Ričardas JAKUTIS

Norisi, kad kiti metai būtų kitokie, nes kiekvienais metais vis tas pat. Sako, praėjęs dešimtmetis buvo turtų kaupimo ir jų praradimo metas. O koks bus ateinantis? Sutinku, jog kai kiekvieni metai gali atnešti įvairiausių staigmenų, toli nepaprognozuosi. Nors kertiniai dalykai visiems aiškūs.

Gyventojų skaičius Žemėje jau siekia 7 mlrd., bet tik nedidelė dalis šio pagausėjimo įvyko išsivysčiusiose šalyse. Per artimiausius 40 metų 97 proc. gyventojų skaičiaus didėjimo teks Azijai, Afrikai, Lotynų Amerikai ir Karibams, skelbia Gyventojų duomenų biuras. Dauguma iš šiandienos 1,2 mlrd. jaunimo – beveik 90 proc. – yra iš besivystančių šalių. Taip jau yra, kad pasodinai vakare užrakintame kambaryje 2 kinus, ryte, žiūrėk, 4 sėdi.

Ar 2010-ieji labai toli nuo 1970-ųjų? Ar keturiasdešimt metų yra daug? Septintajame dešimtmetyje baigta statyti Trakų pilis, pirmajame XXI amžiaus dešimtmetyje Valdovų rūmų sienos nepatogiai įsispraudė tarp Katedros ir Gedimino kalno ir tas renesansinio stiliaus mūras beveik fiziškai konfliktuoja su skaidriu Katedros klasicizmu. Bet ką darysi, jį teks užbaigti. O gal tai ir nėra taip blogai. Juk Varšuvos senamiestyje Karalių rūmai, pradėti atstatinėti 1970-aisiais, šiandien traukia minias turistų. 

Šventės mums puikiai parodo, jog padovanoti dovaną savo artimam, net ir sunkmečiu, yra kur kas lengviau, nei padovanoti šypseną gatvėje sutiktam nepažįstamajam. Teisinamės, kad šiandien mums eilinį kartą bloga diena, bet nepadarome nieko, jog ta nuotaika pagerėtų, jau nekalbant apie tai, kad ją pakelt kitam žmogui. Nuotaika kaip gripas. Ji plinta oru ir labai greitai.

Jei Kalėdų Seneliai pradžiugina mus daiktiškomis dovanėlėmis, būrėjai ir pranašai įpučia geresnio gyvenimo viltį. Anot jų, Lietuva pakankamai šviesios karmos tauta, pakankamai šventa vieta. Sunku įsivaizduoti karą ar mūsų šalies užgrobimą ištraukiant ją iš bendro pasaulinio konteksto, nebus čia žemės drebėjimų, nors jie prasideda ir ten, kur anksčiau nebuvo. Galgi ir žmonės taps geresni, bus daugiau meilės. Nors mūsų meilė beveik visada turi ribotą garantinį laikotarpį. Tiesa, kalėdiniai ir naujametiniai susitikimai bei pasveikinimai yra liudijimas to, kad jis dar nesibaigęs. O jeigu apie laimę, gyvenančią kažkur kitur, bet tik ne pas mus, tai byloja ir horoskopai – kitų ženklų prognozės visad geresnės nei mūsų. Nors būna, kad horoskopai palankūs ir mums. Bet kas iš to – tuomet jie neišsipildo.

Kai žmogus laimingas ir jam sekasi, pranašų jam nelabai reikia (nebent iš neturėjimo ką veikti ar pramogos), gi bėdų užspaustas panorsta sužinoti, kaip ten toliau bus. Panorsta sužinoti ir Kūčių vakarą, per Kalėdas ar Naujųjų išvakarėse (sakoma, kad Advento metu, tai yra iki Kūčių vakaro burtais neverta užsiiminėti, nes tuomet jie klaidingi). Ankstyviausias šaltinis, kuriame buvo paminėtos lietuvių švenčiamos Kūčios ir Kalėdos - Volfenbiutelio Postilė - apie 1573 m. sudarytas lietuviškų pamokslų rinkinys, XIX a. pabaigoje surastas Vokietijoje. Apie Kūčių burtus jau ten užsimenama, o metams bėgant jie plito ir populiarėjo. Pirmieji lietuvių būrimai vyko su žirniais, kviečiais, maišytais su medumi, norint apsiginti nuo velnių ir Perkūno. Iki šiol išlikęs paprotys ant Kūčių stalo padėti apvožtas septynias lėkštutes, o po jomis - žalumyno šakelę (laisvas, nepriklausomas gyvenimas), žiedą (susirasi porą), kreidos (mokslas seksis), duonos (bus sotūs metai), pinigėlį (pelno turėsi), anglies gabalėlį (bus rūpesčių), žemės žiupsnelį (gresia ligos). Taip pat po staltiese pridedama šiaudų. Kas ištraukia ilgą šiaudą - gyvens ilgai ir laimingai, sulūžęs, sutrupėjęs, susirangęs, kreivas, plonas – byloja apie varganą gyvenimą, storas, šakotas šiaudas – apie būsimą turtą.

Nevykdėte tokių būrimų Kūčių vakarą? Nieko blogo, pakartokite juos Naujųjų išvakarėse. Girdi, irgi visi burtai tinka.

Sakoma, kad daugiausiai nelaimių pranašauja sudužęs veidrodis ir dar tęsis tos nelaimės 7 metus. Matyt, šis prietaras atėjęs iš Senovės Rytų šalių, kur veidrodis buvo toks brangus, kad už jo sudaužymą grėsė 7 vergystės metai. Šiuolaikiniai veidrodžių ezoterijos žinovai teigia, kad nelaimių periodą galima sutrumpinti iki vienerių metų. Tereikia nusisukus nuo sudužusio veidrodžio švystelti per kairįjį petį žiupsnį druskos (piktajai dvasiai į akis), po to 3 kartus apsisukti pagal laikrodžio rodyklę ir uždegti šukes. Aišku, šukės nesudega, todėl vėliau reikia jas susemti, vienerius metus palaikyti namuose, o po to užkasti. Jeigu ir vienerių nelaimingų metų atrodo per daug, geriausia iš karto susemti šukes, išmesti į šiukšlių konteinerį, o po to nusipirkti naują veidrodį ir viską pamiršti.

„Pastuksenk į sausą medį!” - tokį patarimą tikriausiai visi girdime kone kasdien, o kokią jis turi prasmę, gerai nė nežinome. Vieni žmonės teigia, kad stuksenimas apsaugo nuo blogos lemties, kiti aiškina, kad sergsti nuo piktųjų dvasių kėslų, treti, kad padeda prisišaukti gerąsias dvasias, padedančias įgyvendinti vienokią ar kitokią idėją. Deja, ne visada yra į ką pastuksenti, nes šiuolaikiniuose butuose sunku rasti baldą ar kitokį daiktą, pagamintą iš sauso, nedažyto medžio (visur plastmasės ir kitokie dirbtiniai pagrindai). Panašiai aiškinamas ir prietaras, reikalaujantis spjauti 3 kartus per kairįjį petį. O ar žinote, kad ryte iš lovos nevalia išlipti pro kitą pusę negu vakare įlipta? Antraip, visi dienos darbai gali nueiti šuniui ant uodegos. Vakare, pradėjus kloti patalą, jokiu būdu negalima šios veiklos pertraukti - priešingu atveju, tąnakt miegas būtų labai neramus. Panašiai atsitiktų ir tvarkant miegamąjį į lovą atrėmus šluotą arba ant paklotos lovos padėjus kepurę. Tad miegamajame žmogui reikia būti labai budriam, kad nepasmerktų savęs nemigai, košmarams ir amžinoms nesėkmėms. Nusipirkus naują kilimą, pradžioje reikia jį pakloti išvirkščią ir bent dieną pavaikščioti. Grįžus negalima skleisti šlapio skėčio, tiesiog reikia jį kur nors pakabinti, kad nulašėtų. Kaliniai žino, jog atlikus bausmę ir išėjus iš įkalinimo įstaigos, reikia sulaužyti ir atgal per petį mesti dantų šepetuką, kuriuo kalinimo metu naudotasi. Tai noras daugiau čion nebegrįžti. Daug čia ko būtų galima privardyti, bet gal užteks.

Moterys pasakoja, kad joms apsilankius pas būrėjus, šie žada krūvą pinigų ir vyrą - naują, gerą, gražų ir protingą, profesiją - tarp menininkės ir finansininkės. „Kur reikės dėti senąjį?“ - klausia kai kurios atėjusios.

„Štai čia Veneros planeta - meilė, grožis, sėkmė, - astrologas beda pirštu į tašką žvaigždėlapyje. - O čia - Saturnas, rodantis koncentraciją arba didelę nelaimę“. Nieko sau kraštutinumai! Ir jie, girdi, reiškia, kad rasis problemų dėl jausmų ir santykių su antrąja puse, tėvais bei viršininkais, o dar, pasirodo, praėjusiame gyvenime turėta per daug meilės, sekso, pinigų, orgijų ir, matyt, dėl to šiame teks atkentėti.

„Šamaniško ritualo metu išveju negatyviąsias žmogaus dvasias, atimančias iš mūsų energiją, t. y. neapykantą, dirglumą, nepasitenkinimą, baimę, nepasitikėjimą, nuoskaudą, liūdesį, ir iškviečiu bei sustiprinu šviesiąsias - sukuriu stiprią džiaugsmo, meilės, laimės, kūrybos, entuziazmo, vaikiško džiugesio būseną“, - skaičiau skelbimą.

Pranašaujama, kad 2011-ieji turėtų būti laimingi metai. Pagal Rytų kalendorių tai yra Baltojo metalinio Kiškio metai. Jie prasideda 2011 m. vasario 3 d. ir tęsiasi iki 2012 m. sausio 23 d. Kiškis – bailumo, taikingumo, geros klausos simbolis. Kinams visuomet būna didelis džiaugsmas, kai šeimoje gimsta Kiškis. Šis zodiako ženklas laikomas visų laimingiausiu. Sakoma, jog jam nulemtas ilgas gyvenimo kelias. Kinai Mėnulyje įžiūri Kiškį, kaip, beje, ir daugelis Šiaurės Amerikos indėnų tautelių. Jos dar aiškina matą ir Kiškio letenėlėse laikomą taurę su nemirtingumo eliksyru. Kiškiai – ypač mieli, jautrūs, švelnūs bei ištikimi žmonės. Jie bemat atsiranda, vos tik jų prireikia. Jie žino, kaip susidoroti su problemomis. Jie ne tik duoda gerų patarimų, bet mielai suteikia ir praktinę pagalbą. Kiškiai verčiau linkę pasikliauti patys savimi, be to, esti baikštūs ir nenori pasitikėti kitais. Jų gyvenimas dažniausiai būna sėkmingas, lydimas laimės.

2011-uosius globos meilės planeta Venera, todėl šiais metais žmonėms bus aktualu grožis, žemiška meilė, seksualumas, moteriškumas, švelnumas, finansai, vertybės. 2011-ųjų elementas – Metalas, kuris simbolizuoja pinigus bei finansinę sėkmę. O metalo žmonės išsiskiria itin stipriu charakteriu, todėl šiais metais seksis tiems, kas bus tvirti, kantrūs, stiprios valios, tokie kaip kietas metalas.

2011-uosius sėkmingais galima vadinti ir pagal kitus horoskopus. Štai pagal Avestos (senovės indoeuropiečių) horoskopą, 2011-ųjų kovo 21 dieną prasidės Šarkos metai. Šie metai laikomi dangiškosios apsaugos metais, nes per juos išsipildo daugelis troškimų, maldų, svajonių ir linkėjimų. Todėl šiais metais negalima švaistytis tuščiais pažadais ar neapgalvotais žodžiais.

Sako, šiomis dienomis knygynuose padaugėjo įvairiausių burtų ir pranašysčių knygų pirkimas. Perkamos visos knygos, kuriose yra pamokymų kaip išgyventi. Tiesa, tai ne tik pas mus. Tas pat ir Vakarų pasaulyje. Skaičiau, kad pradėtas pirkti net K. Markso „Kapitalas“ (lietuviai visai neseniai pakartojo jo leidimą ir kai dabar už šį leidinį tenka mokėti veik 100 litų, pasigaili Atgimimo daigams kalantis išmetęs sovietmečiu išleistą puikiais viršeliais šį K. Markso leidinį, kuris buvo atpigęs ir kainavo, berods, 15 kapeikų). Netekę darbo ar pajamų, sunkmečiu griūvant verslui, žmonės dažniau paguodos ieško pas būrėjus, bioenergetikus ir kitokio plauko šamanus. Galbūt natūralu, kad bėdų spaudžiamas žmogus vis labiau tikisi stebuklo, mažiau pasikliauja savo jėgomis ir viliasi, kad žvaigždės jam parodys tikrąjį kelią. Ištikus krizei pagausėja ir gelbėtojų. Kur nepagausės, jei vieno horoskopo sudarymas pas astrologus, sako, kainuoja nuo 100 iki net 500 litų. Skaičiau, kad Lenkijoje praėjusiais metais už ezoterines paslaugas buvo surinkta 1,90 milijardas zlotų (apie 1,66 milijardas litų). Įdomu, kiek Lietuvoje?

Puikus užsiėmimas būti pranašu. Tavęs visi klausosi, o jeigu įvyksta tai, ką pranašavai, tampi populiarus, tave apgaubia mokslininko ir pranašo aureole. Televizija, spauda įspėja, jog galite pranašystėmis, horoskopais tikėti, bet galite ir netikėti. Dauguma mano draugų sako, jog horoskopais, prietarais, burtais netiki, bet, pats mačiau, kelią perbėgus juodai katei, per petį jie vis tiek nusispjauna.

Vienoje televizijos laidoje vedėjas kažkokios pranašės klausė, ar ši galėtų padėti moteriai, kurios miręs vyras kažkur laikė savo santaupas, bet žmonai nespėjęs pasakyti kur. Pranašė atsakė, girdi, galėtų. Pagalvojau, jog galėčiau ir aš – reikia žinoti, kurlink velionis dažniausiai žiūrėdavo ir toje pusėje ieškoti.

Aišku, madų dizaineriams prognozuoti lengviau, nes jie ne tik prognozuoja, bet ir diktuoja – taip ir taip turi būti. Kiekvieno mados sezono pradžioje, o dažnai ir gerokai anksčiau, pasaulio dizaineriai ir įtakingi mados žurnalai sudiktuoja ištisus sąrašus ateinantį pusmetį stilingai poniai būtinų įsigyti daiktų. 2011-ųjų sezono privalomųjų aksesuarų sąrašo viršuje stilistai ir dizaineriai įrašė perlų papuošalus. Sakytume, taip jau buvo, bet juk viskas kažkada grįžta. Viename Niujorke vykusiame renginyje ekstravagantiškoji Lady Gaga pasirodė apsirengusi perlais inkrustuotu bikiniu, švarkeliu ir skrybėle; galybe miniatiūrinių perliukų buvo nuklijuotas ir jos veidas. Dainininkė retai komentuoja savo apdarus, tačiau po kelių savaičių Niujorke prasidėję šių metų rudens–žiemos kolekcijų pristatymai viską paaiškino – perlai yra šio sezono mados klyksmas. Sugrįžtanti klasikinė formali apranga – smėlio spalvų paltai, trijų dalių kostiumai su kelnėmis ar sijonais, – sugrąžino ir klasikinius aksesuarus: perlų papuošalų galima pamatyti visur – pradedant mados prekybos tinklų parduotuvėmis baigiant „Christian Dior“ mados namais.

Bet grįžkime prie būrėjų, pranašų, na, dar astrologų. Pastarieji tarsi aukščiau už būrėjus, pranašus, tačiau negirdėjau nė apie vieną astrologą, kurio prognozės būtų tikslios: net tų, garsiųjų, žinomų visame pasaulyje, „tikslumas“, skaičiau, - ne daugiau kaip 4 proc. Žinoma, pasitaiko sutapimų. Arba - universalių prognozių. Bičiulis sako, jog geriausia studijuoti ne tik savo horoskopą, bet visko po truputį prisitaikyti iš visų zodiako ženklų.

Bent jau aš šito nepamenu, tačiau astrologai, pranašai ir būrėjai sako, jog jau 2008 metais įspėję apie dideles permainas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, apie finansinę krizę, gamtos kataklizmus, ypač blogą kriminogeninę situaciją, raginę gyventi taupiai, neplėsti verslo, neprisiimti didelių finansinių įsipareigojimų. Tačiau niekas jų neklausė. O reikėjo įsiklausyti, nežiūrėti į tas prognozes skeptiškai ir keisti mąstymą bei atsigręžti į dvasines vertybes. Dievas, meilė, šeima, mokslas - pamatai, ant kurių turėjo pradėti kilti nauja žmonijos era.

Mes mėgstame komplimentus ir nenorime sutikti su kritika. Tačiau tai nereiškia, kad horoskopas, kuriuo visi patikėtų, turi būti sudarytas vien tik iš pagyrų – leistinas ir šioks toks trūkumų parodymas. Nors, kaip buvo nustatyta, astrologinio asmenybės charakterio nustatymo rezultatai atrodydavo kur kas priimtinesni, jei juose būdavo penkis kartus daugiau teigiamų atsiliepimų, negu neigiamų ir atvirkščiai, žmonės atsisakydavo pripažinti, jog aprašymai yra teisingi, jei daugiau nei pusė apibūdinančių frazių būdavo neigiamos. Gal todėl tikintieji pranašystėmis gyvena ilgiau.

Pranašystės, astrologinės prognozės atrodo pasiteisinančios ir todėl, kad sumokėjęs už asmeninę konsultaciją arba kad ir už horoskopų žurnalą ar knygą, žmogus nenori pripažinti, jog pinigus išleido veltui. Daugiau mokėsi – prognozė bus geresnė. Beje, įsiminė istorija, kaip nerekomenduojama kliautis astrologų prognozėmis priimant į firmą naują darbuotoją ar tvarkant panašius reikalus. Jau geriau paprašyti rekomendacijų ir diplomo. Ne viena firma srebia košę, kurios iki valios privirė nerūpestinga reklamos vadybininkė, rekomenduota garsios astrologės!

Dar vienas psichologams žinomas efektas – horoskopai veikia žmones, kuriems jie sudaromi. Perskaitę, kad jūsų zodiako ženklui būdinga kažkokia išskirtinė savybė, jūs stengsitės pateisinti žvaigždyno „reputaciją“...

Jeigu daugiau dėmesio skirsime horoskopams ir įvairioms pranašystėms, paskaitysime keletą tos dienos horoskopų (jei pasitaikė ką nors blogo pranašaujantis horoskopas, ieškokite gero linkinčio), sužinosime, kad žmonės yra laimingi, tik jie to nežino. Pastebėkite – horoskopuose visada yra daugiau gerų žodžių nei blogų. Nors būna - ko labiausiai norėjai, tai turėdamas nesi laimingas. Gi būna, gera nuotaika ateina netikėtai ir be priežasties. O svarbiausia, kad kalbant apie horoskopus ir ateities pranašystes, verta nepamiršti, kad gyvenime reikia žinoti seną tiesą - ateitis pridengta nuo žmogaus akių.

Pabaigai įsivaizduočiau štai tokią orų prognozę: „Rytoj debesuota, sniegas, pūga, speigas - 29 laipsniai šalčio. VIP asmenims: pro debesis pasirodys saulutė, be sniego, lengvas vėjelis, šalvens - 9 laipsniai šalčio“.

Į viršų