Šiaulių miesto savivaldybė susirūpino neseniai pasodintų medelių likimu. Iškeltas klausimas, kaip per žiemą sodinukus išlaikyti sveikus. Miesto valdžios atstovai prašo, kad šiuo klausimu šiauliečiai būtų aktyvūs ir teiktų savo idėjas.

Atviri naujoms idėjoms
„Norėdami, kad medeliai kuo saugiau peržiemotų ir pavasarį būtų gajesni, teiraujamės jūsų, ką šiuo atveju būtų galima padaryti“, – į šiauliečius kreipiasi Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

Savivaldybė vieną idėją jau turi – siūlo medelius apjuosti medžių drožlių plokšte. Šią savaitę savo idėją pateiks ir Šiaulių profesinio rengimo centras. Taip pat siūlymą, kaip medelius būtų galima apsaugoti plastiku, pateiks iniciatyvus šiaulietis.

„Įvertinsime visas pasiūlytas idėjas ir atrinksime tą, kuri labiausiai atitiks kokybės ir ekonominio naudingumo sąlygas“, – sako administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Iš viso planuojama apsaugoti apie 200 Tilžės gatvėje ir Aušros alėjoje pasodintų medelių.

Medelių likimas neaiškus
Apie tai turi ką pasakyti ir Prisikėlimo aikštės projekto autorius architektas Vytenis Rudokas. Jis pripažįsta, kad prie Šiaulių valstybinės kolegijos pasodinti medeliai priversti augti esant kenksmingoms sąlygoms. Anot jo, kitaip ir negali būti, nes jie žaliuoja ne parke ar miške, bet mieste.

„Tiesiai šviesiai pasakysiu, kad mes padarėme daug nusižengimų. Pasodinome medelius tiesiai ant vandentiekių trasų, todėl kai reikės jas remontuoti, medeliai bus išimti“, – atvirauja architektas.

Anot jo, neįmanoma gatvėje normaliai pasodinti medžio, jeigu nėra pakankamai žemės ir erdvės, ypač kai mieste visur pilna požeminių komunikacijų.

„Situacija dviprasmiška ir tos aistros, kurios vyksta viešoje erdvėje, yra nepamatuotos, aš jas paprasčiausiai vadinu emocijomis“, – komentuoja V. Rudokas.

Svarbu ir estetika
Vis dėlto jis sutinka, kad naujus sodinukus reikia kažkaip apsaugoti, bent jau nuo žiemą gatvėse barstomos druskos: „Nesu visiškai tikras, kad tą įmanoma padaryti 100 proc., bet turbūt kažkokį technologinį ir estetinį sprendimą tikrai galime atsirasti.“

Architekto teigimu, apsaugą būtų įmanoma pagaminti tiek iš plastiko, tiek metalo, čia klausimas, kiek Savivaldybė pati pasiryžusi į tai investuoti. Be to, iš plastiko pagaminta apsauga atrodytų gražiau nei iš medžių drožlių plokštės.

„Svarbiausia, kad tai nebūtų kažkokia banali dėžė, bet estetinis dizaino elementas. Užtektų nelygiagretų viršų padaryti ir jau būtų kažkoks efektas“, – sako pašnekovas.

Į viršų