Ričardas Jakutis

Seniai berašiau apie pranašystes, prognozes, burtus ir visokiausius spėliojimus. O juk tema aktuali, žmonės šluoja iš knygynų lentynų pranašysčių knygeles, skaito spaudoje užtiktus tekstus apie tai, priglunda prie televizoriaus ekrano vykstant laidoms su ekstrasensais ar panašiais veikėjais. Tiesa, šiandien masinės informacijos priemonės privalo įspėti, jog galite visais tais pranašavimais tikėti, bet galite ir netikėti. Jos ir įspėja, o dauguma mano draugų ir taip sako, jog horoskopais, prietarais, burtais netiki, bet, pats mačiau, kelią perbėgus juodai katei, per petį jie vis tiek nusispjauna, o netyčia užlipę ant kanalizacijos dangčio vienas kitam trinkteli per pakaušį, į horoskopus akies krašteliu pažvelgia... Ar pranašystėse yra tiesos? Labai lengva patikrinti, tereikia tik palaukti, kol išsipildys arba – ne.

Šiais metais liepa turi 5 penktadienius, 5 šeštadienius ir tiek pat sekmadienių. Paskutinį kartą liepa tokia buvo prieš 823 metus (jei turėsime omeny ir kitus mėnesius, tai tokių 5-ių savaitgalių, be abejo, bus daugiau). Šiemet ir šiaip gausu „magiškų“ datų. Dvi jau buvo, dar dvi bus: 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11. O įdomiausia, kad paėmę savo gimimo metų du paskutinius skaičius ir pridėję prie jų savo amžių, kurio sulaukėte, ar sulauksite šiemet, rezultatas bus 111. Lygiai tokį patį atsakymą gaus visi, kuriuos tik pažįstate – 111.

Šį mėnesį yra tokia diena, kaip liepos 10-oji, kai kalbame apie Septynis miegančius brolius. Mūsų protėviai tikėjo, kad, jei šią dieną be perstojo lyja, tai lis ir dar septynias dienas, o gal ir septynias savaites, vadinamas septyniais broliais miegančiais arba „myžniais“. Jei šią dieną iš viso nelyja, irgi nėra gerai, gresia sausra. Viena smalsi ponia pasakojo „lindusi“ į internetą, bandydama išsiaiškinti legendos šaknis. Rado tik kažkokias nuotrupas apie septynių brolių motiną Felicitą, jų šunį Kalebą, užuominas, kad septyni broliai buvę kankiniai. Tačiau už ką jie kentėjo, kodėl įsišaknijo prietaras apie septynių dienų ar savaičių lietus, - jokių paaiškinimų. Sakė, radusi ir dar vieną legendą, pasak kurios, Kijeve šie broliai statę katalikų šventovę. Bedirbdami jie pavargę, prigulę pokaičio ir… neatsibudę iki šiol. Etnologai sako, kad jie turėjo septynias Kristaus žymes ir galią nulemti vasaros orus.

Kiek žinau, priimta vadovautis pirmąja legenda, kuri byloja, kad II mūsų eros amžiuje šie septyni broliai buvo nukankinti kartu su jų motina Felicita. Ji buvo romėnė našlė, kuri apaštalavo tarp pagonių. Krikščionių persekiotojai vertė Felicitą išsižadėti savo tikėjimo. Motinos akyse vieną po kito kankino sūnus. Tačiau Felicita tik drąsino vaikus numirti garbingai. Jai paskutinei nukirto galvą. Kaip ten bebūtų, tačiau septyni miegantys broliai liepos 10-tajai auštant trumpam pasirodo danguje Sietyno pavidalu. Kiekvienas brolis - viena žvaigždelė. Pažiūri, pasvarsto mūsų darbus ir, saulei tekant, vėl užmiega. Galbūt sapnuoja žemiškąjį gyvenimą?

Prisiminiau psichologų išvestą formulę laimei išmatuoti: Laimė = ŠO+(G+B), Ats/T+L. Reikšmės: ŠO – šviežias oras, G – gamta, B – bendravimas, Ats – atsiminimai apie vasaros atostogas vaikystėje, T – temperatūra, L – artėjančio savaitgalio laukimas. Liepos 10-ai viskas tinka. Tai gal šioji diena pati laimingiausia? Kas galėtų paneigti? Tiesa, manyme, kad liepos 10-oji yra laimingiausia diena per metus, paklaida gali įsivelti, nes mokslininkas, matyt, neatsižvelgė į tai, kad, tarkime, klimato sąlygos skirtingose Žemės vietose yra itin skirtingos.

O jei apie prognozes, tai hidrometeorologai pastebi, kad liepą neretai iškrinta daugiausia kritulių - kartais net iki 110 mm. Smarkiausia liūtis, kai per 8 valandas prilijo iki 250 mm, užregistruota 1980 m. liepos 1 d. Sartų ežero apylinkėse. Šiemet buvo liūčių, kad kai kur mėnesio kritulių norma iškrito per vieną liūtį, tačiau kalbėti apie pasaulio pabaigą dar anksti - kiekvieną vasarą Lietuvoje užfiksuojama apie 10 lokalių liūčių.

Mokslininkai teigia, kad visoje žemėje temperatūra visą laiką po truputį kyla. Skaičiuojama, kad per 40 metų temperatūra pakyla apytikriai 10°C. Žemės oro temperatūra turi įtakos ir vandens lygiui. Per 40 metų jis taip pat pakyla apytikriai 20 cm. Didžiausia temperatūra visoje žemėje iki šiol užfiksuota Afrikoje 1922 m. spalio 13 d. Tuomet ji buvo pakilusi iki 57,8°C. Didžiausia temperatūra Lietuvoje iki šiol užfiksuota 1994 m. liepos 30 d. – 37,5°C. Girdėjosi, jog ir šią vasarą termometro stulpelis gali irgi tiek kilti. Pamatysim.

Jeigu daugiau dėmesio skirsime horoskopams ir įvairioms pranašystėms, paskaitysime keletą tos dienos horoskopų (jei pasitaikė ką nors blogo pranašaujantis horoskopas, ieškokite gero linkinčio), sužinosime, kad žmonės yra laimingi, tik jie to nežino. Gal todėl tikintys pranašystėmis gyvena ilgiau. Pastebėkite – horoskopuose visada yra daugiau gerų žodžių nei blogų. Sena tiesa, jog viltis miršta paskutinė. Skaičiau, kad 2010 metais „Teleloto“ bilietų nupirkta 1,5 proc. daugiau nei 2009-aisiais. Nedidelis padidėjimas, bet vis tiek, o ypač krizės metais. Dar skaičiau, kad kas trečias šiuolaikinės Didžiosios Britanijos gyventojas tiki savo angelo sargo buvimu ir mano, kad sunkią minutę jis visuomet yra šalia. Pasirodo, dauguma britų tiki stebuklais ir tuo, kad aukštesnės galios gali jiems padėti rasti laimę ir sėkmę. Be to, kas dvidešimtas britas teigia savo akimis matęs savo angelą sargą. Nors į mačiusiųjų dvidešimtuką nepatenku, bet angelais sargais tikiu. Šiaip jau gyvenime būna - ko labiausiai norėjai, tai turėdamas nesi laimingas. Gi gera nuotaika kyla netikėtai be priežasties.

1566 m. liepos 1 dieną Nostradamas šventikui ištarė paskutinę savo pranašystę: į jo atsisveikinimą „Sudie, iki rytojaus“, Nostradamas atsakęs: „Patekėjus saulei manęs jau neberasite tarp gyvųjų“. Liepos 2-osios naktį Nostradamas mirė paūmėjus podagros priepuoliui. Jau veik penki šimtai metų praėjo nuo Mišelio Nostradamo eros. Mišelis Nostradamas - prancūzų gydytojas ir astrologas, labiausiai išgarsėjęs kaip pranašas. Gimė 1503 m. gruodžio 14 d. San Remi mieste, Prancūzijoje, žydų šeimoje. Tiesa, visi didieji pranašai žydai (Mikalda taip pat žydaitė) - it kokie smuikininkai virtuozai. Pirmąsias klasikinės literatūros, astronomijos, matematikos, užsienio kalbų žinias Nostradamui suteikė jo motinos brolis, paskatinęs jį domėtis ir liaudies medicina, astrologija, alchemija ir būrimais. Būdamas keturiolikos, Mišelis pradėjo studijuoti filosofiją, gramatiką ir retoriką griežtumu pagarsėjusioje Romos katalikų mokykloje Avinjone, o 1525 m. baigė Montpeljė universitetą ir įgijo medicininį išsilavinimą. 1529 m. pradėjo verstis gydytojo praktika pietinėse Prancūzijos provincijose. Tuo metu jose siautė dažnos maro epidemijos. Nostradamas, nepaisydamas rizikos pats užsikrėsti, slaugė ligonius. 1534 m. vedė, tačiau po trejų metų žmona ir du vaikai užsikrėtė ir mirė nuo maro. Sukrėstas šeimos netekties ir persekiojamas inkvizicijos, Nostradamas leidosi klajoti po Prancūziją ir Italiją, stengdamasis atrasti vaistus nuo šios mirtinos ligos. Po šešerių metų grįžo į Prancūziją ir apsigyveno Salono mieste, vėl vertėsi gydytojo praktika ir atsidėjo vaistų nuo maro studijoms. 1554 m. vedė antrą kartą, žmona jam padovanojo šešis vaikus - tris berniukus ir tris mergaites. Nostradamui sekėsi gydytojo karjera, jis buvo paskirtas Prancūzijos karališkojo teismo gydytoju. Maždaug tuo pat metu ėmėsi pranašavimo, sudarinėjo astrologines prognozes tuomečiam elitui, o 1555 m., būdamas 52 metų, parašė pirmąją savo pranašysčių knygą.

Kaip ir priklauso save gerbiančiam pranašui, Nostradamas mėgo rašyti įmantriais, pompastiškais ir labai miglotais žodžiais, kuriuose daugybė alegorijų ir nutylėjimų. Tipiška jo pranašystė atrodo taip: „Marsas grasina mums karinga jėga, septyniasdešimt kartų jis privers mus pralieti kraują.“ Nebūtina turėti labai lakią vaizduotę, kad tai būtų galima pritaikyti vos ne kiekvienam konfliktui - nuo šeimyninių ginčų iki pasaulinio karo. Nostradamo gerbėjai pateikia dešimtis neva išsipildžiusių jo pranašysčių pavyzdžių. Jis nuspėjęs Henriko II mirtį riterių turnyre, nurodęs egzotišką mirties priežastį (priešininkas sužeidė jį ietimi į akį), išpranašavęs greitą jaunojo karaliaus Pranciškaus II mirtį, jo žmonos Marijos Stiuart nevaisingumą bei jo daug metų trukusį priešiškumą anglų karalienei Elžbietai. Karalius Karlas IX ir jo motina Jekaterina Mediči, labai vertinę šį Nostradamo gebėjimą, kartą specialiai atvyko į Saloną prašyti, kad jis sudarytų jiems asmeninius horoskopus. Už darbą Nostradamui buvo pažadėtas dosnus atlyginimas - du tūkstančiai ekiu. Tačiau pačiam pranašui horoskopų sudarinėjimas nekėlė didelio susidomėjimo. Netikėtai tarp karaliaus palydos jis pastebėjo vienuolikmetį berniuką. Nostradamas įkalbėjo karalių palikti juos vienus. Jis ilgai apžiūrinėjo berniuką, po to aukštiems svečiams pranešė: berniukas taps Prancūzijos karaliumi. Tai skambėjo visiškai neįtikimai: Karlas IX turėjo tris brolius ir visi jie turėjo sūnų. Pranašystė išsipildė.

Metams bėgant Nostradamo vardas apaugo legendomis, pavyzdžiui, jam priskiriamos Spalio revoliucijos, ilgametės Stalino tironijos, „kai vergiška valdys atmosfera po meilės ir laisvės kauke“, pranašystės. Arba „Išlydytu auksu šviečia dangus, stebuklinga ugnis tapo žmonių žudike“, - ar tik nekalbama apie atominę katastrofą? Teigiama, kad Nostradamas numatė įvyksiant abu pasaulinius karus, fašizmo ir komunizmo epochas, netgi Černobylio katastrofą ir daugelį kitų nemalonumų. Ginčijamasi tik dėl rugsėjo 11-osios įvykių – vieni sako, kad ir juos Nostradamas numatęs, kiti tai neigia.

Bent man labiau patinka ne pranašautojai, bet fantastai. Neseniai mirė „2001-ųjų kosminės odisėjos“ autorius, Britų imperijos riteris, JAV fantastų organizacijos didysis meistras, rašytojas, kūrėjas mokslininkas ir didis pranašas Artūras Klarkas. 2000-ųjų gruodžio 31-ąją jis pateikė XXI a. pranašysčių sąrašą, kuris atrodo štai taip: 2009 m. vienoje iš trečiojo pasaulio šalių sprogs bomba, paskui Jungtinės Tautos priims sprendimą sunaikinti branduolinio ginklo atsargas, 2010 m. bus išplėtota visuotinio elektroninio sekimo sistema, kurios tikslas - įveikti nusikalstamumą, bus sukurti nešiojamieji kvantiniai generatoriai, galintys išgauti energiją tiesiog iš vakuumo, 2012 m. atsiras reguliarūs kosminių lėktuvų reisai, 2014 m. orbitoje bus atidaryti kosminiai viešbučiai, 2015 m. bus išmokta išgauti auksą iš kitų metalų, triumfuos alchemija, 2016 m. bus įvesta bendra tarptautinė valiuta, 2020 m. dirbtinis intelektas prilygs žmogiškajam, Žemėje vienu metu egzistuos dvi proto formos, bet viena iš jų tobulės greičiau, 2021 m. žmonės išsilaipins Marse, 2023 m. bus klonuoti dinozaurai, mažieji bus laikomi kaip naminiai gyvūnai, 2025 m. bus atrasta jutimo organų veiklos sistema, išradimas leis pakeisti akis, nosį ir odą funkcionalesniais dirbtiniais organais, 2036 m. Kinija pralenks JAV pagal bendrąjį vidaus produktą, 2040 m. bus išmokta kurti visų medžiagų ir daiktų molekulių pakaitalus: iš gatvės purvo bus galima gaminti maisto produktus, drabužius, deimantus, pramonė ir žemės ūkis taps nereikalingi, žmonija atsidės menams, lavinimuisi ir pramogoms, 2045 m. bus sukurtas vadinamojo uždaro ciklo būstas, galintis visiškai apsirūpinti energijos ištekliais ir perdirbti atliekas, 2050 m. bus pradėta masiškai taikyti krionizacija - užšaldymas, kuriam ryšis vis daugiau žmonių, norinčių priartėti prie nemirtingumo ir savo akimis pamatyti ateitį, 2051 m. Mėnulyje bus pradėtos kurti gyvenvietės pensininkams, kuriems gydytojai patars gyventi nedidelės gravitacijos sąlygomis, 2090 m. prasidės ledynmetis, žmonija ims intensyviai deginti kurą, kad sukurtų šiltnamio efektą, 2095 m. bus sukurti aparatai, judantys šviesai artimu greičiu.

Jei Mikalda tiesiai šviesiai pranašauja pasaulio pabaigą, Nostradamas, nors ir kalba apie įvairiausius kataklizmus, pabrėžia ir dalies žmonių išlikimą, tai Artūras Klarkas – amžinas optimistas.

Lietuvoje gyvenimas slenka maždaug normalia vaga, tad lietuviai apie pasaulio pabaigą pakalba, bet tuo viskas ir baigiasi. Pranašų lietuviai pernelyg nevertina. Geriau pagalvojus, horoskopus galima susikurti ir patiems. Ar kiekvienas mūsų nesukurtume, pavyzdžiui, štai tokio trumpo savaitės horoskopo: „Įvykių kupina savaitė. Rinkitės tai, kas svarbiausia, nes visur vis vien nespėsite. Užmirškite nemalonumus“? Kartais horoskopai pateikia gražių ir vertingų patarimų: „Savaitgalį geriausia praleisti linksmų draugų kompanijoje.“ Pažįstama ponia pasakojo, jog būrėja jai išpranašavusi laimingą gyvenimą, tik įspėjusi, kad tame gyvenimo kelyje jai teks įveikti kažkokią kliūtį ir, jeigu ji ją įveiks, toliau vėl viskas seksis. Paprasta ir aišku: gyvenimas žlunga - kliūtis neįveikta, sekasi – nugalėta.

Užtikau apklausą, kurios respondentai pripažino, kad per pastaruosius 20 metų patys nesėkmingiausi Lietuvai buvo 2009 ir 1999 metai. Ko tikimasi iš 2011-ųjų, kurie jau įpusėjo? Penktadalis gyventojų mano, kad šie metai bus geresni mūsų šaliai, o šiek tiek daugiau nei trečdalis tikisi tokių pat kaip ir praėjusieji. Per paskutiniąsias Kalėdų ir Naujųjų metų šventes dovanoms žmonės išleido daugiau nei prieš metus, atitinkamai 185 ir 177 litus. Vis dėlto nuo 2007-ųjų pabaigos, kai pradėjo jaustis sunkmečio nuotaikos, ši suma sumažėjo vidutiniškai 61 litu.

Bet apie linksmesnius dalykus. Negirdėjau pranašystės, kuri teigtų, kad bučiniai neneša laimės ir nepranašauja gerų bei šviesių santykių. O juk būtent liepą, 6-ąją šio mėnesio dieną buvo Bučinių šventė. Nėra žinoma, kada tiksliai atsirado bučinys. Nėra jo išradėjo. Tačiau aišku, kad dabar bučinys yra kultūros reiškinys. Besibučiuojančius žmones matome filmuose, gatvėje. Bučiuojamasi išvykstant, parvykus, sveikinantis, sveikinant su kokia švente ir t. t. Taip formuojasi stereotipas, kad tam tikru metu turime bučiuotis. Meilę galima išreikšti anaiptol nebūtinai bučiniu, bet kitomis glamonėmis, tačiau mūsų visuomenėje šį jausmą pirmiausia reiškia bučinys: „Pakelk taurelę, priglausk prie lūpų, kaimyną pabučiuok!“ Pakapsčiau faktų iš bučinių istorijos. Pirmąjį bučinį ekrane išvydome 1896 m. tarp Mei Irvin ir Džono Rėjaus 30 sekundžių Tomo Edisono filme „Bučinys“, daugiausia bučinių užfiksuota kino filme „Don Žuanas“ (1926 m.) – 191, ilgiausią bučinį sugebėjo pateikti Džeinė Vaimer ir Redžis Tumis - filme „Dabar tu armijoj“ (1940 m.) jie bučiavosi 3 minutes ir 5 sekundes. Įžymių bučinių kategorijai priskiriami Kazanovos bučiniai, Judo bučinys, Drakulos bučinys, Džeimso Bondo bučiniai, Merlin Monro oro bučiniai. Bučinių rekordas: amerikietis А. Volframas 1990 m. rugsėjo 15 d. Minesotoje festivalio metu per 8 val. pabučiavo 8001 žmogų.

Ko palinkėti teksto pabaigai? Dažniau bučiuokitės ir kiekvienoje pranašystėje ieškokite teigiamų pramatymų. Štai sakote, esate neturtingas. O tai todėl, kad prietaras byloja, jog pinigus visada reikia imti tik kaire ranka, o atiduoti tik dešine. Ar šitaip elgėtės? O dviem moterim vienu metu žiūrėti į tą patį veidrodį nepatartina. Jos gali įsimylėti tą patį vyriškį, bet svarbiausia - vienas veidrodis yra skirtas vienai moteriai, kitaip nebūna. Tiesa, svarbiausia, kalbant apie horoskopus ir ateities pranašystes verta nepamiršti, jog gyvenime reikia nepamiršti senos tiesos - ateitis pridengta nuo žmogaus akių. Nors, žinokite, jeigu po dviejų šaltų ir lietingų dienų sušilo oras ir šviečia ryški saulė – sulaukėte pirmadienio. Bet šiandien – penktadienis. Tuo ir pasidžiaukime.

 

Į viršų