Nei viename pastaruoju metu ištirtame maisto produktų mėginyje arklienos DNR neaptikta, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Šalies rinkoje atrinkta 50 įvairių maisto produktų mėginių, siekiant išsiaiškinti galimus jų sudėties klastojimo atvejus, teigiama VMVT pranešime. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tiriami Lietuvoje parduodamų maisto produktų su jautiena - šaldytų lazanijų, koldūnų, šaldytų kebabų pusgaminių, mėsos kukulių, mėsainių ir kitų produktų mėginiai.
Nei viename iš šiuo metu jau ištirtų mėginių klastojimo atvejų, kai jautiena pakeičiama į gaminį pridedant arklienos, nenustatyta. Tyrimai vis dar vyksta, atrenkami nauji mėginiai.
Mėginiai atrenkami ne tik iš rinkoje parduodamų maisto produktų asortimento, bet ir tikrinama kiekviena iš Europos Sąjungos įvežamos jautienos siunta.
Įgyvendinant EK rekomendacijas, Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse jautienos produktai dėl galimų klastočių bus intensyviai tiriami visą vasario ir kovo mėnesį. Apibendrinus tyrimų rezultatus, Europos Komisija vertins klastojimo mastą ir spręs dėl priemonių, būtinų vartotojų teisėms užtikrinti.
Didelį maisto produktų klastojimo atvejų tyrimą visoje Europos Sąjungoje paskatino pradėti keliose šalyse nustatyti atvejai, kai įvairiuose šaldytuose maisto produktuose ir pusgaminiuose buvo nustatyta arklienos DNR, nors jų ženklinime buvo nurodyta, kad šie produktai pagaminti tik iš jautienos.
Pranešime teigiama, kad arkliena leidžiama žmonių maistui, kai kuriose šalyse ši mėsa laikoma delikatesu, tačiau maisto produktų gamintojai ir tiekėjai privalo užtikrinti, kad galutiniam vartotojui arba viešojo maitinimo įstaigoms skirtų fasuotų maisto produktų etiketėse būtų nurodyti visi gaminio ingredientai, taip pat ir gyvūno rūšis.

ELTA

Į viršų