Lietuvoje susirgusių COVID-19 skaičius peršoko pustrečio šimto, 4 asmenys mirė, užfiksuota sergančių vaikų. Pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl epidemiologinės situacijos Ukmergėje ir Biržuose.

Nuo kovo 24 d. įsigaliojo sprendimas visus iš užsienio grįžusius piliečius karantinuoti savivaldybių paskirtose patalpose. Tai sukėlė dalies žmonių pasipiktinimą, naktį viename Vilniaus viešbutyje įvyko muštynės, kuriose sužalotas žmogus. Priverstinio karantinavimo tvarką kritikuoja kai kurie politikai.

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Aurelijus Veryga trečiadienį per nuotolinę spaudos konferenciją  kreipėsi į visus Lietuvos žmones: „Turbūt pirmą kartą nuo COVID-19 sukeltos krizės nebeužtenka epidemiologinių ir medicininių žinių, politinės valios priimti sprendimus. Laiko nepakankamai, todėl negalime panaudoti tradicinių demokratinių elementų, tokių kaip referendumas. Šis virusas į Lietuvą atkeliavo taip pat, kaip ir į kitas šalis, kartu su parvykusiais. Esu nepaprastosios padėties priešininkas, nes manau, kad  Lietuva ir jos piliečiai nenusipelnė visų nepaprastosios padėties baisumų. Tačiau Europos šalys, kuriose liga labai išplito, jau svarsto, nuo kokio amžiaus pacientai, užsikrėtę koronavirusu ir patekę į Intensyvios terapijos skyrius, nebus intubuojami. Ir tas amžius tikrai ne 80 metų. Svarstoma, ar gelbėti 60–65 metų amžiaus susirgusius koronavirusu gyventojus. Pagalvokime apie praradimų kainą“, – kalbėjo A. Veryga ir paaiškino, kodėl grįžusiems į Lietuvą žmonėms būtina 14 dienų izoliacija.

„Visuomet, kai iškildavo mirtinas pavojus, sugebėdavome susitelkti ir išgyventi. Pasitarkime, ką daryti: ar aukosime kai kurių žmonių teises, ar rinksimės natūralią atranką, kurios egzistavimą mokslo ir medicinos pažanga buvo atitolinusi? Dabar kaip niekad reikalingas susitelkimas, ramybė ir tikėjimas, kad galime įveikti koronaviruso plitimą, – kalbėjo ministras. – Turime apsispręsti, kaip elgsimės, matyt, tai bus tam tikras lūžio momentas, ar suvaldysime situaciją, ar ne. Yra du keliai, kaip spręsti koronaviruso krizę: vienas jų – griežtas karantino sąlygų laikymasis.“

Ministras prisipažino padaręs klaidų: „Nesu neklystantis, galbūt padariau klaidų, dėl to atsiprašau.“ Pasak  A. Verygos, nė viena šalis tokio protrūkio nesitikėjo, tad kai kuriuos dalykus, jeigu galėtų ir žinotų, kaip viskas bus, darytų kitaip. Ministras pasakė, kad karantinas bus pratęstas dar dviem savaitėms, svarstys dėl lankstesnių  karantinavimo sąlygų šeimoms su mažais vaikais ir besilaukiančioms moterims. Tyrimų apimtys plečiamos, veikia visi mobilūs tyrimo punktai. Reagentų pakanka, apsaugos priemonių siuntos jau pakeliui į Lietuvą.

Į viršų