05-01-2015 31

Antradienį Šiaulių universiteto bibliotekoje vyko studentų susitikimas su KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės atstovais. Jie dalijosi patirtimi, pasakojo apie Lietuvos kariuomenę ir nuolatinę privalomąją karo tarnybą, šauktinius ir eksponavo ginklus. Daugiausiai apie juos kalbėjo kapitonas Eldaras Gilys – jis aiškino, kas bus šaukiamas, kaip vykdoma atranka, kokios socialinės garantijos ir t. t.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
Pirmoji 9 mėnesių karinių mokymo banga bus rugpjūčio 24 d. – tada atlikti tarnybą pradės pirmieji šauktiniai, o jų sąrašas bus paskelbtas gegužės 11 d. Pasak E. Gilio, šiuo metu Šiauliuose jau yra per 150 savanorių, per metus reikia iš viso 360 šauktinių.

Privalomosios karo tarnybos atranka ir jos atidėjimas
Nuspręsta atranką vykdyti kitaip negu anksčiau – šį kartą žmones atrinks kompiuteris. Bus surinkti visi reikalingi asmenų duomenys (vardas, pavardė, amžius, šeiminis statusas, išsilavinimas) ir kompiuteris burtais atrinks reikiamą skaičių šauktinių. Ši informacija bus paskleista viešai, kad visi matytų ir niekas nepabėgtų. „Jeigu pakliuvote, tai žinokite, 100 procentų ir ateisite“, – sako E. Gilys. Savanoriškai eiti ir atlikti privalomąją karo tarnybą gali asmenys nuo 18 iki 38 m., tuo tarpu asmenys, neatėję savo noru, bus šaukiami nuo 19 iki 26 m.
Žinoma, numatytos ir tam tikras karo tarnybos atidėjimo priežastys. Pavyzdžiui, jeigu asmuo mokosi bakalaureate, jis studijas galės pabaigti ir po jų vėl bus „klibinamas“. Tačiau jeigu vyras mokysis antrąjį bakalaurą iš eilės – jis bus pašauktas.
Kitas dalykas – teisti arba laukiantys baudžiamosios kažkokios atsakomybės asmenys. Jie nebus šaukiami, nes vyksta teisminis procesas. Taip pat privalomosios karo tarnybos išvengs Seimo, Vyriausybės, savivaldybių tarybų nariai. Į privalomąją karo tarnybą nebus šaukiami vieni patys auginantys vaikus, t. y. turintys motinystės arba tėvystės atostogas.
Numatytas atidėjimas ir tiems, kurie prižiūri neįgalų žmogų, tačiau asmuo turės pateikti visus tai įrodančius dokumentus.
Šauktinių sveikata bus tikrinama Kaune, jos metu žmonės gaus sveikatos lygį atitinkančią raidę (A, B, C, D, E) ir taip asmeniui bus paskirta tarnyba. Žinoma, vienareikšmiškai privalomoji karinė tarnyba bus atidėta tiems, kurie bus susilaužę koją ar ranką, tuo metu sunkiai sirgs. E. Gilys sako, kad jeigu medikai nutars, jog žmogus netinkamas šaukti į kariuomenę, tai jis nebus šaukiamas.
Kariškiai atsižvelgs ir į žmogiškas problemas bei sudėtingas situacijas. Jeigu 9 mėnesių privalomoji karinė tarnyba tikrai galės pakenkti, į tai bus atsižvelgta ir vadyba nuspręs, ar įmanoma ją atidėti. „Nebijokit vien žodžio kariuomenė, ieškosim sprendimų kartu“, – sakė E. Gilys.

Kodėl verta tapti kariu?
Pirmiausia – 9 mėnesius nereikės mokėti už maistą, aprangą ir gyvenamąsias patalpas – viską apmokės kariuomenė. Suteikiamos visos socialinės garantijos, sveikatos draudimai, mokami pinigai buitinėms išlaidoms. Per 9 mėnesius šauktiniai 2 kartus gaus 7 dienų atostogas. Taip pat už gerą mokymąsi ir elgesį bus galima gauti laisvų savaitgalių.
Vienas svarbiausių skatinamųjų faktorių ateiti patiems – tai, kad, tapus savanoriu šauktiniu, asmuo gaus 25 proc. daugiau pinigų už privalomąją karinę tarnybą.
„Jeigu labai gerai mokysitės, per 9 mėnesius gausit apie 3 tūkst. eurų. Kaip manot – dideli, maži ar vidutiniai pinigai? Įsivaizduokit, jaunuolis, baigęs 12 klasių, iškart tampa šauktiniu ir po 9 mėnesių turi 3 tūkst. eurų – su tokia suma tikrai gali ką nors nuveikti“, – sako E. Gilys.
Jeigu asmuo mokysis dvejetais, tai jis gaus 2 tūkst. eurų. Tačiau bet kuriuo atveju geriausia ateiti savo noru, o ne kažkur slapstytis ir vėliau ateiti tarnauti. E. Gilys pastebi, kad 9 mėnesių privalomoji karinė tarnyba suteiks papildomų balų žmonėms, norintiems stoti į Karo akademiją, bandantiems įsidarbinti valstybės tarnyboje. Po atliktos privalomosios karinės tarnybos, asmuo parengtame rezerve bus iki 55 m. – tai reiškia, kad mobilizacijos ar karo atvejo būtų šaukiami asmenys iki minėto amžiaus.

Studentų klausimai – kariškių atsakymai
Ar labai skiriasi dabartinis ir sovietinis bazinis karinis mokymas? Pasak E. Gilio, pasikeitė kone viskas – jeigu seniau skriausdavo naujokus, dabar stengiamasi išvengti tokių atvejų. Kalbant apie maistą – jis skiriamas pagal suskaičiuotas kalorijas, per mėnesį kareivis praktiškai negauna to paties maisto. Sistema radikaliai pasikeitusi po įstojimo į NATO ir ES. Galiausiai, kadangi beveik nebėra karininkų bei seržantų, kurie yra matę rusišką sistemą, tai ir sistema kitokia – ją kuria naujosios tvarkos auklėtiniai.
„Geriausias variantas – po 9 mėnesių grįžę galėsite su tėvu pasikalbėti apie Lietuvos ir apie Rusijos tarnybą kariuomenėje, galėsite laužti ranką ir tikrinti, kuris stipresnis“, – juokauja E. Gilys.
Kaip bus mokami pinigai privalomosios karo tarnybos metu? Kiekvieną mėnesį šauktinis gaus 140 eurų, o 190 eurų atlygis bus kaupiamas ir atiduodamas pabaigus karinius mokymus. Taip daroma dėl to, kad dabar apriboti laisvę draudžiama. O kaip padaryti, kad visi sąžiningai tarnautų? Jeigu šauktinis netinkamai elgsis, vartos alkoholį, nebegaus atitinkamos pinigų sumos ir pan.

Į viršų