Birželio 22-osios pavakare Žemėje kilo galinga magnetinė audra. Žemės magnetinio lauko svyravimų indeksas Kp pasiekė net 8 balų vertę iš galimų 9 balų.

Šią magnetinę audrą sukėlė prieš keletą parų Saulėje įvykusių ir į Žemės pusę nukreiptų žybsnių. Didžiulė Saulės dėmė AR2371 birželio 22 d. 20.23 val. vėl švystelėjo galingą saulės plazmos kiekį į mūsų planetos pusę. Tad vakar kilusi stipri žemės magnetinė audra gali dar greitai nenurimti. Tad išlieka didelė tikimybė pamatyti šiaurinę pašvaistę ir Lietuvos padangėje.
„Žemės magnetinės audros kyla mūsų planetos magnetinį lauką veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė. Dalelės, atsitrenkdamos į magnetosferą, išprovokuoja jos svyravimus, o tai gali sukelti radijo ryšio sutrikimus ir paveikti žmonių savijautą ir sveikatą“, – sako etnokosmologas Jonas Vaiškūnas.
Pasak jo, dėl magnetinių audrų padaugėja širdies priepuolių skaičius, gali padaugėti pacientų su trinkančiu širdies ritmu – ypač su prieširdžių virpėjimais, taip pat dūstančių ir su nevaldomai aukštais kraujospūdžiais. Lėtinių ligų turintiems žmonėms jau keletą dienų prieš audrą papildomai reikia gerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, o didėjant jai, trinka ir kraujospūdis, kurio kontrolei šiomis dienomis taip pat reikia skirti daugiau dėmesio.
Sveiki žmonės taip pat turėtų pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių aplinkybių, jei įmanoma, neplanuoti rimtų, įtemptų pasitarimų darbe, nepradėti naujų darbų, nesileisti į ilgas keliones, kurių metu tenka ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes didėja rizika susidaryti trombui. Jei vis dėlto tenka keliauti, medikai prieš kelionę pataria išgerti kraują skystinančių vaistų.

Pagal etnokosmologo Jono Vaiškūno informaciją parengė Laima TRUMPYTĖ

 

Į viršų