Rugsėjo pradžioje šiauliečiai triukšmingai švęs savo miesto gimtadienį. Miesto šventės „Šiaulių dienos 783“ metu iškiliausiems šiauliečiams ar kitur gyvenantiems miestui nusipelniusiems žmonėms bus suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas. Šiemet gražų Šiaulių miesto garbės piliečių būrį papildys jau keturiasdešimt antras taip pagerbtas žmogus.

Pateiktos dvi kandidatūros
Praėjusiais metais Šiaulių miesto garbės piliečio vardas suteiktas Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentui, AB „Neaustinių medžiagų fabrikas“ generaliniam direktoriui Stanislovui Grušui.

Garbės piliečio vardo suteikimo komisijai šiemet pateiktos šios kandidatūros: Viktorija Miškūnaitė, operos solistė; Regina Vaišnorienė, muzikos pedagogė, kanklininkė, kolektyvų vadovė, dirigentė.

Iki rugpjūčio 28 d. miesto bendruomenės nariai Garbės piliečio vardo suteikimo komisijai gali teikti atsiliepimus apie pateiktas kandidatūras.

Viktorija Miškūnaitė
Operos solistę V. Miškūnaitę Šiaulių miesto garbės piliečio vardui suteikti pasiūlė Šiaulių koncertinė įstaiga „Saulė“. Šį teikimą savo rekomendacijomis parėmė Šiaulių 1-oji muzikos mokykla ir „Dagilėlio“ dainavimo mokykla.

36 metų Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dainininkė yra gimusi Šiauliuose ir čia gavusi pagrindus savo solinei karjerai. Ji baigė Šiaulių 1-ąją muzikos mokyklą, iš pradžių mokėsi fortepijono specialybės, po to perėjo į chorinį dainavimą. Baigusi vidurinę draugų raginama įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir ten studijavo 8 metus. Sėkmingos vokalistės veikla 2016 metais įvertinta „Auksiniu scenos kryžiumi“.

V. Miškūnaitė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad dėl iškeltos kandidatūros yra maloniai nustebinta: „Man tikrai smagu, kad mano pastangos, energija, geros mintys, linkėjimai neliko nepastebėti, gera žinoti, kad esu vertinama.“

Solistė atviravo, kad Šiauliams jaučia labai šiltus jausmus: „Man labai gera matyti, kaip Šiauliai atsinaujina, atsigauna, įgauna sveiką pagreitį. Aš iš kultūrinės pusės labai noriu miestą palaikyti, paskatinti, kad jis dar labiau skleistųsi. Taip pat turiu svajonę Šiauliuose pastatyti mažutį operos teatrą, sujungtą kartu su filharmonija. Tai būtų stiprus Šiaurės Lietuvos kultūrinis centras. Tą svajonę ne tik manifestuoju, bet ir galvoju, planuoju kaip pritraukti lėšų, kaip sukurti kažkokį poreikį, nes kai atsiranda poreikis, atsiranda ir galimybių.“

Regina Vaišnorienė
Muzikos pedagogės, kanklininkės, kolektyvų vadovės, dirigentės Reginos Vaišnorienės kandidatūrą teikė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija. Šiai kandidatūrai rekomendacijas pateikė Šventojo Kazimiero ordino Šiaulių komtūrija ir Lietuvos nacionalinės kultūros centras.

Kandidatė jau 40 metų ugdo jaunąją kartą, vykdo aktyvią visuomeninę, koncertinę veiklą, yra Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė.

R. Vaišnorienė laikraščiui komentavo, kad jos kandidatūros pateikimas buvo netikėtas: „Buvo labai netikėta, kad Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija mane taip įvertino, buvau labai sujaudinta. Labai džiaugiuosi, kad papuoliau tarp tokių gerų žmonių. Šiauliečiai labai geri, nuoširdūs žmonės, ypač kolektyvų vadovai, su kuriais man teko labai daug bendrauti.“

Muzikė patikino, kad savo ateities neįsivaizduoja be Šiaulių, todėl toliau žada čia gyventi ir dirbti: „Esu šiaulietė nuo pat gimimo, mano tėveliai – šiauliečiai ir mano vaikai Šiauliuose pasiliko dirbti, tai mes esame tik už Šiaulius. Dirbsiu čia, kiek galėsiu, kiek jėgos ir amžius leis.“

2019 08 21 24

V. Miškūnaitė svajoja, kad Šiauliuose atsirastų mažas operos teatras.
Viktorijos MIŠKŪNAITĖS archyvo nuotr.

Į viršų