas gyventi ir dirbti Didžiojoje Britanijoje šių dviejų šalių piliečiams, kuriems iki šiol buvo taikomos griežtos kvotos, praneša BBC.
"Nuostabą kelia tai, - pastebi laikraštis, - kad kol daugelio šalių vyriausybės samdo britų konsultantus savo šalių įvaizdžio gerinimo kampanijoms rengti, Didžioji Britanija ketina imtis kardinaliai priešingų veiksmų".
Tuo tarpu Dauning Strytas patvirtino svarstantis galimas priemones, kuriomis būtų sumažintas emigrantų srautas, nors niekas tiksliai nežino, kiek bulgarų ir rumunų norėtų atvykti į Didžiąją Britaniją. Be to, Bulgarijos ir Rumunijos piliečiai, ieškantys darbo, vis dar tradiciškai renkasi Vokietiją ir Italiją.
Kaip rašo "The Times", bulgarų ir rumunų emigrantų srauto baiminamasi dėl dviejų priežasčių: pirmiausia, valdžia bijo, kad emigracija bus masinė, kai kuriais skaičiavimais, prognozuojama, kad į šalį per penkerius metus suvažiuos iki 250 tūkst. emigrantų; antra, kažkodėl būtent Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai įtariami tuo, kad į Britaniją jie važiuoja ne darbo ieškoti, o siekdami nemokamo medicininio aptarnavimo, būsto ir pašalpų.
Tačiau, kaip parodė 2004 m. patirtis, kai iškart kelių Rytų Europos valstybių piliečiai gavo teisę laisvai įvažiuoti į Didžiąją Britaniją, tokios liūdnos situacijos, kurios baiminamasi, pavyko išvengti: "svetimšaliai" neišgraibstė visų prieinamų darbo vietų, sveikatos sistema nesugriuvo, o atvykėliams mokamos pašalpos nesužlugdė nė vienos iš vietos tarybų.
Ir vis dėlto, kaip pastebi laikraštis, naujoji Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva prieštarauja Vidaus reikalų ministerijos lozungui, kuris skelbia: "Didžioji Britanija - tai šiuolaikinė klestinti visuomenė ir puiki vieta gyventi".

Pagal ELTA informaciją parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų