Ričardas JAKUTIS

Kaip neišsisemti ir kiekvienam penktadieniui paruošti puslapinę „paklodę“? Kai nebėra temų, vadovaujuosi taisykle: „Jei skauda siela, rašyk, ką matai aplinkui“. Temų tuomet visada rasis.

Dar girdint tragiškų įvykių Norvegijoje atgarsius manęs irgi klausią, ką apie tai mąstau ir ar skaičiau A. Breiviko manifestą. Gi, mano galva, nėra ko veltis į tokių žmonių kaip A. Breivikas savęs perdėto sureikšminimo žaidimą. A. Breivikas paprasčiausias egomaniakas ir mums kalboms apie jį derėtų skirti kur kas mažiau laiko.

Ar vasarą gali skaudėti siela ir kankinti depresija? Sako, yra sezoninės depresijos, tad ir vasaros depresijos neišvengsi. Klausimas tik: kiek ilgai ji užsitęs? Žmogus nenori būti vienas, bet ir nenori bendrauti, nenori ką nors veikti, bet ir nenori tinginiauti. „Kažkas apgailėtino... taip, jūs neklystate, tai mano gyvenimas“, - girdėjau guodžiantis. Dabar toks laikmetis, kad net šunys prie šiukšliadėžių nusiminę.

Ar pastebėjote, kaip mūsų premjeras kalbasi su ministrais? Ką premjeras sako, niekas neprieštarauja, neklausinėja. Gal jie viską, ko prašo premjeras, jau atlikę ir problemų bei klausimų nėra? O gal žino, kad vis tiek neatliks?

Šių metų vasaros dienos mėto it amerikietiški kalneliai. Kepina saulė, pila lietūs... Ir net ne cikliškai, o kaip pakliuvę. Sakote, jog iš vasaros mėnesių pats liūdniausias yra rugpjūtis. Netiesa ir tik jau nekartokite, kad vasara baigiasi rugpjūtį. Skundžiatės, jog rugpjūtis nuobodus, nes nėra jokių švenčių. Klystate. Rugpjūtis gausus švenčių. Visų net neišvardysi, tad bent apie kai kurias.

Tiesa, prasidėjo rugpjūtis nei šiokiu nei tokiu paminėjimu: rugpjūčio 2-ąją - Ubagų diena. Galbūt tai buvusi tradicija - dalyti elgetoms duoną, ankstyvojo derliaus dovanomis šelpti pavargėlius. Ubagų senovinė samprata ypač artima mažesniesiems broliams pranciškonams (elgetaujančiam vienuolių ordinui, jo neturto dvasiai) ir jų įkūrėjui - basakojui šventajam Pranciškui Asyžiečiui, kurio tikslas buvo atnaujinti Bažnyčią. 

Rytoj, rugpjūčio 6-ąją, visai nemenka krikščioniškojo pasaulio šventė. Paminimas Jėzaus atsimainymas Taboro kalne. Mano galva, svarbiausias šios dienos akcentas, kad Taboro kalne išnyksta atstumas tarp Dievo ir žmogaus. Nepatinka man tik viena - naujasis šių įvykių Naujajame Testamente aprašymo vertimas į lietuvių kalbą, kur Petras sako Jėzui: „Rabi, gera mums čia būti. Pastatykime tris palapines: vieną tau, antrą Mozei, trečią Elijui.“ Ankstesnis vertimas buvo: „Pastatykime tris padangtes.“ Didingiau.

Po gražios krikščioniškos iškilmės rugpjūtį seka vėl nei šiokia, nei tokia šventė - Tarptautinė orgazmo diena. Kasmet rugpjūčio 8 d. ji švenčiama nuo 1998 m. Šventės šūkis – vientisas pasaulio orgazmas. Tai energijos, ekstazės, malonumo diena. Šventę raginama švęsti visame pasaulyje – nuo Aliaskos iki Zimbabvės (nuo šalčiausios vietos iki karščiausios ir nuo A iki Z). Kaip švęsti? Vienam ar dviese, ar grupėmis, kaip tik patinka. Šventės iniciatorius biseksualas Aleksas Hirka teigia, kad šią dieną verta dovanoti seksualias dovanas, kaip dovanos dovanojamos per Kalėdas; vaidinti įvairius vaidmenis, persirengiant kaip per Heloviną; prisiekti meilę kaip per Valentino dieną. Mūsų verslininkai tą dieną galėtų daryti verslą, pavyzdžiui, kaimo turizmo sodybose: „Dviviečiai nameliai Tarptautinės orgazmo dienos proga tik 100 Lt per parą. Sveikiname visus!“

Štai rugpjūčio 9-oji jau vėl kitokio pobūdžio šventė - Tarptautinė tautos diena. Tikėtina, kad po Orgazmo dienos tauta padidės ir taps glaudesnė. 1992 m. rugpjūčio 9 d. pirmą kartą įvyko tautų darbo grupių susirinkimas dėl žmonių teisių apsaugos. Tarptautinę tautos dieną paskelbė minėtina diena Jungtinių Tautų organizacija. Kaimo turizmo sodybų šeimininkai šią dieną vėl galėtų vilioti lankytojus: „Cepelinai Tarptautinės tautos dienos proga tik 5,00 Lt!“

Rugpjūčio 10 d. Šv. Lauryno ir Paskutinioji perkūno diena. Šv. Laurynas buvo vienas iš septynių Romos diakonų, persekiojamas už krikščionybės skelbimą ir mirtinai nukankintas ant įkaitintų geležinių grotelių. Mirė 258 metais. Tikima, kad jis saugo namus nuo gaisrų (šv. Florijono padėjėjas). Nuo šios dienos nebetrenkia perkūnas. Šią dieną senoliai neveždavo šieno, nes manyta, kad taip gali suerzinti perkūną. Jei šią dieną nelyja, rudenį bus daug gaisrų.

Rugpjūčio 10 d. dar švenčiama Tarptautinė apatinių drabužių diena. Šia proga Brazilijoje rengiamas mados festivalis, kuriame daugiau nei 1000 gamintojų pristato apatinių drabužių kolekcijas. Šią dieną Amerikoje organizuojamos akcijos, kurių metu žmonės į gatves žygiuoja apatiniais drabužiais. Kaimo turizmo sodyboje: „Atėjusiems apatiniais drabužiais alaus bokalas ar vyno taurė nemokamai!“ Nors tokiose sodybose įspūdžio nebūtų, be abejo, ši akcija labiau pasiteisintų miesto restoranuose.

Tarptautinė jaunimo diena, rugpjūčio 12-ąją minima nuo 1999 m. Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu, rekomendavus Tarptautinėje ministrų konferencijoje, įvykusioje Lisabonoje rugpjūčio 8-12 d. Šią dieną siekiama daugiau dėmesio skirti jaunimo problemoms. Tiesa, bent mūsų jaunimui šiais laikais gyvenimo kelius rodo „Olialia“ pupytės. Atrodo, kad merginos iš įvairių Lietuvos pakampių atvyksta į „Olialia“ mergaičių rinkimus pranešti tautai apie save. Jos yra pats tikriausias vienos tylios revoliucijos liudijimas. Seksualinė revoliucija į Lietuvą pavėlavo kelis dešimtmečius, todėl ir jos rezultatai kartais atrodo tokie nevykę. Tačiau ko norėti, jei seksualiniu auklėjimu ir moteriškumo idealų formavimu nėra kam užsiimti. Teks susitaikyti su tuo, kas yra. Tačiau pamatęs ne vieną „Olialia“ mergaitę nedrįsčiau teigti, kad tos merginos - beviltiškos. Tai kas, kad jos prastai juda ir yra nelabai išsilavinusios. Lietuva - ne kilmingų mergelių pensionas. Nedaug nuo šių mergaičių atsilieka ir vaikinukai. Kvailių yra visur, bet kodėl kvailių kvailiai labai mėgsta po vidurnakčio važinėti kuo garsiau burzgiančiais trantais? O kaimo turizmo sodyboje šią dieną: „Visiems jaunimo atstovams ir jaunatviškai nusiteikusiems klientams pasiplaukiojimas baidare pusdienį – 20 litų žmogui.“

Rugpjūčio 13-oji paskelbta Tarptautine kairiarankių diena. Pirmą kartą ši šventė paminėta 1992-aisiais Britų kairiarankių klubo iniciatyva. Skaičiau, jog šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 550 milijonų kairiarankių. Statistika rodo, kad kas penktas garsus žmogus – kairiarankis. Kairiarankiai buvo Liudvikas Van Bethovenas, Čarlis Čaplinas, Albertas Einšteinas, Merlina Monro, Mikelandželas, Napoleonas Bonapartas, A. S. Puškinas, L. Tolstojus, Leonardas Da Vinčis, F. Šopenas... N. Armstrongas pirmą kartą žengė į Mėnulį kaire koja. Garsūs kairiarankiai yra Bilas Geitsas, Garis Kasparovas, Polas Makartnis, princas Viljamas, Demi Mur, Silvestras Stalonė, Nikolė Kidman, Tomas Kruzas, Briusas Vilisas, Keanas Rivesas, Deividas Duchovnis ir kt. Ilgai vaikai buvo baudžiami, jei rašydavo kaire ranka. Tai laikyta trūkumu. Reikia tikėtis, kad dabar mokytojai jau nedaužo vaikui per pirštus, jei šis rašo kaire... Kairiarankiui dešiniarankių pasaulyje išgyventi nepaprasta, nes viskas pritaikyta ne jiems. Pastebėta, kad kairiarankiai dažniau nei dešiniarankiai turi miego sutrikimų, tačiau jie yra gabesni matematikai ir architektai. Įvairiose šalyse kairiarankių klubai šią dieną rengia įvairius renginius ir varžybas, kur dalyviams neleidžiama naudotis dešine ranka, valgant ir atliekant įvairius veiksmus. Kaimo turizmo sodybos šios dienos proga galėtų skatinti visus valgančius ir alaus bokalą ar stiklelį keliančius kaire ranka.

Rugpjūčio 15-oji – Švenčiausiosios Mergelės Marijos Dangun Ėmimo iškilmė (Žolinė). Tiesa, ne ką mes apie tą religinę šventę žinome. Šventė sau, mes sau. O kad tai nemenka šventė, galime pasakyti ir iš to, kad ši diena paskelbta nedarbo. Kadangi iki šios šventės dar daugiau nei savaitė, plačiau apie ją kitą penktadienį.

Rugpjūčio 24 d. Šv. Baltramiejaus, kuris gyveno I a. ir buvo vienas iš dvylikos apaštalų, minėjimas. Manoma, kad jis atvertė į krikščionybę karalių Polimijų, o už tai karaliaus brolis Astiagas gyvam Baltramiejui nulupo odą. Šv. Baltramiejus laikomas kailiadirbių globėju. Jis vaizduojamas su peiliu rankoje, persimetęs per petį savo paties odą. Mūsų senovėje garsios „Stumbro“ odų gamyklos darbuotojai prie šio šventojo, regis, mažai meldėsi, o gal jo net visai nežinojo, kad gamyklos ėmė ir neliko. Jos vietoje dabar stovi prekybos centras, kuriam irgi, atrodo, nelabai sekasi.

Rugpjūčio 31 d. interneto dienoraščių (blogų) diena. Kiekvienas asmuo, rašantis savo dienoraštį internete, skatinamas šią dieną išrinkti penkis asmenis, kurių interneto dienoraščiais žavisi. Vertėtų tik nepamiršti, kad jau yra nemažai ligonių, kuriems kompiuteris įvarė sunkiai išgydomą ligą. Romos psichiatras Federico Tonioni, pirmasis pradėjęs gydyti nuo internetinės narkomanijos, sako, jog tai sunki liga, kuri negydoma gali atvesti į tikrą beprotybę.

Vasara didžiuosiuose kino teatruose – kvailokų komedijų sezonas. Kad ir Setho Gordono komedija „Kaip atsikratyti boso?“ Filmo tema – tavo viršininkas (-ė) kvailoje situacijoje. Naujoji komedija dar vienas įrodymas, kad pastaraisiais metais Holivudo kūrėjai dažniausiai žengia lengviausiu keliu, t. y. juokina žiūrovus pasakojimais apie antrą galą. Bet kas nesupranta, kad tokio pobūdžio humoras – neišsemiamas ir nereikalauja ypatingų intelektinių paslaugų.

Ką žmonės vasara, skaito? Manau, nesuklysiu sakydamas, kad Dariją Dancovą, Sandra Brown, Kim Edwards. Iš lietuvių, be abejo, Kristinos Sabaliauskaitės „Silva rerum“ antrąją knygą. Senjorai skaito F. Taunytę. Jaunimas išvardijo, kad šiuo metu jų žvaigždė yra Stiego Larssono trilogija „Mergina su drakono tatuiruote“, „Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“ ir „Mergina, kuri žaidė su ugnimi“.

Užtikau štai tokį jaunimo intelekto nustatymo testą.

1. Su kokia dainininke draugavo Vaidas Baumila? a) Arina; b) Juste Mozolyte; c) Kristina Ivanova; d) Vilija Matačiūnaite.

2. Kaip vadinama Grūdo mergina? a) Bereta; b) Ligita; c) Benita; d) Pankita.

3. Kas laimėjo pirmąjį „Kelią į žvaigždes“? a) Radžis; b) Mino; c) Andrius Rimiškis; d) Arūnas Valinskas.

4. Džordanos Butkutės draugo profesija? a) diktatorius; b) taksistas; c) statybininkas; d) muzikos vadybininkas.

5. Kuris Lietuvos krepšininkas yra daugybę kartų išsiskyręs? a) Arvydas Sabonis; b) Šarūnas Marčiulionis; c) Arminas Narbekovas; d) Arvydas Macijauskas.

6. Koks yra buvusios Marijono Mikutavičiaus žmonos vardas? a) Trys milijonai; b) Irena; c) jis neturėjo žmonos; d) Regina.

7. Kokia garsi aktorė yra buvusi grupės „L+“ narė? a) Ineta Stasiulytė; b) Inga Jankauskaitė; c) Gabija Ryškuvienė; d) Vaiva Mainelytė.

8. Kokia moteris buvo kaltinama Juozo Liesio šeimos ardymu? a) Rosita Paulauskaitė; b) Rusija; c) Vaida Genytė; d) Liepa Mondeikaitė.

9. Kuri verslininkė buvo poruojama su Laimučiu Pinkevičium? a) Danguolė Stachura; b) Stefanija Jobsytė; c) Irena Marozienė; d) Daina Bosas.

10. Su kuriuo krepšininku draugavo Goda Alijeva? a) Simu Jasaičiu; b) Šarūnu Jasikevičiumi; c) Robertu Javtoku; d) Jonu Valančiūnu.

Įdomu, jog geriausiai į klausimus atsakė Oksana Pikul (suklydo tik kartą). Pagalvojau, jog jei turi aukštojo mokslo diplomą, nors ir nesi mokytas, – nesigraužk, pasaulyje daug visai neraštingų. Jei esi perskaitęs bent 20 romanų – nesi pasaulio tamsuolis, nusiramink.

Kodėl viskas taip? Todėl, kad kai mums buvo 5 metai, mūsų niekas nevedė į muziejų, parodą. Mielieji tėveliai, nuveskime ten penkiamečius savo vaikus. Atrodo, kad jie nieko nesupras, o iš tikro tai paliks jiems neišdildomą įspūdį.

Šiauliai - provincija? Vilniuje visai neseniai žiūrėjau spektaklį-komediją. Žiūrovai ten tokie pat.

Jums vis tiek liūdna ir baimina artėjantis ruduo bei žiema? Jeigu taip, susiraskite spintoje gražiausias savo pirštines (gal turite megztas, spalvingų raštų) ir suprasite, kad visais metų laikais gali būti gražu. Žinokite, nusipirkus loterijos bilietą, galimybė laimėti loterijoje šiek tiek padidėja.

O šiaip jau bent mane žavi santūrūs, išlaikyti žmonės. Tai ir anekdotas.

Išvažiuoja lietuvis į Angliją padirbėti statybose. Užsidirba ten pinigų ir grįžta į tėvynę. Kaip tikras naujasis lietuvis, ragavęs angliško mandagumo, pasistato Nemuno kilpose pilaitę, prisisamdo liokajų ir reikalauja iš visų aplinkinių aristokratiškų britiškų manierų.

Kartą užklumpa potvynis. Pas naująjį lietuvį įsiveržia išsigandęs liokajus:

- Pone, Nemunas užtvindė visą rūsį...

- Klausyk, - taria naujasis lietuvis. - Kur manieros? Kur mandagumas? Nežinai, kad pirma pasibelsti reikia?

Uždaro liokajus duris, po kurio laiko pasibeldžia.

- Prašom, - sako naujasis lietuvis.

- Sere, - taria liokajus. - Svečiuose - Nemunas.

Ir dar vienas.

Žydų jaunuolis guodžiasi rabinui:

- Draugauju su dviem merginomis: viena iš turtingos šeimos, kita - ne. Pastarąją labiau myliu, bet kai pagalvoju, iš ko reikės gyventi, manau vesti turtingąją.

- Taip ir daryk, - paskatina rabinas.

Po mėnesio jaunuolis vėl aplanko rabiną ir pasakoja tą pačią istoriją:

- Draugauju su dviem merginomis: viena iš turtingos šeimos, kita - ne. Pastarąją labiau myliu. Suprantu, vertėtų vesti turtingąją, tačiau kai pagalvoju, kad meilė svarbiau, manau vesti neturtingąją.

- Gerai, daryk kaip galvoji, - pataria rabinas.

Po mėnesio jaunuolis trečią kartą aplanko rabiną ir vėl pradeda pasakoti tą pačią istoriją.

- O tu į katalikybę pereiti negalvoji? – pertraukia jį rabinas.

Prieš sėsdamas prie teksto pirmiausiai pagalvoju apie jo pavadinimą. Juk pavadinimas patraukia skaitytoją. Sakote, jog šio teksto pavadinimas per ilgas. Bet jeigu jūs šį tekstą dar skaitote, vadinasi, pavadinimas man pavyko. 

Į viršų