Po ilgų diskusijų, atsikalbinėjimų ir savų interpretacijų pagaliau žinoma, kiek kainuos Šiauliuose pasodinti vieną medį. Šiaulių miesto savivaldybės atstovai dar kartą patikino, kad brangių medelių niekas sodinti neketina.

Paneigė kalbas apie brangius medžius
Primename, kad viešoje erdvėje buvo pasirodžiusi informacija, esą vieno naujo medelio P. Višinskio gatvės atkarpoje tarp Vytauto ir Stoties gatvių pasodinimas kainuos 1 tūkst. 600 Eur. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis tokius samprotavimus paneigė.

Direktoriaus aiškinimu, P. Višinskio gatvės atkarpoje sodinamų medžių ir krūmų bus 101-as, jų sodinimo darbų vertė kartu su dekoratyviniais želdiniais – 162 506,03 Eur. Į paminėtą kainą įeina 101 medžio (67 raudonieji klevai, 18 mažalapių liepų, 15 dekoratyvinių obelų, 1 klevas) sodinimas, 13 medelių persodinimas, 494 krūmų sodinimas (192 lanksvos, 244 stefanandros, 58 kukmedžiai), 979,8 kv. m želdyno ploto įrengimas, 3856,1 kv. m vejos įrengimas.
Didžiajai miesto visuomenės daliai panorus sužinoti tikslesnę informaciją, direktoriaus buvo paprašyta atskleisti, kiek kainuos vienas sodinukas.

Atskleidė vieno sodinuko kainą
Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus darbuotojai tą sumą apskaičiavo. Paaiškėjo, kad P. Višinskio gatvės ir P. Višinskio skvero sutvarkymo projekte numatyta pasodinti 101 medį, bendra kaina – 10187,24 Eur. Sodinami skirtingi medžiai, todėl ir sodinukų kainos yra skirtingos (sodinuko kamieno apimtis 10-14 cm). Vidutinė vieno sodinuko kaina – 100,86 Eur. Rangovo konkursas dar neįvykęs, todėl reali kaina nuo projektinės gali skirtis.

Vilniaus pėsčiųjų gatvės bulvaro ir amfiteatro rangos sutartyje pirkta viena bendra darbų kaina, tačiau rangovo pateiktuose žiniaraščiuose nurodyta taip: ,,žemės darbai (naujų medžių sodinimas) ,,lapuočių medžių-sodinukų sodinimas“. Sodinama 285 vnt. Viso kaina – 114 156,63 Eur. Vienas didelis sodinukas – 400,54 Eur (sodinuko kamieno apimtis 1 m aukštyje –  30-35 cm).

Aušros al. ir jos aplinkos sutvarkymo rangos sutartyje: projekte pirkta bendra viena projekto įgyvendinimo rangos kaina. Detaliose sąmatose skaičiuojama,  kad vieno sodinuko vidutinė kaina neviršija 100 Eur (sodinuko  kamieno apimtis 10-14 cm).

Panoro keisti temą
Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius komentavo, kad visam šiam reikalui suteikta per daug reikšmės. Anot jo, tai hipotetiniai, jokios reikšmės neturintys pasvarstymai. Pavyzdžiui, P. Višinskio gatvės ir P. Višinskio skvero sutvarkymo projekte neįvyko antrasis rangovo konkursas. Tai reiškia, kad čia apie sodinukų kainas šiuo metu net nekalbos negali būti.

„Ką reiškia pateikti sodinuko kainą, kai sodinukas sodinukui yra nelygus: klevas, ąžuolas, obelis – tai tas pats sodinukas ar ne tas pats? Paprašėte išvesti bendrą kainą, tai mes ją pateikėme, bet ką tai keičia?“ – kalbėjo D. Griškevičius.

Į viršų