Ričardas JAKUTIS

Šiandien trijų 11-tukų diena (11 metai, 11 mėnuo, 11 diena) ir dar penktadienis, o už lango švies pilnatis. Be to, šiandien 15-oji Mėnulio kalendoriaus diena, kuriai priskiriamas gyvatės simbolis. Astrologai teigia, jog Gyvatės dieną sustiprėja emocijos, instinktai ima viršų (per pilnatį Saulė ir Mėnulis yra išsidėstę vienas priešais kitą, o dangaus kūnams esant šioje padėtyje sustiprėja emocijos, padidėja jautrumas, jaučiamas dvasinis išsekimas). Nuo senų laikų 11 buvo laikomas nuodėmės, nesaikingumo ir ištvirkimo skaičiumi, nes jis vienu viršija Dešimties Dievo įsakymų skaičių.

Tad kada jei ne šiandien rašyti tekstą apie astrologiją. Sako, knygynuose daugiau perkama įvairių astrologinių ir pranašysčių knygų. Perkamos visos knygos, kuriose yra pamokymų, kaip išgyventi. Tiesa, jos perkamos ne tik pas mus - ir Vakarų pasaulyje. Netekę darbo ar pajamų, sunkmečiu griūvant verslui, žmonės dažniau paguodos ieško pas astrologus, būrėjus ar bioenergetikus. Ištikus krizei pagausėja ir gelbėtojų. Įdomu, kad padaugėjo stojančiųjų į astrologų kursus. Seniesiems astrologams gerai – ne tik patys pranašauja, bet ir kitus moko. Štai spaudoje užtikau skelbimų apie savaitgaliais vykstančius astrologų ruošimo kursus, kurie trunka 10 mėnesių, kaina - 2,5 tūkst. litų. Verta mokytis, nes vieno horoskopo sudarymas pas astrologus, sako, kainuoja nuo 100 iki net 500 litų. Ir skaičiuoti nereikia, kad išleisti mokslui pinigai žaibiškai atsipirks.

Kokia seniausia profesija? Sakote, žinote. O gal vis dėlto klystate? Labai realu, kad tai gali būti ir astrologija. Na, jei ne pati seniausia, tai bent viena iš seniausių. Šumerų rašytiniuose šaltiniuose aptinkama, jog apie 4000 m. prieš mūsų erą astrologija buvo susiformavusi. Istoriniai šaltiniai teigia, kad 1800 m. prieš mūsų erą pasirodė pirmasis žvaigždžių sąrašas, 652 m. pr. m. e. – anksčiausiai išlikęs astrologinis dienoraštis, na, o 432 m. pr. m. e. buvo užfiksuotas pirmasis žinomas zodiako ženklų panaudojimas. Taigi akivaizdu, jog astrologijos mokslas - itin senas, astrologinėms tiesoms – galybė metų. Šis mokslas plėtėsi ir kito, vis kitoms kartoms aiškinantis naujus dalykus.

Ką dabar žmonės nori dažniausiai išgirsti iš astrologų? Astrologai teigia, kad seniau daugumą jų klientų domindavo širdies reikalai, o dabar dažniau klausiama, kaip išvengti rūpesčių dėl tolesnės veiklos ar neprarasti darbo vietos. Kodėl daugelis nekantraudami laukia astrologinių prognozių naujame laikraščio ar žurnalo numeryje? Girdėjau netikėtą atsakymą – todėl, kad astrologinės prognozės ar pranašystės pasitvirtina. Taip atsitinka todėl, kad jos yra miglotos, bendro pobūdžio ir bet kas jas sau gali pritaikyti. Štai dar prieškarinėje pranašysčių knygelėje radau tokius aiškinimus: „Jūs mėgstate šiokias tokias įvairoves gyvenime, tam tikrą permainų laipsnį ir imate nuobodžiauti, jei jus slopina įvairiais suvaržymais ir griežtomis taisyklėmis.“ O štai ne vienam gal girdėta istorija, kaip 1960 metais vienas prancūzų psichologas laikraščiuose išspausdino reklamą, kad teikia astrologo paslaugas. Gavęs šimtus užsakymų savo klientams išsiuntė tą patį horoskopą, sudarytą iš nekonkrečių frazių. Ir ką gi – daugiau nei pora šimtų klientų atsiuntė jam dėkingumo laiškus už stebėtinai tikslų, meistriškai paruoštą horoskopą...

Iš astrologinių prielaidų gali sekti bet kas. Tiek tiesa, tiek netiesa. Iš esmės – niekas. Ar pastebėjote didžiulius nesutapimus tarp vienos ar kitos astrologinės prognozės, sudarytos pagal tą pačią datą? Todėl jokio skirtumo, ar horoskopas bus sudarytas kruopščiai braižant kosmogramas, ar tiesiog „nukabintas nuo lubų“. Vis vien jis dalį perskaičiusiųjų nustebins pataikymu „kaip pirštu į akį“, daliai pasirodys, kad nepataikyta, ar kad pataikyta iš dalies. Aptakios šio literatūrinio žanro frazės, nugludintos per tūkstantmetę istoriją, dar geriau už Bibliją pasiduoda plataus masto interpretacijoms. Ką įdėsi – tą ir rasi, kitaip sakant. Bet jeigu yra žmonių, kuriems to reikia – tegul tie horoskopai egzistuoja. Astrologas, kaip ir juokdarys, visais laikais buvo būtinas rūmų atributas. Astrologija – pramogų rūšis. „Nepataikiusių“ pranašų, kaip ir kitų šarlatanų atveju, vartotojų teisių apsaugos tarnyba niekuo negalės pagelbėti. Kaltinti astrologą už nekokybiškai suteiktą „paslaugą“ tolygu kaltinti nusidainavusią ir klausytojus nuvylusią popdainininkę.

Iš tiesų – kol „vartotojas“ į horoskopą žiūri kaip į dienos anekdotą ar sentenciją, tol jokio kriminalo nėra. Nėra apgaviko, nėra aukos - yra tik prasta dainininkė ir prastai išlavintą ausį turintis klausytojas. Kriminalas prasideda, kai „vartotojas“ į horoskopą pradeda žiūrėti rimtai. Kaip į gyvenimo kelrodį, šiaudą, už kurio baigtinė būtybė bando griebtis egzistencinio siaubo (kuris gali ištikti ir elementariose apsisprendimo situacijose, ir nelaimių, grėsmių atveju) akivaizdoje. Galima tik įsivaizduoti, kokios pasekmės gresia žmogui, pasirinkus ar palikus gyvenimo partnerį, pasiryžus pakeisti darbą ar investuoti vadovaujantis horoskopu - tai yra, ne įsigilinus į tikras aplinkybes ar pasitarus su atitinkamų sričių specialistais ir padarius išvadas, o „bet kaip“. Nes, kaip minėjome, pagal logiką iš klaidingų prielaidų seka bet kas. Ar astrologai atsakingi už suluošintus gyvenimus? Ne. Juk iš juokdario atsakomybės nereikalaujama.

Nors štai draugas parodė iš kažkur išsikirpęs vieną sveikatos horoskopą - aiškino, kad visiems jis tinka. Keista, tiko ir man. Todėl jį pateikiu ir jums.

Avinai dažnai skundžiasi galvos skausmais, jiems būdinga galvos smegenų aterosklerozė, be to, jie dažniau nei kiti patiria traumų. Jaučiams lemta sirgti gerklės ligomis. Dvyniai paprastai būna silpnų nervų, dažnai serga bronchų ligomis. Vėžiai labai emocionalūs, nervingi, linkę į depresiją, be to, dažniau už kitus skundžiasi virškinimo sutrikimais, serga gastritu, opalige. Liūtai skundžiasi širdimi ir turi silpnoką stuburą. Mergeles kamuoja nervų sutrikimai ir žarnyno ligos. Svarstyklės linkusios sirgti odos ir inkstų ligomis. Skorpionus kamuoja infekcijos (ypač šlapimo bei lytinės sistemos), jie dažnai patiria traumų. Šauliai paprastai būna sveikesni už kitų ženklų atstovus, tačiau leidžia sau persivalgyti. Ožiaragiai, atvirkščiai, silpni ir liguisti, juos dažniau nei kitus kamuoja radikulitas, osteochondrozė, tačiau būtent tarp jų daugiausia ilgaamžių. Vandeniai linkę sirgti „keistomis“ ligomis (nežinia kodėl išsivystančiomis ir nežinia nuo ko išnykstančiomis), jiems dažnai lūžta kulkšnys, išsiplečia venos. Žuvys „amžinai“ serga virusinėmis kvėpavimo takų ligomis ir įvairiomis infekcijomis. Negana to, buvo aiškinama, kad zodiakas ne tik lemia tam tikras ligas, bet ir sąlygoja jų eigą, pavyzdžiui, gimusieji po Vandens ženklais (Vėžys, Skorpionas, Žuvys) astrologų vertinami kaip flegmatiški žmonės, todėl paprastai serga ilgai ir vangiai. Ugnies ženklams (Avinas, Liūtas, Šaulys) - veržliems, karštakošiams - ligos išsivysto staiga, pasireiškia audringai ir greitai praeina. Melancholiškiems Žemės ženklams (Jautis, Mergelė, Ožiaragis) nuo mažens lemta būti liguistiems, tačiau metams bėgant jų sveikata vis gerėja. Žvalūs ir judrūs Oro ženklai (Dvynys, Svarstyklės, Vandenis) paprastai serga lengvai, be komplikacijų.

Tiko ir jums? Štai kur tas horoskopų universalumas.

Gal prieš dešimt metų draugai Vilniuje nutempė į prancūzų astrologo Šarlio Ridu paskaitą. Įsiminiau, pavyzdžiui, ką prelegentas kalbėjo apie islamo reikalus. O jis dėstė, kad nuo 1989 m. prasidėjo trečiasis islamo plėtros etapas. Pirmasis vyko VII a., po pranašo Muhamado mirties, jį ženklino didžiuliai arabų užkariavimai. Antrąjį europiečiai pajuto XV-XVII a. Trečiasis, girdi, bus toks pat ilgas ir stiprus. Savo paskaitoje svečias taip pat apibūdino spalvingą Prancūzijos astrologijos panoramą, pasakojo apie tyrimus, kurie esą stebina savo išmone, jiems pasitelkiami didžiuliai duomenų masyvai, taikomi statistikos metodai, antai buvo ištirti 6 mln. santuokos registracijos įrašų ir sužinota, kad sutuoktinių, kurių gimimo dienos sutampa, yra gerokai daugiau, nei turėtų būti pagal tikimybių teoriją. „Saulė zodiake ieško panašios Saulės“, - komentavo šį reiškinį Šarlis Ridu. Jo lūpose astrologija yra ne tik rimta, bet ir žavi.

Skaičiau, kad Lenkijoje 2010 metais už ezoterines paslaugas buvo surinkta 1,90 milijardas zlotų (apie 1,66 milijardo litų). Įdomu, kiek Lietuvoje? Nors, anot lenkų mokslininkų, jei žmogus galėtų nuspėti ateitį ir matyti praeitį, tautos atminties institutui nereikėtų tiek istorikų ir nurimtų ginčai, kas buvo saugumo agentas, o kas - ne.

Viena mūsų televizijų net pradėjo transliuoti laidą „Ekstrasensų mūšis“ (rusų, o ir kitų šalių televizijos tokias laidas irgi kuria). Ir nors joje vedėjas bandė įteigti, kad laidoje dalyvaujantys ekstrasensai tuoj atskirs, kas yra kas, praneš stulbinančių ir siaubingų dalykų, nieko nesulaukdavai, tik išvysdavai tų vadinamųjų ekstrasensų bejėgiškumą ar tiesiog bandymus spėti – gal pasiseks. Įtariu, kad norėdami išlaikyti žiūrimumo reitingus, laidos rengėjai griebdavosi gudrybių, ką, tiesą sakant, televizijos jau įprato daryti - suvaidinti, kad susirinkę ekstrasensai atspėja, kas kur padėta, paslėpta, teisingai pranašauja ir t. t. Laidų apie įvairius mistinius reiškinius, burtus, stebuklus, regėjimus populiarumas, mano galva, liudija apie nesveiką suaugusiųjų polinkį, žmogaus vystymosi sutrikimus ir jo raidos patologiją. Visi pastebėjome, kad norėdamas pakliūti į televiziją turi arba ką nors pavogti, arba nužudyti, o jeigu principai neleidžia, yra išeitis – nusišnekėti.

Nustebino neseniai perskaityta žinia, jog įtakinga tarptautinė astronomų grupė pareikalavo kardinaliai reformuoti tradicinį dangaus sferos dalijimą ir įvesti papildomą 13-ąjį zodiako ženklą, kurį siūloma pavadinti Gyvatnešiu, kaip ir to paties vardo žvaigždyną. Aiškinama, kad per šimtmečius pasikeitė Žemės judėjimo orbita ir Saulė per metus aplanko jau daugiau nei 12 žvaigždynų. Naujasis ženklas įsiterptų tarp Skorpiono ir Šaulio ir būtų skirtas tiems, kurie gimė tarp lapkričio 30-osios ir gruodžio 17-osios. Be to, sumažėtų dienų skaičius kitiems ženklams, o daliai žmonių pasikeistų dangaus globėjai. Naujieji zodiako ženklai turėtų būti tokie:

Ožiaragis: sausio 20 d. - vasario 16 d.

Vandenis: vasario 16 d.- kovo 11 d.

Žuvys: kovo 11 d. - balandžio 18 d.

Avinas: balandžio 18 d. - gegužės 13 d.

Jautis: gegužės 13 - birželio 21 d.

Dvyniai: birželio 21 - liepos 20 d.

Vėžys: liepos 20 d. - rugpjūčio 10 d.

Liūtas: rugpjūčio 10 - rugsėjo 16 d.

Mergelė: rugsėjo 16 d. - spalio 30 d.

Svarstyklės: spalio 30 d. - lapkričio 23 d.

Skorpionas: lapkričio 23 d. - lapkričio 29 d.

Gyvatnešis: lapkričio 29 d. - gruodžio 17 d.

Šaulys: gruodžio 17 - sausio 20 d.

Jei 13-ojo zodiako ženklo tema bus plačiau eskaluojama, tai gali sukelti horoskopais tikinčių žmonių paniką, nes nemaža jų dalis yra itin susitapatinę su „savo“ zodiako ženklu, o kai kurie zodiako ženklų simbolikas yra išsitatuiravę ant savo kūno. Nejau šitiek metų jie tikėjo klaidingu horoskopu? Ir kurio gi horoskopo ženklo – senojo ar naujojo – prognozėmis teks vadovautis po tokio pasikeitimo? Nors labiausiai viską gali pakeisti, jeigu bus nuspręsta, kad horoskopo ženklą suteikia ne gimimo, o pradėjimo data. Be to, dar reikia žinoti vietą, kur buvai pradėtas. Taigi ar negali būti taip, kad laikydamas savo gimimo dienos zodiako ženklą tikrai savu, žmogus gyvena svetimu horoskopu.

Ir vis dėlto ekonomikos sunkmečiu tuštėjant gyventojų piniginėms ir vyraujant pesimistinei nuotaikai įvairūs būrėjai, astrologai ar kitokio plauko šamanai itin suaktyvėja (prasideda vaivų, palmyrų, nijolių, angelių metas). Galbūt natūralu, kad bėdų spaudžiamas žmogus vis labiau tikisi stebuklo, mažiau pasikliauja savo jėgomis ir viliasi, kad žvaigždės jam parodys tikrąjį kelią. Net mobiliųjų telefonų operatoriai siūlo už tam tikrą mokestį susikurti „asmeninį“ horoskopą.

Logiška, kad visi astrologai vieningai pranašauja, jog teks dar labiau susiveržti diržą, sveikatos apsaugos, nei švietimo sistema nesulauks geresnių laikų, metų pabaigoje jausimės niūriai, reikės nemažai pastangų, kad išlaikytume optimizmą, tikėjimą. Žodžiu, dabartinį laikmetį astrologai pranašauja itin įtemptą, o norint prisivilioti sėkmę esą reikia nepamiršti, kad likimas šypsosi tik gražios sielos, aktyvioms ir iniciatyvioms asmenybėms, savarankiškiems, stipriems žmonėms. Tą patį pranašaučiau ir aš. Atrodo, nesunku būti pranašu.

Astrologai, pranašai ir būrėjai sako, jog jau 2008 metais įspėję apie dideles permainas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, apie finansinę krizę, gamtos kataklizmus, ypač blogą kriminogeninę situaciją, raginę gyventi taupiai, neplėsti verslo, neprisiimti didelių finansinių įsipareigojimų. Tačiau niekas jų neklausė. O reikėjo įsiklausyti, nežiūrėti į tas prognozes skeptiškai ir keisti mąstymą bei atsigręžti į dvasines vertybes. Todėl keista neseniai spaudoje regėta žinutė, jog viena astrologė kremtasi paėmusi kreditą būstui ir nebepajėgianti jo grąžinti. Kartą kavinukėje gurkšnodamas kavą gan neigiamas savo mintis apie astrologiją išdėsčiau vienai astrologei. Ji taip supyko, kad tėškė ant stalo du litus už savo kavą ir lėkte išlėkė iš kavinės. Prieš tai ji gyrėsi, kad viską žinanti ir viską pramatanti, o net nežinojo, kad kava toje kavinėje kainuoja tris litus, tad man teko litą už ją pridėti.

Ar horoskopai skatina ką nors gyvenime keisti? Septynis kartus ištekėjusios garsios aktorės žurnalistai paklausė, ar, jei būtų galima kartoti gyvenimą, ji ir vėl tekėtų už tų pačių vyrų. Aktorė atsakė, jog taip, bet tik kita eilės tvarka.

Bet nejau nieko negalima tikėtis iš astrologo? Galima. Pavyzdžiui, pokalbio, na, kaip su psichologu ar psichoanalitiku, tiesa, už pinigus. Daugiau mokėsi – prognozė bus geresnė. Beje, įsiminė istorija, kaip nerekomenduojama kliautis astrologų prognozėmis priimant į firmą naują darbuotoją ar tvarkant panašius reikalus. Jau geriau paprašyti rekomendacijų ir diplomo. Ne viena firma srebia košę, kurios iki valios privirė nerūpestinga reklamos vadybininkė, rekomenduota garsios astrologės! Gyvenime reikia žinoti seną tiesą - ateitis pridengta nuo žmogaus akių.

Sakoma, kad gyvenime amžini tik horoskopai. O kas dar be jų? Prancūzai, pavyzdžiui, juokauja, jog tai – Paryžius. Net yra anekdotas-klausimas, kuris, beje, labai patinka moterims: „Kuo skiriasi vyras nuo Paryžiaus?“ Atsakymas: „Paryžius visada Paryžius.“

Eina astrologė Vaiva šaligatviu. Ir staiga – kad spirs jai kažkas į užpakalį! Kas? Nespėjo pamatyt. Ramiai atsisėda. Išsitraukia savo kalendorių. Viskas aišku – Mėnulis Skorpione!

O ar 11 tikrai jau toks nelaimingas skaičius? Sako, susituokęs šiandien, ypač jei dar 11 val., būsi laimingas. Manau, kad tie, kurie šį tekstą skaitys besibaigiant 11-ai dienai, tai yra penktadienio vakare arba šeštadienį, linksmai tars: „Gera diena buvo!“

Į viršų