2013-02-28 11

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje antradienį viešėjęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ketina drastiškai keisti gydymo struktūrą, kad privačioms gydymo įstaigoms nebebūtų daromos išskirtinės nuolaidos.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje antradienį viešėjo Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Išklausęs Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus nusiskundimų esama viešųjų sveikatos priežiūros įstaigų situacija, ministras pritarė pateiktoms pastaboms ir sakė, jog būtina keisti privačių ir valstybinių gydymo įstaigų finansavimo politiką.

Šiauliuose pamatė sveikatos sistemos spragų
Šiauliuose pirmąkart apsilankęs naujasis sveikatos ministras V. P. Andriukaitis apžiūrėjo Moters ir vaiko kliniką, Šiaulių ligoninės Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius, susitiko su ligoninės darbuotojais. Pats ministras įsitikino, jog analizuodamas sveikatos sistemos spragas dokumentuose, dabar jas pamatė ir realybėje.
Pasak P. Simavičiaus, anksčiau Konsultacinėje poliklinikoje būdavo suteikiama apie 120 tūkstančių konsultacijų per metus, o praėjusiais metais suteikta 250 tūkstančių konsultacijų ir užregistruota 150 tūkstančių apsilankymų. Dėl didelio srauto žmonių siūloma plėsti ir Konsultacinės poliklinikos patalpas. Tačiau dauguma Šiaulių ligoninės planų dar yra nukeliami ateičiai dėl lėšų stygiaus.
P. Simavičius pateikė ministrui siūlymą sujungti ortopedines ir traumatologines paslaugas ir Šiauliuose įkurti Šiaurės vakarų centrą, kuriame būtų persodinami sąnariai. „Žmogiškieji faktoriai ir technologijos šiandien jau yra, tačiau reikia sukurti bazę, kuri galėtų efektyviai dirbti: atskirti pacientų srautą“, – sako P. Simavičius.
Šiuo metu prioritetai teikiami Priėmimo skyriaus priestato statyboms ir senojo rekonstrukcijai. Susipažinęs su Šiaulių ligoninės vykdoma veikla, ministras kritikavo ir neapgalvotą rajoninių ligoninių restruktūrizavimą. V. P. Anriukaitis sako, kad reikalinga sujungti Šiaulių regiono gydymo įstaigas į bendrą tinklą, kad ligonius būtų galima nukreipti gydyti ir į rajonines ligonines, o ne vien tik iš rajonų į Šiaulius.

Vien brangūs tyrimai ir vaistai nepadeda
Pasak ministro, vien brangios tabletės nepadeda, nes gydymui reikia ir mediko rankų, širdies. „Šiuolaikinė gydymo sistema per daug vartotojiška. Kol būsiu ministro kėdėje, stengsiuosi, kad pinigų srautai, kurie dabar nukeliauja į privatųjį sektorių, keliautų viešosioms gydymo įstaigoms“, – drąsiai teigė V. P. Andriukaitis.
Ministras sako, kad išaugus brangių tyrimų skaičiui, išnaudojama daug lėšų, tačiau nuo to žmonės netapo sveikesni. Visiems pokyčiams, pasak ministro, koją kiša ne tik per mažas gydymo įstaigų finansavimas, bet ir privačių gydymo įstaigų plitimas. „Mano pareiga yra išsaugoti finansus viešajame sveikatos apsaugos sektoriuje ir užtikrinti, kad žmonės galėtų gauti medicinos paslaugų viešose gydymo įstaigose“, – sako ministras.
V. P. Andriukaitis piktinasi, kad privačioms gydymo įstaigoms buvo daromos nuolaidos – pvz., sutarus, kad iš Ligonių kasų biudžeto bus skirta 400 tūkstančių litų už pacientams suteiktas paslaugas, metų pabaigoje skirtas milijonas ir 600 tūkstančių litų, kai tuo metu Šiaulių ligoninė praėjusius metus baigė nesulaukusi net žadėtų lėšų už suteiktas paslaugas.
Kad sveikatos priežiūros įstaigose vyrautų tvarka, ministras siūlo neleisti privačioms gydymo įstaigoms brautis į viešąsias. Šiuo metu dauguma gydytojų ne visą dieną dirba viešose ligoninėse. Pasak ministro, medikai turės apsispręsti, kur nori dirbti: ar privačiame, ar viešajame gydymo sektoriuje.

2013-02-28 10

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje antradienį viešėjęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ketina drastiškai keisti gydymo struktūrą, kad privačioms gydymo įstaigoms nebebūtų daromos išskirtinės nuolaidos.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2013-02-28 12

Į susitikimą su ministru sugužėjo pilna salė medikų.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų